1xbet betist supertotobet
Pozantı Gazetesi
webmaster forum

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti
Bu haber 04 Eylül 2023 - 9:21 'de eklendi ve 455 views kez görüntülendi.

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti

Bir önceki yazımı şöyle bitirmiştim: Önümüzdeki haftadan itibaren, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nin kuruluşunu anlatmaya başlayacağım.” demiştim. Sözümü tutuyorum.

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti, 15 Nisan 1975 tarihinde Mustafa Çoban Yurtçu Başkanlığında kuruldu. Çetin Yeğenoğlu döneminde de Bakanlar Kurulu Kararı ile, Kamu Yararına Dernek Statüsünü kazandı. Türkiye’de Bakanlar Kurulu Kararı ile, kamu yararına dernek olarak faaliyet gösteren 5 basın meslek örgütünden birisi.  Aynı zamanda kendine ait mülkü olan –hafızam beni yanıltmıyorsa-  6’ncı basın meslek kuruluşudur.

Cemiyet, Tamer Ünal’ın Başkanlığı dönemide “Gazeteciler Federasyonu’nun, kamu yararına faaliyet gösteren, dört kurucu Cemiyetinden biri, Tamer Ünal’da  dört kurucu Başkanından biri oldu. Yaklaşık altı yıl süre ile de, Çukurova Gazeteciler Cemiyetinin Başkanlığının yanı sıra,  Türkiye Gazeteciler Federasyonun da Genel Başkan Yardımcılığı ve Yönetim Kurulu Üyeliğini de birlikte sürdürdü.

Çukurova  Gazeteciler Cemiyetinin halen mevcut Başkanı Cafer Esendemir’de, Gazeteciler Federasyonun  Başkan Vekilliğini yürütüyor.

Cemiyetin 39 Kurucu üyesi var. Bunlardan hayatta olanlar üye kayıt sırasına göre şöyle:

1- Abdülvahap Ünkat, 9- Bilal Tipi, 10- Çetin Remzi Yüregir, 14- Erol Karataş, 17- Erdoğan Varol, 19- Galip Muzaffer Bal, 22- Kurtar Çakın, 24- Nevzat Uçak, 25- Musa Alkan, 26- Mehmet Yapıcı, 30- Özkan Gür, 32- Oğuz Baytok, 36- Semir Yalçın…

Kurucu Üyelerimizden kayıt sıra numarasına göre aramızdan ayrılmış olan merhum kurucularımız ise aşağıdaki şekilde olup, kendilerine rahmet diliyorum:  

3- Ali Hoşfikirer, 4- Alaaddin Kutlu, 5- Aytaç Pekkoçak, 6- Aydın Renmzi Yüregir, 7– Abdullah Bulca, 8- Abdülhamit Deste, 11- Mustafa Çoban Yurtçu, 12- Durukan Güngör, 13- Fevzi Dinç, 15- Erol İlpars, 18- Enver Özalsancak, 20- İbrahim Nihat Geven ( Keçi),  21- İskender Ayvalık,  23- Nihat Akın, 27- Mehmet Mercan, 28- Mehmet Dalmaz, 29- Mehmet Ulakçı, 31- Orhan İzzet Kalkan ( Kıvırcık,) 33- Osman Yereşen (Hokey), 34- Refik Şölen, 35- Semai Gürbüz, 37- Selahattin Soydan, 38- Yalçın Remzi Yüregir, 39- Yunus Akgünler  ise şu anda hayatta değiller.

Bu arada arada üye kayıt numarı 2 olan Ayhan Özdemir, polis olduğu için kendi isteğiyle Cemiyetten ayrıldı. 16 numarada kayıtlı Ergun Gözüyeşil’in üyeliği de, yine meslek değiştirdiği için Yönetim Kurulunca sonlandırıldı.

*****

Peki, 1975 yılına kadar Adana’da gazetecilerin mensup oldukları bir dernek yok muydu? Adı niye Çukurova Gazeteciler Cemiyeti oldu?

ÇGC’nin kurulduğu tarihlerde Adana’da Yeni Adana, Çukurova ve Vatandaş adlarında üç gazete yayınlanıyordu.  Merhum Nevzat Güven abinin “Türksözü Gazetesi” o günlerde yayınınını durdurmuştu. Ve Turhan Cemal Beriker Bulvarı açılmadığı için, orada İtfaiye Meydanı yakınlarında Vatandaş Gazetesinin yanında iki katlı bir binada, “Adana Gazeteciler Cemiyeti” adında bir basın kuruluşu vardı. Başkanı Rahmetli Hilmi Kürklü idi. Dernek mesleki anlamından tamamen çıkmış olup, etkinliğini de yitirmişti.  Yanı sıra, üyelerinin çoğunun gazetecilikle alakası kalmamıştı. Oranın düzeltilmesi yerine, yeni bir dernek kurulma yoluna gidildi. Adı da o yüzden Çukurova Gazeteciler Cemiyeti oldu.

Böylece, hem eski kuruluş işlevsiz håle getirildi.Yanı sıra da, Mersin gibi çevre illerden üye kaydetme olanağı doğdu.

*****

Derneğin şu anda  Toplam 335 üyesi bulunmaktadır. Halen Başkanlığını 2005 Yılı Ocak Ayındaki Genel Kurulda seçilen Cafer Esendemir yapmaktadır. Esendemir 6 dönem, 18 yıldır bu görevi yürütmektedir.

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC) üyeleri ve basın çalışanları için, çeşitli sosyal ve kültürel etkinlikler yapmaktadır. Mesleki paneller ve geziler düzenlemektedir.

TOKİ aracılığı ile, 293 basın çalışanını şehrin en merkezi yerinde konut sahibi yapmıştır. Cemiyet adına, önceki Başkanlardan Çetin Yiğenoğlu  tarafından, Türkiye Jokey Kulübü ile ortak bir at yarışı düzenlenmesi başlatılmış olup, halen devam etmemtedir.  

Önümüzdeki yazımda ise,  Cukurova Gazeteciler Cemiyeti’nin başka özelliklerini anlatacağım.

Adet olduğu üzere, yazımı yine bir fotoğrafla noktalıyorum. Fotoğraf,  Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nde yapılan bir ödül töreninde, 16 Mart 1985 tarihnde çekilmiş.

10. Yıl ödül töreninde bulunan kişiler, üst  soldan itibaren,  Ünver Ergun ve  annesi, Yalçın Öndüç ve eşi, Nihat Geven’in eşi, Muzaffer Galip Bal,

 Rahmetli Durukan Güngör ve eşi,  Rahmetli Nihat Geven ve eşi,
Alt sıradakiler yine soldan itibaren Çetin Güleç, Murat Doğukanlı, Erdoğan Varol(ÇGC Başkanı), Abdülkadir Kaçar, Mehmet Büyükkırcalı ve Rahmetli Ahmet Sevinç…
Arkada duvarda Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Kurucu Başkanı M. Çoban Yurtçu’nun fotoğrafı görülüyor. 

Bu seferlik de bu kadar

Kalın Sağlıcakla.

Pozantı Gazetesi’nde beni okumaya da devam edin…

ÇGC ESKİ BAŞKANI ERDOĞAN VAROL

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER