1xbet betist supertotobet
Pozantı Gazetesi
webmaster forum

POZANTI’NIN KURTULUŞU KUTLANDI.

POZANTI’NIN KURTULUŞU KUTLANDI.
Bu haber 29 Mayıs 2023 - 12:19 'de eklendi ve 382 views kez görüntülendi.

103. Yıl Önce Özgürlüğüne Kavuştu.

POZANTI’NIN KURTULUŞU KUTLANDI

Adana’nın önemli yayla ilçelerinden olan Pozantı’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 103. Yıldönümü, etkinliklerle kutlandı.

Birinci Dünya savaşında Osmanlı’nın yenilgisiyle önce Çukurova, ardından da Toroslar’da askeri ve stratejik açıdan büyük önem taşıyan ve önemli bir geçit merkezi olan Pozantı, Fransızlar  ve işbirlikçisi ermeniler tarafından işgal edildi. Pozantı’lı  bu işgale çete savaşları ile, 25 Mayıs 1920’de son verdi. Binbaşı menil komutasındaki fransız askerlerini Karboğazında esir aldı. Böylece Kurtuluş Savaşının da, ilk silahlı mücadelesinin meşalesi  Pozantı’dan yakılmış oldu.  Türkiye Büyük Millet Meclisinin ilk açılışı olan 23 Nisan 1920’nin hem sonrasın da, 25 Mayıs 1920’de elde edilen  Pozantı’lının bu başarısı, Türkiye Büyük  Millet Meclisinde de ayakta alkışlandı.  

ETKİNLİKLER

 Pozantı’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 103. Yıl dönümü doyasıyla, 24 Mayıs 2023 Çarşamba gün Pozantı merkez caminde mevlit okutuldu. Havaların yağışlı olması dolayısıyla diğer şehitlik ziyaretleri yapılamadı.  Sadece Adana Büyükşehir Belediyesinin bando gösterisi yapıldı.

ÇELENK

Ekinliklerin ikinci günü  olan 25 Mayıs 2023 Perşembe gün,  Atatürk Anıtına,  Kaymakam Vekili Fatih Karamahmut ve Belediye Başkanı Mustafa Çay tarafından çelenkler konuldu. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı sonrası buradaki törenler sona erdi.Ardından, Atatürk Caddesi üzerinde Adana Büyükşehir Belediyesi Bando ekibi ve mehteran takımı eşliğinde kurtuluş yürüyüşü gerçekleştirildi.

ŞEHİTLİK

İlçe Şehitliği ziyaret edildi. okunan dua sonrası,  İlçe Müftüsü Ömer Ünverdi her zaman olduğu gibi, yine Ulusal Kurtuluş Savaşımızı destanlaştıran konuşmasını ve duasını yaptı. Tören yürüyüşü esnasında Kuva-i Milliye Temsilcileri ve Gaziler tarafından, sık -sık havaya kurusıkı silahlar sıkılarak, kurtuluş coşkusu yaşandı.

TÖRENLER

Atatürk Kültür Merkezi bahçesinde düzenlenen Kurtuluş törenleri, Kaymakam Vekili  Fatih Karamahmut ve Belediye Başkanı Mustafa Çay’ın, törene katılanların ve halkın bayramını kutlamasıyla başladı.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı ise, Belediye Başkanı Mustafa Çay yaparak özetle şunları söyledi:

“25 Mayıs Pozantılıların alınlarının akı, başlarının dik duruşudur. Gücünü sömürmekten alan işgal güçlerini, beyaz bayraklarla karşılayacak kadar ruhsuz, inançsız ve onursuz olmayan bir milletin zafer günüdür. O yıllarda yapılan savaşlarda yenilgiye uğrayarak bitmiş ve tükenmiş sandıkları bir milletin, sönmüş sanılan ateş yığınının külleri arasından bir kor gibi parlayarak düşmanı boğduğu gündür 25 Mayıs.” dedi.

GÖSTERİLER

25 Mayıs kurtuluş töreninde okullarda, çeşitli etkinlerle katıldılar. Törende Şehit Zafer Sabancı Anadolu Lisesi öğrencilerinin müzikli ve koreografili gösterilerini gerçekleştirdi. Türkan İrfan Akün Çok Programlı Lisesi öğrencileri ise, geleneksel folklor gösterisini sundular. Ayrıca Akdeniz Mehteran Takımı, Silifke Belediyesi Folklor Ekibi ve Seyhan Belediyesi folklor ekibi de muhteşem bir gösteri gerçekleştirerek, törene renk kattılar.

KATILIMCILAR

Programa, Pozantı Kaymakam Vekili  Fatih Karamahmut, MHP Milletvekili Muharrem Varlı, CHP Milletvekili Orhan Sümer, MHP Adana İl Başkanı Yusuf Kanlı, Belediye Başkanı Mustafa Çay, Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Kutay Umur, İlçe Jandarma Komutanı Teğmen Mehmet Nuri Dilek, İlçe Emniyet Müdür Vekili Komiser Ömer Öztürk, Sivil Toplum Kuruluş Temsilcileri, Mahalle Muhtarları, öğrenciler ve Pozantı’lı vatandaşlar katıldılar. (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER