DOLAR35,9806% 0.32
EURO37,0319% -0.63
STERLIN44,6473% 0.23
FRANG39,3801% -0.04
ALTIN3.259,41% 0,97
BITCOIN99.240,002.084
Nurettin ÇelmeoğluTÜM YAZILARI

 FABRİKALAR KAPANDI YA SÜTÜMÜZ DE AZALABİLİR!

Yayınlanma Tarihi :

 FABRİKALAR KAPANDI YA SÜTÜMÜZ DE AZALABİLİR!

 Tekstil fabrikalarımız kapandı ya, artık süt üretimimiz de tehlikede. Tekstille, süt üretiminin ne ilgisi var diye soruyorsanız, buyurunuz efendim…

Binlerce dokuma tezgahı çalıştıran fabrikalarımız kapandı. Dokuma fabrikalarını besleyen milyon üstü iplik iğlerimiz dönmez oldu. İplik olmayınca, pamuk ekimi azaldı. Pamuk olmayınca sayısız çırçır fabrikaları çalışamaz oldu. Çırçır olmayınca, pamuk çekirdeği kıymete bindi. Pamuk çekirdeği bulunamayınca yağ tesisleri sustu. Yağ fabrikaları kapıyı kapatınca çiğit kabuğu ele geçmez ürünler arasına girdi.

Çiğit kabuğu olmayınca da, sığırlarımız ithal yeme mahkum bırakıldı. Dolarla maaş almıyoruz ama, mazotumuz dolara endeksli; ithal yem zaten doların güdümünde, oldu mu ateş pahası…İthal yem pahalı gelince de süt üreticileri sadece geceleri değil, gündüzleri de kabus görmeye başladı.

Duymuşsunuzdur, süt inekleri sürüler halinde mezbahane yolun tutmuş.

Kesimhaneler ancak haftalar ötesine gün verebiliyor. Bu ne demek: Bu, şu demek: yakın bir gelecekte sütün, maazallah, karaborsaya düşmesi demek… Gördünüz değil mi, bizim tekstil fabrikalarının kapanması sadece işsizliğe, parasızlığa, fukaralığa değil, sütümüzün kesilmesine de neden olmuş, olmayı sürdürüyor. İlkokul birinci, ikinci sınıflarda öğrendiğimiz türkülerden bazı bölümler geldi aklıma:

 

“Kalk artık sabah oldu

Her taraf sesle doldu

Sütçü köşeyi döndü

Bütün ışıklar söndü

 Sürü gitti ovaya

Kuşlar uçtu havaya

Güneş doğdu, ufuk açtı

Okul vakti  yaklaştı…”

Bir başka okul şarkısını da torunumdan dinlerdim:

“Erken yatarım

Erken kalkarım

Bir yumurtayı,

Sütle çarparım.”

Yazık, çok yazık… Yeterli önlemler alınmazsa yakın gelecekte torunlarımız sütlü-sürülü şarkı söyleyemeyecek, dolarla maaş almayan veliler, dolarla ithal edilen sütü alabilmenin yolunu arayacaklar… İlgililerden ilgilenecek olanlara sesleniyorum. Yıllar önce sokaklarımızdan defalarca hergeleler geçerdi. Mera kalmayınca hergele de kayboldu. İthal yem bilinmezdi, o hayvanlar yine çok güzel beslenirdi.z Demek ki olay tarımın yönetimi ve endüstri ile entegre edilmesi yanı sıra meraların açılması, en azından mevcutların korunmasında.

Torunlarımız adına çok endişeliyim.