
GARİPLER MEZARLIĞI VE TAHTALI KÖY RİVAYETİ
“Bir garip ölmüş diyeler…
Üç gün sonra duyalar
Soğuk su ile yuyalar
Söyle garip bencileyim.”
Yunus Emre’den yaptığımız bu alıntıyı haberleştirmemize neden olan ise, Pozantı’da 17 Eylül 2025 Çarşamba günü sabahı, Pozantı Merkez Caminden verilen bir Sela oldu.
Akün Tesislerinin, eski çalışanlarından olduğunu öğrendiğimiz Bekir Erciyes’in vefatı ve defnedileceği yer olarak belirtilen, “Kamışlı Garipler Mezarlığı” duyurusu dikkatimizi çekti.
MERAK ETTİK …
Bildiğimiz kadarıyla, garip olarak vefat edenlerin, yeri yurdu belli olmadığı gibi, çoğu zaman gerçek isimleri de bilinmediğinden, vefatları sonrası cenazeleri garipler mezarlığına defnedilirler.
Kamışlı da bir garipler mezarlığı olması ilginç geldi. Nedeni ise, küçük yerlerde insanlar hep birlerini tanırlar. Dolayısıyla da garip olarak ölmezler. Dikkatimizi çeken bu vefat duyurusunun detaylarını öğrenmek için, Kamışlı’nın efsane eski Muhtarlarından ve bir dönem de Pozantı Muhtarlar Derneği Başkanlığını yapan, halen de Pozantı Belediye Meclisinin Cumhur İttifakının MHP Kanadından Meclis Üyeliği ve Başkan Yardımcılığını yapmakta olan Mehmet Öner’le bir telefon görüşmesi gerçekleştirdik. Bu konuşma sırasında da, öğrendiğimiz bir diğer konu ise, KAMIŞLI Mahallesinin önceki adının neden TAHTALI olduğu idi.
NEDEN GARİPLER MEZARLIĞI ?
Mehmet Öner’in bize anlatımına göre, Kamışlı’da çok uzun yıllar önce bir garip vefat etmiş ve cenazesi de eski Kamışlı Mezarlığına defnedilmiş. Ve böylece bu mezarlığın adı, o yıllardan beri, garipler mezarlığı olarak anılmaya başlanmış. Halen de, böyle anılmakta olduğunu da öğrenmiş olduk. .
NEDEN TAHTALI ?
Pozantı Belediye Meclis Üyesi ve Başkan Yardımcısı Mehmet Öner’le yaptığımız telefon görüşmesinin devamında ise, Kamşılı’nın eski adının da neden “TAHTALI” olduğu da yine bu telefon sohbetimizde öğrendiklerimiz arasında yer aldı.
Öner’in bize anlatımı ve rivayete göre, çok -çok uzun yıllar önce bir geline iftira atılmış. Merhumenin cenazesi toprağa verilmek üzere, kazıya başlandığında ise, toprak hep tahta şeklinde çıkmış. Ve merhumenin cenazesi de çıkan bu toprak tahtaların altına defnedilmiş. Böylece Kamışlı’nın önceki adı da, yıllarca “TAHTALI” olarak anılmayı sürdürmüş.
NASIL DEĞİŞTİ?
Mehmet Öner’den öğrendiğimiz kadarıyla, Tahtalı olarak bilinen yer, önceleri Yukarıyirikler olarak bilinen kıraç bir arazi imiş. Köylüler, daha verimli topraklara taşınmak için aşağıya, ovaya sulak alanlara göç etmişler. Buradaki Kamışların çokluğu nedeni ile de, TAHTLI’nın adı “KAMŞILI” olarak değişmiş.
Biz, bu yazımızda sizlerle ilginç bir rivayeti paylaştık. Yazımıza konu olanlara rahmet diliyoruz. Ancak bunların doğruluk derecesini bilemiyoruz. Yazımıza konu olan bu iki geçmişle ilgili olarak yazımızın girişinde, Yunus Emre’den aldığımız ve garipliğin ne olduğunu çok iyi anlatan bir dörtlükle, sizlerle paylaşıyoruz . ( Haber: Tamer Ünal)