1xbet betist supertotobet
Pozantı Gazetesi
webmaster forum

5 AĞUSTOS’A YİNE RUTİN KUTLAMA

5 AĞUSTOS’A YİNE RUTİN KUTLAMA
Bu haber 07 Ağustos 2017 - 11:09 'de eklendi ve 1.027 views kez görüntülendi.

5 AĞUSTOS’A YİNE RUTİN KUTLAMA

5 Ağustos 1920, Birinci Meclisin açıldığı, 23 Nisan 1920 sonrası, Ulus Devletin Başı, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Beraberinde Genel Kurmay Başkanı Fevzi Çakmak, bazı millet vekilleri ile, Konya’dan Pozantı’ya geldiği tarihtir. Adana, Fransız ve İşbirlikçisi Ermenilerin işgali altında. Gaziyi, Pozantı tren istasyonunda, coşkulu bir kalabalık karşılıyor. Ulu Çınarın altında yaptığı, tarihi konuşma ve sonrasındaki kongre, daha henüz üç ayını bile doldurmamış olan, Türkiye Devletinin Ulus olarak yaptığı İLK kongre ünvanını da kazandı.

Ulu Önderin, Adana’nın “ AZİZ MÜSLÜMANLARI”, girişi ile başlattığı bu konuşma, tarihe altın harflerle yazılıyor. Atatürk’ün, bir başka büyük eseri olacak olan, Cumhuriyetin ilanına daha üç yıl var. Ama, GAZİ Pozantı’da bir İLK’i daha gerçekleştiriyor. Pozantı’yı, Adana’nın Vilayet Merkezi olarak ilan ediyor. Cumhuriyetin çimentosu olacak olan, İLK seçimleri de, yine ulu çınar altına koyduğu sandıkta gerçekleştiriyor. Vali, Belediye Başkanı ve Meclis Üyeleri olmak üzere, önemli konumdaki kamu görevlilerinin seçimini de yine, Pozantı’da yaptırdı.

İşte bu iki onur, Türkiye’de iller de dahil, sadece Pozantı’nın sahip olduğu, haklı bir gurur kaynağı. Gazetemizin yayın hayatına başladığı, 1999 yılından itibaren sürekli yayınlarımız sonrası , Atatürk’ün Pozantı’ya gelişi, ilk defa 5 Ağustos 2003 yılından itibaren, resmi olarak kutlanmaya başlandı. Bunun gerçekleşmesinde, dönemin Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı, Merhum Tahsin Güler ile, Adana Esnaf Odaları Birliği Başkanı, Merhum Kazım Barışık’ında çok büyük katkıları olmuştur.

Her geçen yıl, canlılığını kaybederek kutlanan bu onur günü, yine bu senede rutin törenlerin ötesine taşmadı. Tarihi tren garının düzenlenmesi, bayraklarla süslenmesini bile, Pozantı Belediyesi yaptı. Geçmiş yıllarda, Devlet Demir yollarının uhdesinde bulunan, bu hazırlık çalışmalarının, artık bu kurumun özelleştirilmeye başlanmış olması nedeni ile, yapılmadığını öğrendik.

Bir başka dikkat çekici olumsuzluk ise, başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere, diğer Merkez İlçe Belediyelerinin de, 5 Ağustos törenlerine karşı, duyarsız kalmaları idi.

Aynı gün kutlanmaya başlanan, Karboğazı Şenliklerine, Adana Büyükşehir Belediyesi, kendi sınırları içinde olmamasına rağmen, sanatçı ve araç takviyesi ile katkı da bulunurken, Pozantı’nın ve Adana’nın gururu olan, 5 Ağustos etkinliklerinin ise, çok sönük geçmesine seyirci kalışları, üzüntü ile karşılandı. Davulcu Seyfi ve Ekibi de olmasa idi, hiç bir hareketlilik de olmayacaktı. Pozantı Belediyesi de, Karboğazı için araç kaldırma anonsu yaparken, Pozantı Kongresi için bir anonsu bile çok görmüştü.

Tören sonrası sohbet ettiğimiz, Kaymakam Taner Tengir’in, gelecek yıllarda, 5 Ağustos’un, çok daha görkemli kutlanmasının, kaçınılmaz olduğunu ifade eden konuşması, biraz yüreğimize su serpti.Tören, Atatürk’ü getiren trenin, temsili olarak karşılanması ile başladı. İstasyon yanındaki alanda, protokol ve katılımcıların, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı sonrasında Atatürk’ün Pozantı Kongresinde yaptığı konuşmanın bir bölümünü dikkatle takip ettiler.

Kaymakam Taner Tengir ise, yaptığı konuşmada, Pozantı kongresinin önemine değindi. Ve özetle şunları söyledi:

“ Pozantı Kongresi, her zaman bütün yönleri ile anlatılmalı, gerçek ve büyük değeri üzerinde durulmalıdır. Nitekim, Pozantı’mız tüm Anadolu’ya vatanseverlik örneği olabilmiş, yurdumuzun kurtuluşunda, şerefli övünç dolu bir merkez olmuştur. Pozantı Kongresi ve önemi, yeni nesillere büyük ve önemli bir miras olarak kalacak, bütün Adana ve Pozantı için, övünç kaynağı olmaya devam edecektir. Bu vesile ile, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve onun Kahraman silah arkadaşları olmak üzere, tüm şehitlerimize ALLAH’tan rahmet diliyor,hepinize Saygı ve Sevgilerimi Sunuyorum” dedi.

Törenin son bölümünde, Pozantı Müftüsü Seyfullah Aruk’un yaptığı duada, Atatürk’ün ve Silah Arkadaşlarının adını bir kaç kere anması, alkış ve büyük takdirle karşılandı. Törene   Pozantı Kaymakamı Taner Tengir Belediye Başkanı Mahmut Sami Baysal, İlçe Jandarma Komutanı Mehmet Durmuş, siyasi parti temsilcileri ve bir kısım vatanda topluluğu katıldı. Bitiminde Kaymakam Tengir Belediye Çay Bahçesinde, katılımcılarla sohbet etti. Böylece bir 5 Ağustos da çok rutin bir şekilde, kutlanmış oldu

Haber: Taner ÜNAL

Fotoğraflar Hayriye Eroğlu

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER