1xbet betist supertotobet
Pozantı Gazetesi
webmaster forum

90 YILLIK ULU ÇINAR ŞEVKİ AKKAYA: “POZANTI KURTULUŞUN MİLLİ ANITIDIR.”

90 YILLIK ULU ÇINAR ŞEVKİ AKKAYA:  “POZANTI KURTULUŞUN MİLLİ ANITIDIR.”
Bu haber 28 Mayıs 2018 - 10:59 'de eklendi ve 1.200 views kez görüntülendi.

90 YILLIK ULU ÇINAR ŞEVKİ AKKAYA:

 

“POZANTI KURTULUŞUN

MİLLİ ANITIDIR.”

Pozantı’nın, canlı tarihi olarak nitelendirilen ve yaşamını sağlıklı bir şekilde sürdürmekte olan, 90 yıllık çınar ŞEVKİ AKKAYA ile, yaşamını özetleyen ve bir belgesel niteliği taşıyacak olan, röportajımızı gelecek sayılarımızda, kamuoyuyla paylaşacağız.

Ulu Çınar, Şevki Akkaya, bir süre önce, meydana gelen bir tren kazasının, Ülkemizin Kurtuluş yıllarında değişik bir şekilde, Pozantı’yı kurtaran Milli Mücadelenin Kahramanı olan, çeteler tarafından, işgalci Fransızlar karşı yapıldığını belirten ve tarafından, kaleme aldığı yazısı, aynen şöyle:

“ 14.02.2018 tarihinde Saat 13.03’da, Yeni Kocaeli TV kanalından izlediğim bir dizide, Demir Yolu rayının bir tanesinin sökülerek, geçmekte olan trenin devrilmesini gördüğümde, Milli Mücadele zamanında yapılan, bir olayı hatırladım.

FRANSIZLARA KARŞI

Fransızlar, Adana’mızı işgalinden sonra Pozantı’mıza gelerek, Yoncalı Tepeyi ve Gökbez Köyü Tepesini işgal ederek, İki kademeli ve bir metre derinlikte, istihkam çukuru kazarak yerleşip, çevreye huzursuzluk vermeye başlamışlardı.Fransızların, bize karşı savaşmak için, Pozantı’ya getirdikleri, paralı Müslüman Askerlerin, sabah ezanını duyduklarında, “burası Müslüman memleketi imiş. Biz savaş yapmayız” diyerek, Fransızların emrinden çıkmışlardır.

Ancak, memleketlerine dönme imkanı olmayan, paralı Müslüman Askerler, o tarihlerde, odunla çalışan trenlerin, odununu kesme görevinde çalışmışlar ve bizlere kurşun sıkmamışlardır.

Fransızlarla birlikte olan Ermeniler, cepheye yakın olan Gökbez Köyüne, akşamları baskın yapmaya başlamışlar. Köylülerde, Armutoluğu civarındaki Tuzla denilen, semte taşınmışlardır. Bu yerleşim sonrası, güç kazanan Gökbez köyü halkı, Ermenilerin ve Fransızların yaptığı, baskınlara fırsat vermedikleri gibi, kendilerine Kamışlı ve Aşçıbekirli Köylerinden gelen çetelerin sağladığı destekle de zaman, zaman, düşman hatlarına saldırmışlardır.

İSTİHKAM KAZMIŞLAR

Babamın, bana anlattığı kadarıyla, Topal Kahya Amcamla, Rahmetli Babam, Fransız cephelerinin genişlememesi için, sınır koyarak, yedişer kişilik nöbetçi ve nöbet yeri, tanzim etmişlerdir.

Gökbez de, Paralı Müslüman Askerlerin, mezarlarının bulunduğu düzlük, sınır olarak belirlenmiş ve nöbetleşe düşman buradan, gözlemlenmiştir.

