
BÖBREKLERİNİZ NE KADAR SAĞLIKLI ?
Türk Nefroloji Derneği kayıtlarına göre, Böbrek hastalıklarının %36’sının sebebi şeker hastalığı, %26’sının ise hipertansiyondur. Ailesinde bu hastalıklar olanlar, kendilerine son derece dikkat etmelidir.
Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Abdullah Özkök’ün, bu konuyla ilgili olarak yaptığı araştırma ve yayınlarından derlediğim görüşleri aşağıdaki gibidir:
“Böbrekler, vücuttaki zararlı maddeleri dışarı atarlar. İyi çalışmayan böbrekler kalbe, damarlara ve akciğerlere zarar verirler. Böbrek hastalıkları çok sinsi ilerlerler. Başlangıçta halsizlik, gece sık idrara çıkma gibi hafif şikayetler görülür. İdrar tahlili yaptırmadan, sadece kan tahlillerindeki keratinin değerlerine bakarak, kimseye böbreklerin sağlıklı denemez.
Bu nedenle herkesin her yıl düzenli olarak böbrekleri ile ilgili, tahlil ve kontrol yaptırması gerekir.
Toplumsal olarak böbrek sağlığımızı korumak için, öncelikle diyabet ve oboziteyle mücadele edilmelidir. Tuz tüketimi azaltılmadır. Tansiyon değerleriniz normal olsa bile, fazla tuz tüketimi böbrek sağlığı açısından sakıncalı olabilir.
Diyabet, hipertansiyon, taş hastalığı, ailesinde böbrek hastalığı olan kişilerin, rutin olarak böbrek sağlığı açısından kontrol yaptırmaları gerekir.
Özellikle diyabet hastalarının hiçbir şikayetleri olmazsa bile, en az yılda bir kez kanda keratinin değeri, tam idrar tahlili ve idrarda albümin kaçağı açısından kontrol yaptırmaları önemlidir. İdrar tahlili yapmadan, sadece kan tahlillerindeki keratinin değerlerine bakarak, kimseye böbreklerin sağlıklı denemez.
Ayrıca plastik şişelerden su içine geçebilecek mikroplastiklerin de, sağlığa zararlı olabilir. Bu nedenle, mümkünse cam şişe veya cam damacanadan su içmek daha uygundur.Susuzluğu gidermek için, gün içinde içilebilecek sıvılar arasında, soda da önemli yer tutar. Ancak, günde 1 şişeden fazla içilmemeli. Özellikle hipertansiyon ve böbrek taşı olanların, düşük sodyum içeren sodaları tercih etmesi gerekir.”
Nefroloji Uzmanı Abdullah Özkök Kim
2005’te Cerrahpaşa Tıp Fakültesi-İngilizce Tıp Bölümü’nden mezun oldu. 2010’da İstanbul Tıp Fakültesi’nden İç Hatalıkları Uzmanlığını aldı. 2013 yılında 1 yıl süreyle Colorado Üniversitesi’de araştırma görevlisi olarak görev yaptı. 2015’de İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nde Nefroloji Yandalı’nı tamamladı. 2015’te İç Hastalıkları Doçenti oldu. 2015-2018 arası Ümraniye EAH’nde Nefroloji Uzmanı olarak görev yaptı. 2018-2022 yılları arası İstanbul Memorial Şişli Hastanesi’nde Nefroloji ve Organ Nakli bölümünde görev yaptı.