1xbet betist supertotobet
Pozantı Gazetesi
webmaster forum

5 AĞUSTOS’UN 103. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTULUYORUZ…

5 AĞUSTOS’UN 103. YIL  DÖNÜMÜNÜ KUTULUYORUZ…
Bu haber 03 Ağustos 2023 - 8:41 'de eklendi ve 420 views kez görüntülendi.

Gazetemizin Pozantı’ya Kazandırdığı Onur Günü

5 AĞUSTOS’UN 103. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTULUYORUZ…

Ulusal Kurtuluş Savaşımız  henüz başlamadan,  düşman işgalinden ilk kurtulan yer 25 Mayıs 1920’de Pozantı oldu.

Dedelerimiz henüz düzenli ordular kurulmadan önce çete savaşları ile,  Pozantı’yı işgal etmiş olan fransızları ve onların işbirlikçisi ermenileri, Pozantı’dan kovdular. Yetinmediler. fransız komutanı binbaşı menil komutasındaki  koskoca bir orduyu da, Karboğazı’nda  25 Mayıs 1920’de  40 kişi ile esir alarak, Kurtuluş Savaşımızın da ilk meşalesini, Pozantı’dan yakmış oldular.  

AYAKTA ALKIŞLANDI

23 Nisan 1920’de açılan TBMM’de bu Onurlu Kurtuluş, büyük bir heyecan uyandırdı. Millet Vekilleri tarafından da ayakta alkışlandı. Bu büyük heyecan,  tüm yurdu dalga -dalga sardı ve böylece,  kurtuluş harekatı da başlatılmış oldu.

Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ,Pozantı’lının bu başarısını kutlamak üzere 5 Ağustos 1920’de, Genel Kurmay Başkanı Fevzi Çakmak ile, Pozantı’ya geldi.  Burada bir kongre düzenleyerek, ulusa seslenerek Kurtuluş Savaşını başlattığını, Pozantı’dan dünyaya ilan etti.

Ayrıca, o tarihlerde Adana işgal altında olduğundan, Pozantı’yı 5 Ağustos 1920’den -5 ocak 1922’ Adanın Kurtuluşuna kadar da, vilayet merkezi olarak ilan etti.  Atatürk Pozantı da ilk seçim denemesini, Cumhuriyetin İlanından üç yıl önce, Pozantı da yaptı. Merkez Camii önüne konulan seçim sandığı ile,  Vali başta olmak üzere diğer yöneticileri de halkın oyları  ile seçtirerek, ilk seçim denemesini yaptırdı.

GAZETEMİZ KAZANDIRDI.

İşte böylesine onurlu bir tarihi mirası bulup ortaya çıkaran ise, Milli Mücadelenin Kalesi Pozantı Gazetesi oldu.

Kendisi de, Pozantı’nın Yenikonacık Köyünden olan İmtiyaz Sahibimiz Tamer Ünal yaptığı çalışmalarda,  Gazeteci- Yazar  ve Araştırmacı Merhum  Yusuf  Ayhan’nın, “ATATÜRK’ÜN ÇUKUROVA SEYEHATLERİ VE POZANTI KONGRESİ”  başlıklı kitabından derlediği bilgileri, 1999 yılından itibaren çıkarmakta olduğu “MİLLİ MÜCADELENİN KALESİ POZANTI GAZETESİNDE” yayınları ile devamlı gündemde tuttu.

Yanı sıra da,  1995 -2001 yılları arasında, 6 yıl Başkanlığını yürüttüğü Çukurova Gazeteciler Cemiyetinin, tüm etkinliklerinde yaptığı konuşmalar ile de,  üst düzey yetkililere yol gösterici oldu. Ve sonuçta, 5 Ağustos 1920 Atatürk’ün Pozantı’ya Meclis Başkanı sıfatı ile geldiği ilk gün olan 5 AĞUSTOS 1920’nin Yıldönümleri, “ 5 AĞUSTOS 2003” yılından itibaren de,  yerel bazda resmi gün olarak kutlanmaya başlandı.

103 YIL DÖNÜMÜ

 Atatürk Pozantı’ya ilk gelişi ve Pozantı Kongresinin 103. Yıldönümü, 5 Ağustos 2023 Cumartesi gün, Pozantı’da yine kutlanacak.

Gün dolayısıyla, Atatürk Anıtına 09.30’da  Kaymakam Vekili Fatih Karamahmut ve Belediye Başkanı Mustafa Çay, Çelenklerini koyacaklar.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı eşliğinde, Şanlı Bayrağımız göndere çekilecek.  Saat 10.00’da Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Pozantı’ya  ilk gelişi  tren istasyonunda temsili olarak karşılanacak.

Devamında,  Saygı Duruşu ve istiklal Marşı sonrası, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Pozantı’ya gelişinde yaptığı konuşma okunacak. Pozantı Kaymakam Vekili Fatih Karamahmut günün anlam ve önemi ile ilgili bir konuşma yapacak.  Sonrasında,  Merkez Camii önünde bulunan Atatürk Rölyefine  birer buket çiçek bırakılacak. Aynı gün akşam ise, Pozantı ve  Sarıçam Belediyelerinin işbirliği ile düzenlenen,  Savaş Korkmaz ve Öykü Gürman halk konseri Saat 19.30’da itibaren, Atatürk Kültür Merkezi önünde başlayacak.   ( Haber: Hayriye Eroğlu)

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER