1xbet betist supertotobet
Pozantı Gazetesi
webmaster forum

MECLİS YENİ YILA HAREKETLİ BAŞLADI.

MECLİS YENİ YILA HAREKETLİ BAŞLADI.
Bu haber 15 Ocak 2018 - 12:43 'de eklendi ve 1.680 views kez görüntülendi.

Karışlıklı Konuşmalar, Çelişen Kararlar, Gündem Oldu.

MECLİS YENİ YILA HAREKETLİ BAŞLADI.

Pozantı Belediye Meclisi, 2018 yılı dönem çalışmalarına, 9 Ocak 2018 Salı gün, Saat 10.00’da yaptığı toplantı ile başladı.

15 Maddeden oluşan Gündemin, Açılış, Yoklama, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı sonrası, görüşmelere geçilmeden önce, verilen soru önergesi, bu yeni yılın ilk toplantısının, hareketli geçeceğinin de, ilk işareti oldu.

TEŞEKKÜR

Pozantı Meclis ve Belediye Başkanı Mahmut Sami Baysal, Gündem Maddelerine geçilmeden önce yaptığı konuşmada, 2017 yılı çalışmalarındaki özveri ve hassasiyetlerinden dolayı, meclise teşekkür etti. 2018 yılında da, aynı samimi ortamın ve çalışmaların devam etmesi temennisinde bulundu. Yeni yılın bu ilk toplantısında, Ak Partili Belediye Meclis Üyesi Mehmet Yurtçu eniştesinin vefatı dolayısıyla, mazeretli olarak toplantı da hazır bulunamadı.

GÜNDEM DIŞI

MHP’li Belediye Meclis Üyesi Zeki Bülbül, gündem dışı olarak verdiği önerge ile ilgili olarak, yazılı metnin yanı sıra, yaptığı konuşmada, Akçatekir deki çok katlı yapılaşma olmak üzere, bundan kaynaklanan, Kanalizasyon ve Fosseptik çukurlarının aşrı şekilde dolduğunu, belirtti. Ve sözlerine şöyle devam etti.

“Belediye vidanjörü, bunları boşaltamaya çare olamıyor. Çok sayıdaki vatandaşın, şikayetine cevap veremez duruma düştüm”.

ÇOK KATLI YAPILAŞMA

Bülbül, çok katlı yapılaşma ile ilgili olarak şunları söyledi:

“Akçatekir de 6-7 kata varan, çok katlı yapılaşma, burasını yayla yurdu olmaktan çıkarıyor.Bu durumun, daha önce görev yaptığım, Akçatekir Belediye Meclisinde sanki, çok katlı yapılaşmaya izin verildiğini, Başkan Baysal’ın bu olumsuzluğun, 2014 yerel seçimleri ile birlikte, işlevini yitirmiş bulunan, Akçatekir Belediyesi ve Meclis üyelerinden kaynaklanıyormuşçasına, deklare etmesi şık olmuyor. Benim elimde, Akçatekir Belediyesinin, çok katlı yapılaşmaya karşı olduğuna ilişkin, 2012 yılında almış olduğu karar da burada. İsteyene de verebilirim” şeklinde görüşlerini paylaştı.

BİLDİRİLMİYOR

Zeki Bülbül, açıklamasına devamla, özellikle son üç ayda, Belediye Meclisinde alınan kararların, kendilerine iletilmediğini, bundan dolayı da, hangi kararların alınıp alınmadığını bilemediklerini, bu durumun, kendisini fazlasıyla rahatsız ettiğini belirtti. Ve nedenlerini sordu?

HATA BİZDE

Bülbülün, bu açıklamalarına, Belediye Başkanı Mahmut Sami Baysal, şöyle cevap verdi:

“Akçatekir de, çok katlı yapılaşma bizim dönemimizde ruhsatlandırılmadı. Akçatekir Belediyesi, 2012 yılındaki toplantılarında, dört kata kadar ruhsat vermiş. Sizde o dönemde Akçatekir Belediye Meclis Üyesi idiniz. Ancak bu konudaki kararlarda çekimser kaldınız. Biz Pozantı Belediyesi olarak yeni bir uygulama yapmıyoruz. Kot farkından dolayı, yapılan binalar sanki, çok katlı gibi görülüyor. Ama, uygulama aynen sizin döneminizdeki gibi devam ettiriliyor” dedi.

HAKLISINIZ

Belediye Başkanı Mahmut Sami Baysal, toplantı tutanaklarının ve meclis toplantısı gündeminin kendilerine ulaştırılmaması konusundaki görüşlerine katılarak şunları söyledi:

“ Bu konuda haklısınız. Bürokratik bir eksikliktir. Tekrarlanmaması konusunda, Yazı İşleri Müdürü Metin Kaya’ya da buradan, ikaz ediyorum. Bir daha olmasın. Bundan böyle, bir önceki meclis tutanakları ve yapılacak olan olağan meclis toplantısı gündemi, sizlere en az üç gün önceden iletilecektir”

ÇÖREKÇİDEN AYNI SİTEM

Akçatekirli, Belediye Meclis Üyelerinden İsmail Çörekçi de, Gündem ve Meclis kararlarının kendisine, ulaştırılmamasından dolayı seçilmiş bir üye olarak, vatandaşlara karşı, açıklama yapamamaktan yakındı.CHP’li Meclis Üyesi Hasibe Gültepe de artık, WATSAAP Gurubu oluşturduklarını, meclis üyesi arkadaşlarına elinden geldiğince ulaşmaya çalıştığını belirterek,

“Ancak, Yazı İşleri Müdürü Metin Kaya, bu sorunların muhatabı ve çözüm makamıdır dedi.

