Devletten Maddi Destek Bekleniyor.
YEREL BASIN KARANLIĞA DOĞRU GİDİYOR …
Basın -yayın organları toplumun aynasıdır. Özellikle yerel yazılı basın, yayınlandıkları yerleşim yerlerinin gözü kulağı ve sesidir. Dijital yayıncılığın, her geçen gün yazılı basının önüne geçmesine rağmen, etkisel ve kalıcılık alanında, asla yazılı basının yerine alamıyor. Nedeni ise ekranlarda görülen ve okunanlar, kısa bir süre sonra hafızalarda kaybolup giderken, yazılı basın ise “ SÖZ UÇAR YAZI KALIR” sloganın kalıcılığını ve etkisini korumayı sürdürmektedir. Bu etkinliğin öncülüğünü ve devamlılığını ise, yerel gazeteler yapmaktadır.
Gelişmiş toplumlarda, dijital yayıncılık reklam pastalarından çok önemli bir bölüm alır. Ancak zihinlerde kalıcı olmadıklarından dolayı da, insanoğlunun hafızasındaki etkileri, kısa bir süre sonra yok olur. Buna karşılık yazılı basının haber gücünün yanı sıra, reklamlardaki etkisi ise çok daha kalıcıdır. Örneklemek gerekirse İngiltere de Fınancal Tımes Amerika da ise Wasninton Post gibi gazeteler siyasi güçlerini ve reklam etkilerini hala devam ettirmektedirler.
Ülkemizde ise, geçmişin iktidar değiştiren yaygın gazeteleri artık pek yok. Yanı sıra toplumsal etkileri de, her geçen gün giderek kayboluyor. Buna karşılık yerel gazetelerin politika başta olmak üzere, ekonomik ve toplumsal önem ve etkisinin her geçen gün artmaya başladığı dikkat çekmeye başladı. Yerel gazetelerin önündeki aşılması en büyük zorluk ise, mali durumlarıdır. Yayın yaşamları, Devleti Basın İlan Kurumu aracılığı ile, bu gazeteler dağıttığı resmi ilanlardır. Onun dışın da ise, toplum henüz abone ve reklam bilincine ulaşmadığı içinde, özel reklamlar yok denecek kadar azdır.
Basın İlan Kurumunun geçtiğimiz yıl yaptığı, sütun santim ücret tarifesi ayarlaması,yerel gazetelerin yaşamı için çok önemli bir destek oldu. Ancak, aradan geçen bir yıllık süre içerisinde yapılan bu önemli zam, çok çabuk eridi. Karşılığında ise, çok büyük ölçüde artan sigorta giderleri, maaşlar, kağıda yapılmakta olan zamlar, baskı, dizgi ve benzeri tüm giderlerin, üstelikte dolar karşılığı olarak değerlendirilmesi sonucu, yerel basın sonu bilinmez bir karanlığa doğru hızla sürüklenmeye başlamıştır.
Bunun yeni ve en acı örneği ise, geçtiğimiz hafta içerisinde Adana’da yaşandı. Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün direktifleri ile, emperyalistlerin işgali altında bulunun Adana da, 1918 yılında yayın hayatına başlayan ve Milli Mücadeleye çok büyük manevi destek veren Yeni Adana Gazetesinin, yazılı yayın hayatına son verdiği ve dijital yayıncılığa döndüğü açıklaması oldu. Bu acı ve üzücü son, yerel gazetelerin gidiş istikametinin de, sonu belirsiz bir karanlık olduğunun net bir işareti oldu.
Resmi ilanlarının kaynağı olan, ihale yasasının çok fazla ve çok sık değiştirilmesi ile başlayan ilanların, giderek azalıyor olmasından da en fazla etkilenen ise, yerel basın oluyor. Bu çok büyük maddi kayıplar ise, yerel basını artık tükenme noktasına doğru götürmektedir. Bunun böyle devam etmesi halinde ise, kısa bir süre sonra çok sayıda yerel gazete kapanış finali ile karşı- karşıya kalacak olup, toplumun da haber alma özgürlüğü böylece ellerinden alınmış olup, yanı sıra da bu gazetelerde çalışan binlerce emekçi de, aileleri ile birlikte açlığa ve yokluğa mahkum edilmiş olacaktır. Bu acı sonun tek önleyicisi ise Devlet olup, başta yerel gazeteler olmak üzere, diğer yaygın basına da acil maddi destekler sağlamak zorundadır. ( Tamer Ünal)