Eğitimci Önal’dan “RES’lerle” İlgili İddia:
ORMAN KATLİAMINA SEBEP OLUYOR
Orman Yangınları ile, her geçen gün azalan ormanlık alanlarımız, doğa severlerinde yüreklerini kanatmaya ve de yakmaya, devam ediyor. Ayrıca orman alanlarında, maden arama ruhsatı verilecek olması da, yine ormanlarımızın geleceği açısından, büyük tedirginlik yaratıyor.
Önemli haber kaynaklarımızdan ve doğa sever, Emekli Eğitimci Kemal Önal, ülkemizin de içinde bulunduğu küresel ısınmanın, yeşil alanlar üzerindeki tahribatının, her geçen gün artıyor olduğunu, gazetemiz aracılığı ile, kamuoyunu da bilgilendirmeyi sürdürüyor. Eğitimci Kemal Önal, 1 Eylül 2020 Salı gün, Pozantı Orman İşletme Müdürlüğüne verdiği bir dilekçeyi bizle de paylaşarak, orman kesimine dikkat çekti. Ve aşağıdaki iddialara yer verdi:
YOL UZATILDI
Fındıklı Mahallesinin Batısında Karınca Dağında, kısa adı “RES” olup, yapımı sürdürülmekte olan, Rüzgar Enerjisi Santralinde, binlerce ağaç kesimi yapılmaktadır. RES’in kurulması için, 3 kilometrelik bir yola ihtiyaç varken, bu yol 3 kilometre daha uzatılmış olup toplam yolun uzunluğu ihtiyaç fazlası olarak, 6 kilometreye çıkarılmış böylece binlerce ağaç kesilerek, göz göre göre yok edilmiştir. Tosman, Fındıklı, Cevizoluk Fındıklı RES kurulum merkezine ulaşım için, orman yolu beş kat genişletilmiş, yine bu yolla da, ağaç kıyımı yapılmıştır.
GENİŞLETİLDİ
Fındıklı üstündeki viraj, ihtiyaç alanından çok daha fazla genişletilerek, yine fazladan ağaç kesimi yapılmıştır. RES’e giden, elektrik direklerinin dikimi ve açılan yol içinde, yine fazladan ağaç kesilmiştir. RES’lerin kurulacağı tepe, yarım futbol sahası büyüklüğünde tıraşlanarak, ağaç kesimi devam ettirilmiştir.
SORULMADI
RES’in yapımı konusunda, Fındıklı Muhtarlığının ve Halkın görüşü alınmamıştır. Pozantı Orman İşletmesi, yapılan çalışmaları yerinde ve zamanında inceleyip hatalar için, RES Şirketine uyarı yapıp yapmadığı da, bilinmemektedir. Kamışlı Bölgesinde ise, ormanlara hiç zarar vermeyen ve kısa adı “GES” olan Güneş Enerjisi Santrallerinin, enerji üretimi için çok daha fazla uygun olmasına rağmen, adeta ormanları bitirmeye yönelik olan, Rüzgar Enerjisi Santrallerinin yapımına, neden müsaade edildiği de düşündürücüdür?
ENGEL
Kemal Önal ve beraberindeki bir gurup doğa sever, “RES” Santralinin çalışma sahasında, yaptıkları araştırma ve video çekimi bölümünde, orda görevli olduğu tavırlarından belli olan bir şahsın, bu çalışmalara müdahale ederek, video çekimine müsaade etmeyerek kapattırması da, bu santralin yapımı ile ilgili kuşkuları da, beraberinde getirmiştir. ( Özel Haber: Tamer Ünal)