
HAZIR GIDALARDAKİ BEYAZ ZEHİR
Yediğimiz gıdalarda sağlımızı tehdit eden, bazı maddeler vardır. Bu konuyla ilgili olarak, Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Tuba Günebak’ın bir araştırmasından yaptığım alıntıda, gıda maddelerinde bulunan ve sağlığımız için tehlikeli olan ÇİN tuzunun ne kadar zararlı olduğunu siz değerli okurlarımla, aşağıdaki şekilde paylaşıyorum:
GİZLİ TEHLİKE
“Hazır yiyeceklerdeki gizli tehlikelerden biri, monosodyum glutamad olup, kısaca MSG olarak isimlendirilir. Halk arasındaki adı ise ÇİN TUZUDUR. Bu katkı maddesi, hem bağımsızlık yapıyor, hem de bir çok ciddi hastalığı tetikliyor. MSG Gıda ambalajlarında kodla yazıldığı için, genellikle de dikkat çekmiyor.
Bu katkı maddesi hazır çorbalarda., cipslerde, dondurmalar, salata tuzlarında, köfte harçlarında, et suyu tabletlerinde lezzeti artırmak için kullanılıyor. MSG, Tüketiciye sunulan dört temel tat olan tatlı, ekşi, tuzlu ve acının dışında beşinci tadı ortaya koyuyor. Bu nedenle de, insanda yedikçe yeme hissi yaratıyor.
TEHDİT
MSG Üretimi ve tüketimi her geçen gün artıyor. Sağılık için büyük bir tehdit. Kısa vadede ilk tüketimi takiben baş dönmesi, baş ağrısı, ciltte kızarıklık, kusma ve çarpıntı olabileceği gibi, ani solum durmasına da neden olabiliyor. Uzun vadede ise, sinir sistemi üzerinde toksik etkiler gözlenebilir.
MSG içeren ürünleri sıklıkla tüketen kişilerde, sağlıklı sinir hücrelerinin sayısı azalıyor. Öğrenme kabiliyeti düşüyor. Hafıza kaybı oluyor. Alzheimer, Parkinson, Sara Hastalığı riskinde de artış gözlenebiliyor. Diğer yan etkileri ise şişmanlık, damar, pankreas, karaciğer sağlığında bozulma, adet döngüsünde azalma ve kısırlıkta yapabiliyor.
FARKINDA OLUN
MSG, çocuğunuz gen haritasında gizlenen hastalıkları tetikleyebilir. Çocuklarınıza doğal besinleri ve evde kendi pişirdiğiniz yemekleri yedirin. Her çocuğun bir genetik haritası vardır. Gelecek nesilleri korumak adına, ne yediğinizin ve de ne yedirdiğinizin farkında olun.
MSG içeren besinlerin, çocuklarda olumsuz etkisinin görülebileceği göz önüne alınarak, bu ürünlerin tüketiminin sınırlandırılması, önce anne ve babaların sonrada çocukların besin etiketi okuma alışkanlığı kazanması, bilinçli ve sorgulayan tüketici olmaları çok önemlidir.”
TUBA GÜNEBAK KİMDİR?
4 Mayıs 1979’da Ankara doğan Dr. Tuba Günebak, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nde lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimlerini tamamlamıştır. Doktora çalışmasını tamamlayana kadar Hacettepe Üniversitesi’ndearaştırma görevlisi olarak görev almıştır.