1xbet betist supertotobet
Pozantı Gazetesi
webmaster forum

BÜYÜK KURTULUŞ’A SADE KUTLAMA

BÜYÜK KURTULUŞ’A  SADE KUTLAMA
Bu haber 21 Mayıs 2017 - 12:31 'de eklendi ve 1.010 views kez görüntülendi.

GEÇMİŞ yılların görkemli programları YOK

BÜYÜK KURTULUŞA

SADE KUTLAMA

Ulusal günler, milletleri, millet, yapan, ve vatan savunması ile de, bütünleşince DEVLET’i oluşturan, birer onur mirasları olarak, devam ederler.Tarihi, tarih, yapan, bu büyük günler, zaferlerle ve kanlarla yazılır. “BU ONURLU MİRASLARIN” kutlanarak, gelecek nesillere aktarılması ise, bir devletin, nasıl ve hangi şartlarda kurulduğunun, birer hatırası olarak, nesiller boyu yaşatılır. Ve korunması, ve kollanmasının gereği olan, milli duygular, hafızalar da yer eder. Yüreklere kazınır.İşte, “TÜRKİYE CUMHURİYETİ”, bütün bu özellikleri bünyesinde toplayarak,ULU ÖNDER GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ün, başlattığı KURTULUŞ SAVAŞLARI, bu CUMHURİYETİ, ilelebet muhafaza etme gerekliliğini de,nesiller den, nesillere, bir ONUR MİRASI olarak, aktarmaya devam ettirilmektedir.

Yerel Kurutuluş günleri ise, Bu Ulusal ve Büyük Mücadelenin, “İLK” ve en önemli adımlarını oluşturmuş olup, birer şeref günü olarak yaşatılması da, Kentin vaz geçilmez onur ve dinamikleri arasında, VAR OLMAYI sürdürmektedir.Milli Mücadelenin, Çete Savaşları ile yer, yer, sürdürüldüğü Şanlı Kurtuluş Savaşımız da, Pozantı apayrı bir yer işgal etmektedir. Gazetemizin üst ibaresi olarak, “ MİLLİ MÜCADELENİN KALESİ” deyimi ise, Pozantı, için apayrı, bir özellik taşımakta olup, bizim ısrarlı yayınlarımız sonrası bu ibare artık Pozantı için bir onur simgesi haline gelmiştir.

Ulusal Kurtuluş Savaşımızın, başlangıcın dan sonuçlandırılmasına kadar, geçen Tarihi kronolojiyi inceldiğimizde, Pozantı’nın, henüz daha düzenli bir ordu kurulmadan sadece, 1. Meclisin 23 Nisan 1920 sonrası açılarak, “ULUS DEVLET” olma yolundaki, tarihi başlangıcının hemen sonrasında, daha bir ay bile geçmeden 25 MAYIS 1920’de, çete savaşları ile, Fransız ve işbirlikçileri olan, Ermenileri, Pozantı’dan kovarak, İLK özgürlüğüne kavuşan bir yer olması, tarih sayfalarında da , İlçemizin adını taçlandırmıştır.

ULU ÖNDER, GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK VE SİLAH ARKADAŞLARI tarafından da, büyük bir takdirle karşılanan, Ulusal Kurtuluş Savaşımızın bu en önemli ve İLK başarılarından biri olan, 25 MAYIS 1920’den, sonra Atatürk Pozantı’ya gelmiştir.5 Ağustos 1920’de beraberinde, Genel Kurmay Başkanı FEVZİ ÇAKMAK ve bir gurup silah arkadaşı ile birlikte, 5 Ağustos Sabahı, Pozantı Tren İstasyonunda, Büyük ve Coşkulu bir kalabalık tarafından karşılanan GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK, işgalci Fransız taburunun, önce Pozantı dan kovulması ve daha sonra da, KARBOĞAZIN da, kırk kişilik bir Kuvayi Milliyeci tarafından esir alınması, ULU ÖNDER ATATÜRK, tarafından Kurtuluş Savaşımızın, İLK ve önemli moral hareketi olarak değerlendirilmiştir.

Bundan dolayı, POZANTI’ya teşekkür için geldiğini belirten ATATÜRK, Adana’nın, o tarihte, Fransız ve Ermeniler tarafından işgal edilmesinden dolayı İlçemizi, Adana’nın Vilayet Merkezi olarak, tescil etmiş ve daha önemlisi de, CUMHURİYETİN ilanından, yaklaşık üç yıl önce burada, demokrasinin ilk ayağı olan, seçimleri gerçekleştirerek, Adana Valisini, Belediye Başkanını, Meclis Üyelerini ve diğer bazı görevlileri, Merkez Camii bahçesindeki Ulu Çınarın altına seçim sandığı koydurarak, yaptırdığı sandık yoklaması ile, Türk Milletinin Demokrasiye olan, inancı ile, büyük bir moral bulmuştur.

Ayrıca, ATATÜRK’ün 23 Nisan 1920’de, toplanan ilk meclis sonrası, Pozantı’ya gelerek yaptığı toplantı da, ULUS DEVLET olarak da, İLK KONGREYİ yapmış ve bu konuşmasına da, Adana ve Pozantı’nın AZİZ MÜSLÜMANLARI hitabı ile başlayarak, dini konumdaki sarsılmaz inanç ve tavrını da böylece belgelemiştir.

İşte, böylesi bir onur mirası olarak günümüze taşıdığımız 25 MAYIS’ın 97. Yıl dönümünü, 2017 Perşembe günü kutlayacağız. Belediye Başkanı Mahmut Sami Baysal, Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ve Pozantı Kaymakamı Taner Tengir’in, adlarının yer aldığı, katılım davetiyesinin arkasındaki program ise, hiçte tatmin edici olmadığı gibi bize, Kurtuluş coşkusundan da, son derece uzak geldi.

Dağıtılan programa göre, iki ayrı gündeki etkinliklerle değerlendirilecek olan, kutlama törenlerinde, 24 Mayıs 2017 Çarşamba gün, Saat 11.00’de önce, Belemedik de bulunan ve Pozantı’nın Kurtuluşuna adını yazdıran, ŞEHİT KASIM HOCA’nın anıt mezarı ziyaret edilecek.

Aynı gün öğle namazı sonrası, Merkez Caminde, Şehitler anısına mevlit okutturulacak. Sonrasında, Adana Büyükşehir Belediyesi bando ekibi, üstü açık bir otobüsle şehir turu atacak. Ve devamında ise, bu ekibin Belediye Çay Bahçesinde vereceği konser ile, ilk gün kutlamaları sona erecek.Devamı olan ikinci günde ise, 25 Mayıs 2017 Perşembe günü, Saat 09.00’da Atatürk Anıtına Çelenk konularak, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı eşliğinde, Şanlı Bayrağımız göndere çekilecek.

Saat 09.15’de, Mehteran eşliğin de, gösteri grupları, misafirler ve diğer katılımcılar birlikte, Atatürk Caddesinden başlayacak olan, Kurtuluş yürüyüşünde, Şehitlik ziyaret edilerek, anılarına dua edilecektir.Tören daha sonra, 25 Mayıs alanında, gösteri guruplarının sunumu ile devam edecektir.Akşamı ise, Atatürk Kültür Merkezi önünde, Aşık Yunus Tömen, Aşık Osman Akçay ve Aşık Feymani Konserleri verilecek.Adana Büyükşehir Belediyesi, Halk Müziği Konservatuar Sanatçılarının Konserini, Havai Fişek gösterileri izleyecektir.Bu yılki törenlerde, dikkat çeken en önemli eksikliklerden birisi ise, her yıl Kurtuluş törenlerinde, yaptıkları tiyatro gösterileri ile, bu onur gününe, ayrı bir ilgi ve heyecan kazandıran, Pozantı Belediyesi, Tiyatro ekibinin, hiç bir etkinliğinin yer almayışı olmasıdır.Bize göre, bir diğer önemli eksiklik ise, geçmiş yıllarda başta gençler olmak üzere, katılımcıları da coşturarak, kurtuluş gününe büyük renk katan, isim yapmış sanatçılardan hiç birine programda yer verilmeyişi oldu.

PROĞRAM AKIŞI

Dağıtılan programa göre, iki ayrı gündeki etkinliklerle değerlendirilecek olan, kutlama törenlerinde, 24 Mayıs 2017 Çarşamba günü, Saat 11.00’de önce, Belemedik’de bulunan ve Pozantı’nın Kurtuluşuna adını yazdıran, ŞEHİT KASIM HOCA’nın anıt mezarı ziyaret edilecek.

Aynı gün öğle namazı sonrası, Merkez Camii’nde, şehitler anısına mevlit okutturulacak. Sonrasında, Adana Büyükşehir Belediyesi bando ekibi, üstü açık bir otobüsle ilçede tur atacak. Devamında ise, bu ekibin Belediye Çay Bahçesi’nde  vereceği konser ile ilk gün kutlamaları sona erecek.

Programın devamı olan ikinci gün olan 25 Mayıs 2017 Perşembe günü ise, Saat 09:00’da Atatürk Anıtına çelenk konularak, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı eşliğinde, Şanlı Bayrağımız göndere çekilecek.

Saat 09:15’de, Mehteran eşliğinde, gösteri grupları, misafirler ve diğer katılımcılar birlikte, Atatürk Caddesi’nden başlayacak olan, kurtuluş yürüyüşünde, Şehitlik ziyaret edilerek, İlçe Müftüsü Seyfullah Aruk  tarafından, dua okunacaktır.

Tören daha sonra 25 Mayıs alanında, gösteri gruplarının sunumu ile devam edecektir. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Pozantı Belediye Başkanı Mahmut Sami Baysal yapacaktır.

Kutlama mesajları okunacaktır.  Kamışlı Fatih Ortaokulunun “ KOMEDİ DANS” gösterisi sonrası, bir öğrenci Kurtuluş savaşı isimli şiiri okuyacaktır. Adana Belediyesi Folklor ekibinin gösterisini Pozantı Belediyesi Tiyatro grubunun skeç gösterisi izleyecektir.

Zafer Sabancı Anadolu Lisesi öğrencilerinden birisi tarafından Mustafa Kemal’in Kaansı isimli şiiri okunacaktır. Aşçıbekirli Mahallesi Halk Oyunları ekibinin gösterisini Adana Büyükşehir Mehteran grubu gösterisi takip edecektir. Akşamı ise, Atatürk Kültür Merkezi önünde, Aşık Yunus Tömen, Aşık Osman Akçay ve Aşık Feymani konserleri verilecek. Adana Büyükşehir Belediyesi, Halk Müziği Konservatuar Sanatçılarının Konserini, Havai Fişek gösterileri izleyecektir.Bize göre, önemli bir eksiklik ise, geçmiş yıllarda başta gençler olmak üzere, katılımcıları da coşturarak, kurtuluş gününe büyük renk katan, isim yapmış sanatçılardan hiç birine programda yer verilmeyişi old

 

ÖZEL HABER TAMER ÜNAL

 

 

 

 

 

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER