
GUT HASTALIĞI NEDİR?
BESLENİRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?
Diyetisyen Hülya Çağatay
konu hakkında bilgiler verdi.
Gut; pürin adı verilen kimyasal bir bileşiğin metabolizmasından kaynaklı oluşan kalıtımsal bir hastalıktır. Vücudumuzdaki pürinler metabolik yollarla parçalanır ve ürik asit meydana gelir. Vücutta biriken ürik asitin eklemlerde belirgin hale gelmesi ve iltihaplanmaya yol açmasıyla oluşan hastalığa ise gut hastalığı denmektedir.
GUT HASTALIĞI VE
BESLENME ALIŞKANLIĞI
Yanlış ve fazla
beslenmeye bağlı olarak fazla enerji alımıyla ortaya çıkan kilo problemlerinden
dolayı obez kişilerde gut hastalığına yakalanma oranı daha fazla ve
semptomların daha ağır geçtiği bilinmektedir.
Fazla karbonhidrat, yağ, kolesterol alımı; günlük gereksinimimizden daha fazla enerji almamıza neden olur. Yapılan çalışmalarda gut hastalığı ve bu kişilerin ağırlıkları arasındaki ilişkinin önemi araştırılmıştır ve benzer sonuçlar elde edilmiştir. Aşırı enerji alımıyla ortaya çıkan obezite; gut hastalığının gelişmesinde önemli bir etkendir.
GUT HASTALARI BESLENMEDE
BU HATALARI YAPMAMALI
Fazla yağ içeren besinlerin
çok tüketilmesiyle böbreklerin ürik asit atımı zorlaşır ve bozukluğa neden
olur.
Karbonhidratlardan zengin beslenen insanlarda yani fazla meyve, şeker ve unlu yiyeceklerin tüketimi pürin atımını arttırır ve ürik asitin yükselmesine neden olur. Hayvansal besinlerin fazla tüketilmesiyle protein, yağ, kolesterol oranlarının yükselmesiyle toplam alınan enerji miktarı artar. Gut ve koroner arter hastalıklarından korunmak için et tüketim porsiyonuna dikkat edilmelidir,85-90 g’dan fazla et tüketilmemelidir.
Alkol tüketim oranı
fazla olan kişilerde yağ bağlayıcı moleküller artar ve böbreklerde ürik asit
atımında azalmaya neden olur. Gut hastalığının en önemli nedeni fermente
edilmiş alkollü içeceklerin kullanımıdır.
GUT HASTALIĞINDA
BESLENMEDE NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?
Pürinden zengin ve
yağdan zengin besinlerin diyetle alımının kısıtlanması ile vücuttaki ürik asit
oranında azalma sağlanılabilir.
Yeterli ve dengeli
beslenme ile gutun oluşmasında büyük etki gösteren besinlere dikkat edilerek
ürik asit oranının normal seviyeye getirilmesiyle, gut hastalığının ağır
semptomlarının azaldığı tespit edilmiştir.
Pürin İçeriği Yüksek Besinlerden Uzak Durulmalı Yüksek oranda pürin içeren besinler Sakatatlar (sucuk,sosis,salam v.b.) Küçük balıklar (hamsi,sardalya,istavrit v.b.) Alkol Orta oranda pürin içerenler; Et Tavuk, Balık eti, Kuru baklagiller, (kurufasulye, nohut vb) Mercimek, Karnabahar, ıspanak, karalahana Düşük oranda pürin içerenler; Süt Yoğurt, Yumurta, Sebze, Meyveler, Kahve, Çay,
GUT VE TIBBİ BESLENME
TEDAVİSİ
Pürin oranı yüksek besinlerin kısıtlanmalıdır ve diyetisyenin önerdiği oranda tüketilmelidir. Yağlı yiyeceklerin tüketimi azaltılmalıdır. Alkol ve alkol içeren besinler çıkarılmalı veya azaltılmalıdır. Su tüketimine özen gösterilmelidir. Günlük 2-3 litre su tüketilmelidir. Yüksek kilolardan kurtulmak ve gut hastalığı riskini yok etmek için diyetisyene başvurulmalıdır. ( Haber Merkezi)