BİZE KURŞUN İŞLEMEZ

Daha sonra, Belemedik te Şehitlik mertebesine ulaşan, Rahmetli Kasım Hoca, üstüne yağan kurşunlara aldırmadan, ortalıklarda geziniyor, kendisine “ SİPERE GİR” şeklinde ikaz edenlere de cevaben, “ BANA KURŞUN GEÇMEZ” şeklinde konuştuğu, Rahmetli Babam ve Rahmetli Amcam tarafından, bana bizzat anlatıldı.Aynı şekilde, Şıhlı Köyünden KADİR AMCAMIZINDA, atılan kurşunlara aldırmadan ve korkmadan, ortalıklarda gezdiği, yine kulaklarımda yankılanan Pozantı’mızın, Kurtuluş anılarından bazılarıdır.

DÖRT KAHRAMAN

Bu arada, Pozantı’ya bağlı köy halkının da, boş durmayarak, düşmanı şaşırtıcı bir şekilde, hamleler yapması da, unutulmamalıdır. Bunlardan, Kara Mehmet, Ali Kahya ve Çakıcı Mustafa, Gökbez Köyünden, Devlet Demir Yolunda görevli, Hüseyin Çavuş ile bir araya gelerek, bir plan yapıyorlar. Buna göre, Belemedikten -Pozantı’ya gelirken, son tünel çıkışının Çakıt Çayı tarafındaki bir rayı sökerek, Fransızları getiren trenin devrilmesine ve Askerlerinin, Çakıt Çayına dökülerek, büyük zayiat vermesini başarmaları, Pozantı’mızın, Düşman İşgalinden Kurtuluşunun, önemli kahramanlık anılarından birisidir. Pozantı’lıların, Fransız ve işbirlikçisi Ermenililere, rahat yüzü göstermedikleri ve sık- sık onlara, ağır zayiat veren pusuların yanı sıra, ani saldırılarla, ardı arkası kesilmeyen baskınları, Fransızları canlarından bezdirmişlerdir.

Bunlardan yine anılarımdan kalan biriside,   Pozantı istasyon rampasından, silah yüklü Fransız trenine, arka pencereden giren, Kara Mehmet, taşıyabileceği kadar silah kaçırıp, halka dağıtarak silahlanmalarını sağlamış olmaları da, Pozantı’nın Kurtuluş destanını yazan dedelerimizin, bizlere bıraktığı bir onur mirasıdır.

DOLMA TÜFEK

Dolma tüfekle, baltayla, süngü ile, bu vatanın nasıl kurtulduğunu düşünürsek, Kahraman dedelerimizin çektiği, sıkıntıları da, daha iyi yaşamış oluruz. ALLAH, öyle kara günleri bir daha göstermesin. Milli Mücadelenin Kahramanlarının, bir araya geldiğinde, bu çaresizlik ve yokluk karşısında, birbirlerine olan hüzünlü bakışların, Rahmetli Babam ve Amcam, anlata- anlata bitiremezlerdi.Ben, 25 Mayıs 1920’den, sekiz yıl sonra doğmuşum. Kahraman Pozantı halkımızın, Anadolu’nun kilidi olan ilçemizin, verdiği mücadele ile düşmanı, Pozantı’nın dağları arasında sıkıştırarak, İç Anadolu’ya geçit vermemeleri, Pozantı’nın, Kurtuluş destanın, onurlu bir gerçeğidir.Fransızlar bozulup kaçtıktan sonra, ülkelerine döndüklerinde, Pozantı’nın Kurtuluşunda, Müslüman Türk halkına, İLAHİ bazı kuvvetlerind, destek verdiğini, bizzat kaleme almışlardır. İşte, böylesi onurlu bir Kurtuluşun destanını yazan, Kahramanların torunları olan, biz Pozantı’lılar, bu onura sahip olmayı devam ettirmeliyiz. Bu Milli ve Manevi bir sorumluluktur.Bu vesile ile, Pozantı’mızın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 98. Yıl Dönümünü kutlamanın, onurunu bir kere daha yaşarken, bizlere bugünleri hediye eden, Şehitlerimizin ve Gazilerimizin Aziz hatıraları önünde, bir kere daha saygı ile eğiliyorum.”

 

ŞEVKİ AKKAYA

Pozantı Türk Hava Kurumu Şube Başkanı

Röportaj :Tamer Ünal

Fotoğraflar : Hayriye Eroğlu

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER