DOLAR40,7142% 0.07
EURO47,4543% 0.1
STERLIN54,8344% 0.15
FRANG50,3017% -0.07
ALTIN4.395,98% -1,09
BITCOIN121.460,012.628
Hayriye EroğluTÜM YAZILARI

5 AĞUSTOS’UN 105. YILDÖNÜMÜNÜ KUTLUYORUZ

Yayınlanma Tarihi :
5 AĞUSTOS’UN 105. YILDÖNÜMÜNÜ KUTLUYORUZ

Şehitlerimiz ve Orman Yangınları Konser İptal Ettirdi

5 AĞUSTOS’UN 105. YILDÖNÜMÜNÜ KUTLUYORUZ

Ebedi Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, Türkiye Büyük Milleti Meclisi Başkanı Sıfatı ile, Yurt Genelinden “İLK” olarak geldiği yerlerden biri olan, Pozantı’ya Gelişinin ve burada düzenlediği kongre ile de, Ulusal Kurtuluş Savaşımızın başladığını açıklayan tarih olan, 5 Ağustos 1920’nin 105. Yıldönümünü, 5 Ağustos 2025 Salı günü kutlayacağız.

TARİHİ

Daha henüz düzenli ordular kurulmamışken Pozantı 25 Mayıs 1920’de, çete kuvvetleri ile fransız ve işbirlikçisi ermenileri Pozantı’dan kovdu. Bununla da yetinmediler, Karboğazın’da kırk kişilik bir çete kuvveti ile, binbaşı menil komutasındaki bir fransız taburunu da esir aldılar.

MEŞALEYİ YAKTI

Pozantı’lının, kendi imkanları ile düşmanı kovarak özgürlüğüne kavuşması, tüm yurtta büyük bir heyecanla karşılandı. Türkiye Büyük Millet Meclisinde, bu başarı ayakta alkışlandı. Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Pozantı’lının bu başarısını kutlamak üzere, 5 Ağustos 1920’de beraberinden Genel Kurmay Başkanı Fevzi Çakmak’la birlikte, Konya’dan Pozantı’ya trenle geldi.
İŞGAL ALTINDA

Adana o tarihler de fransız işgali altında olmasından dolayı, Atatürk ve Kurmayları daha ileriye gidemediler. Atatürk Pozantı’yı Adana’nın Vilayet Merkezi olarak ilan etti. Bununla da yetinmedi. Cumhuriyetin İlanından 3 yıl önce, Pozantı Merkez Camii yanındaki Ulu Çınar altına koyduğu sandıkla seçim yaptırdı. Vali, Belediye Başkanı ve diğer kamu görevlilerini, bu seçimle seçtirdi. Bu da, yine Pozantı de gerçekleştirilen bir ilk oldu.

GAZETEMİZİN BAŞARISI

Pozantı’nın bu tarihi onur gününün, yerel -resmi bazda kutlanmasına sağlayan ise Milli Mücadelenin Kalesi Pozantı Gazetesi oldu.
Gazetemizin yayınlanmaya başladığı tarih olan 14 Temmuz 1999 yılından başlayarak, yayınlarımızla 5 Ağustos’un önemini devamlı gündemde tuttuk. Pozantı’nın Milli Mücadelenin Kalesi olduğunu ise, gazetemizin başlığının üst ibaresi olarak değerlendirdik. Ve sonuçta da, 5 Ağustos 2003 tarihinden itibaren de, yerel -resmi bazda kutlanmasını sağlamış olduk.

PROGRAM

5 Ağustos 1920’nin 105’ci Yıldönümü dolayısıyla, protokol tarafından Atatürk Anıtına Çelenk konulacak. Sonrasında Saygı Duruşu ve İstiklal marşı okunması sonrası, buradaki tören son bulacak, Sonrasında Atatürk, Pozantı istasyonuna gelen trenle temsili olarak karşılanacak. Devamında, Atatürk’ün Pozantı’ya Gelişinde yaptığı konuşma okunacak. İlçe Müftüsü tarafından dua yaptırılacak. Merkez Camiin de mevlit okutulacak. Atatürk Rölyefi önünde hatıra fotoğrafı çektirilecek. Ve Belediye Çay Bahçesinde de, vatandaşlarla protokol bir araya gelerek günle ilgili sohbet yapılacak.

BAŞKAN’DAN ANLAMLI DAVRANIŞ

Ulu Önderimizin Pozantı’ya İlk Gelişi ve Pozantı Kongresinin 105. Yıldönümü dolayısıyla, Pozantı Belediyesi, daha önceden 5 Ağustos 2025 Salı gün Akşam, Atatürk Kültür Merkezi önünde, Mustafa Yıldızdoğan’nın bir konser vereceğini duyurmuştu.
Daha sonraki gelişmelerde ise, Pozantı Belediye Başkanı Ali Avan yaptığı sanal ortam paylaşımında, ülkemizi halen etkisi altında bulunduran orman yangınlarının yanı sıra, söndürme çalışmalarında da şehit olanların aziz hatırasına hürmeten, bu konserin iptal edilerek, ileriki bir tarihe ertelendiğini belirtti.
Pozantı Belediye Başkanı Ali Avan’nın, bu hassasiyeti, Pozantı’lılar tarafından takdirle karşılanan bir davranış olarak değerlendirildi. ( Haber Merkezi)