FOSSEPTİKLER TAŞIYOR

MHP’li Belediye Meclis Üyelerinden, Zeki Bülbül ve İsmail Çörekçi, Akçatekir Kanalizasyonu ile ilgili olarak da şu görüşleri yinelediler:

“Akçatekirde Fosseptikler, çok kısa zamanda doluyor. Boşaltamaya vidanjörler yetersiz kalıyor. Şikayetlere cevap veremez hale geldik. Akçatekir de, Kanalizasyon sorunun çözümü ise, öyle çok fazla paraya ihtiyaç duymuyor.Bu konuda, belediye meclisi olarak, basının da desteğini yanımıza alarak Büyükşehire, ASKİ’ye gerekli müracaatlarda bulunalım.Aksi takdirde Akçatekir de, yazın salgın hastalıklar kol gezer. Akçatekirin bu durumu çağ dışı bir yaşam şeklidir” dedi.

PROJE YAPILDI.

Belediye Başkanı Baysal, Bülbül ve Çörekçinin, bu konudaki görüşlerine katıldığını ancak, belediye olarak, projelerinde yapıldığına değinerek, şunları söyledi:

“ Kanalizasyon sorunu sadece Akçatekirin değil, Pozantı’nın da çözümlenmesi gereken önemli bir eksikliktir. Çözümü için proje yapıldı. Belemedik’e kurulacak bir arıtıma tesisi ile, her iki yerleşim yerinin de, Kanalizasyon atıkları toplanacak ve arıtılarak Çakıt Çayına verilecek.Bu konuyla ilgili maddi katkı, Suriyelilere aktarıldığından, proje şimdilik askıya alındı. İller Bankası, her proje için, ayrı para gönderdiğinden ve bizim Kanalizasyon projemize para aktarılmadığından şimdilik bekleme durumundayız.   Çözüm makamı da Büyükşehirdir. Ama, bin yine de Büyükşehir Meclisinde, konuyu gündeme taşıyacağım” dedi.

MECLİSE TATİL YOK

Gündemin 2. Maddesi ise, aylık toplantı günleri ve yıllık tatil idi. Üyelerin talep ve oy birliği ile, aldığı karar göre, meclisin aylık olağan toplantıları her yıl olduğu gibi, ayın ilk Perşembe Günü, Saat 14.00’de yapılacak. Buna karşılık ise geçmiş yıllarda, Ağustos ayında yapılan aylık tatil, kaldırılarak Meclisin bir yıl boyunca, aralıksız çalışması sağlandı.

HUZUR HAKKI

Gündemin diğer maddesi ise Meclis Başkanı, Üyeleri ve İhtisas Komisyonların toplantıların da, huzur hakkı ödenmesi, yasa gereği karar altına alındı. Ayrıca, yine yasa gereği, çalıştırılmakta olan, Hukuk Müşavirinin de, görevine devamı için, Belediye Başkanı ve Encümene yetki verildi.

SEÇİM

 

Gündemin en önemli maddelerinden birisi ise, Denetim Komisyonu seçimi oldu. Partilerin gösterdikleri adaylar arasında, 5 Asil ve 2 Yedek üyenin seçimi, kapalı zarf usulü ile yapıldı.

Buna göre, Ak Partiden Nigar Kartal, İlkay Pancar, MHP’den Ebru Doğucu, Adil Çakmakçı, CHP’den Muzaffer Özdemir ise Asil, Mahmut Sezer ile, İsmail Çörekçi de, yedek olarak seçildiler.

Gündemdeki bir diğer Maddesi ise. Memur kadrosunda dereceleri yükseltilen Yaşar Kaya, Okan Akyüz Cumali Sarıkeçili , Mustafa Oğuz Pekcan oldu. Ayrıca, Taşeron işçilerin, kadroya alınması içinde, Belediye bünyesinde şirket kurulması konusunda, Başkana yetki verildi.Bir diğer madde de ise, yine yasa gereği, sözleşmeli iki personelin ücretlerinin tespitine karar alındı.

İMAR MADDELERİ

Gündem Maddeleri ile ilgili, alınan karar ise şöyle oldu:

“Zafer Mahallesinde, Belediye ye ait bir hissenin satışı, Komisyona havale edildi.

Kamışlı Mahallesin de, bir parselin 1/100 Ölçekli İmar Tadilatı, tekrar Komisyona iade edildi.

Zafer Mahallesinde, bir parselin 1/100’lik İmar Planı Tadilatı kabul edildi. Yazıcak Mahallesinde, Hitit GES’e ait, Güneş Enerjisi Üretim Tesisi İmar Planı oy birliği ile geçerek, Büyükşehirde havale edildi.

Karakışlakçı da, 1/100’lik Mera alanına ilişkin, İmar Tadilatı ilgili Komisyona havale edildi.

BORÇ YETKİSİNDE TARTIŞMA

Gündemin en önemli Maddelerinden birisi ise, Belediye Başkanı Mahmut Sami Baysal’ın, Meclisten isteği borçlanma yetkisi oldu. Baysal açıklamasında, Belediyenin geçmiş yıllardan sarkan ve çeşitli esnafa 1 Milyon 364 Bin lira borcu olduğunu, bunun içinde borçlanma gerektiğini belirterek, üyelerden oy birliği ile karar alınmasının, önemli olduğunu belirtti. Ancak, bazı üyeler bu konuda kararsız kaldılar. Bazıları ise, Komisyona gönderilerek incelendikten sonra, karar alınsın şeklinde, görüş belirttiler. Başkanın borçlanma isteği oy çokluğu ile, mecliste kabul edildi.

CEZALAR AFFEDİLDİ.

Belediye Başkanı Mahmut Sami Baysal, geçtiğimiz günlerde yayınlanan, Kanun Hükmünde Kararname ile, Tarım alanlara, izinsiz olarak yapılan konutlara, Belediyece kesilen cezaların affedildiğini, bundan sonrada, bu yerlerdeki konut ve benzeri imar izinlerinin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca verileceğini, bu Kararname ile, Belediyelerin önemli bir gelir kaynağından, yoksun kaldıklarını belirtti.

RUHSATTA ANLAŞMAZLIK

Gündemin son maddesi olan, İçkili Yer Bölge tespiti, en fazla tartışmaya neden olan madde oldu. Aşçıbekirli Mahallesi, sınırları içerisinde bulunan bir restorana içki ruhsatı verilmesine ilişkin talebi, bir önceki meclis toplantısında görüşülerek, Çevre Komisyonuna havale edilmiş idi. Bu Komisyondan gelen, karar iki RED oyuna karşılık, bir çekimser oy olarak, meclis toplantısına getirildi.

Bu madde ile ilgili olarak, toplantı da hazır bulunan, Aşçıbekirli Muhtarı Bünyamin Ortaköylü, geçen oturumda olduğu gibi, yine söz alarak, buraya içki ruhsatı verilmesinin, kaçak içki içilmesini de önleyeceğini, mezarlıklar dahil, pek çok yerde içki içildiğini, buranın tarım arazisi olmadığını, kaldı ki Pozantı başta olmak üzere, yine bazı boğaz mahallelerinde de, içkili yerlerin ruhsatı bulunduğuna değinerek, şunları söyledi:

“Bu konu yasal bir taleptir. İş veren hakkını istiyor. Burası tarım arazisi olarak değerlendirilirse, Boğaz Mahallerinde pek çok, Tarım arazisinin üzerine, kaçak inşaat yapılıyor. Ama, bu konuda Komisyon buna ses çıkarmıyor. Bu ruhsat talebi için, restoran sahibi, çok büyük miktarlarda para ödemesi yapıyor. Karar vermemeniz halinde, bu ödeme miktarı, giderek artacaktır” Şeklinde konuştu. Üyelerden bir bölümü, içki ruhsatı verilmesinin yasal bir hak olduğunu belirtirken, bazı üyelerde bu ruhsat talebine karşı çıktı.

Oylamada, oy çokluğu ile, ruhsat verilmesi kabul edildi. Üyelerden birinin, Başkan Baysalın bu konudaki kararını sorması üzerine, “ÇEKİMSERİM” şeklindeki cevabı ise, ortalığı karıştırdı.

Bazı üyeler, Başkana hitaben, Ruhsatı verecek olan sizsiniz. Niye çekimser kalarak, bizi zor durumda bırakıyorsun.? O zaman da, tavrınızla kararınız arasında samimiyetsizlik var. Bizde çekimser kalıyoruz”. Şeklinde konuşmaları meclisi hareketlendirdi. Bazı üyeler, Başkanın bu kararsızlığına tepki koydu. Başkan Baysal da, bu gelişme üzerine, yoruma açık bir karar vererek, “Şimdilik, altı ay için geçici ruhsat verelim. Evraklarını, bu süre zarfında tamamlasınlar ve sonra geldiklerinde, konuyu tekrar görüşürüz” şeklinde konuşma ile, sonucu bağladı.

Ancak, Belediye Meclis Üyelerinden önemli bir bölümü, Başkan Baysal’ın, bu kararsızlığından ve tutarsız kararından dolayı, kendisine kırıldıklarını tavırlarıyla belirttiler. Sitemleri ile dile getirdiler. Pozantı Belediye Meclisinin ve 2018 yılı ilk olağan toplantısı böylesi tezat görüntüler ve kararlar arasında yapıldı.

Haber: Tamer ÜNAL

Fotoğraflar : Hayriye EROĞLU

 

 

 

 

 

 

 

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER