1xbet betist supertotobet
Pozantı Gazetesi
webmaster forum

AFAD

AFAD
Bu haber 25 Eylül 2023 - 11:28 'de eklendi ve 341 views kez görüntülendi.

AFAD

Bir önceki yazımda Alinur Uğurpakkanı’ı anlatırken, Kısa adı AFAD olan “Adana Fotoğraf Amatörleri Derneği”nden söz ederek, o yazımda şöyle bir ifade kullanmaştım.

Fotoğrafçıdır. Adana Fotoğraf Amatörleri Derneği kurucuları arasındadır. Ve onun belirtkesini(Amblemini) tasarlamıştır. Eskilerin “amblem”, yenilerin “belirtke” dedikleri şekli, AFAD için Alinur Uğurpakkan yapmıştır. AFAD ablemini yazımın ekinde görebilirsiniz.

*****

AFAD, 23 Ocak 1979 yılında Adana’da sanata duyarlı ve sanat dünyasında uğraş veren, on arkadaşın bir araya gelerek kurdukları bir fotoğraf derneğidir.


kurucuları: “Mehmet BALTACI(X), Sina COŞKUN(X), Sefa ULUKAN, Abdül Kadir KAÇAR, Özcan ATAMER, Erdoğan VAROL, Kurtar ÇAKIN, Mete KARABULUT, Alinur UĞURPAKKAN ve Adnan GÜNER”dir.

Dernek ilk etkinliklerini, kurucuları arasında yer alan rahmetli Mehmet BALTACI’nın,  Adana’nın Sular semtinde bulunan “Stüdyo 75” adlı tanıtım fotoğrafları atölyesinde yaptı.

Hafta sonları bu dar mekanda üst üste slayt gösterileri izlenir, geceleri sabahlara kadar karanlık odada fotoğraf baskısı yapılırdı. Üç beş kişinin sığabileceği stüdyo, küçük bir yerdi, ama hayaller büyüktü. İşte o hayaller, bugüne kadar yüzlerce fotoğraf sanatçısını ülkeye kazandırdı.
   

Dernek merkezi “Stüdyo 75” den sonra Reşatbey semtine, iki yıl sonra eski garajlar karşısına ve daha sonra da Merkez Camii karşısındaki Büyükşehir Belediyesine ait Konservatuar binasına taşındı. Dört yıl bu mekanda kaldıktan sonra, Adanalı Devlet Adamı Kasım Gülek’in adına, ailesinin oluşturduğu  “Kasım Gülek Fotoğraf Sanat Galerisi”inde etkinliklerini sürdürmeye başladı.   

Dolu, dolu geçen bu süre içinde, Adana’nın ve hatta ülkenin tanıtımına, üyeleri ile katkılarda bulunan AFAD, 1995 yılında 13 fotoğraf sevdalısını elim bir trafik kazasında kaybetti. Dernek eski başkanlarımızdan Özgen Özgenal’in içinde bulunduğu bu 13 arkadaşımızın anısı, Altınkoza etkinlikleri kapsamında “13 Kare, Fotoğraf Festivali“ ile yaşatılmaktadır.

*****

AFAD, “Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu”nun kurucuları arasında yer aldı. 1990 yılından beri “Altın Kamera” adlı fotoğraf yarışmasını başarıyla sürdürmektedir.
  

Her yıl yüzlerce kişiye fotoğraf eğitimi veren AFAD, her hafta sonu yaptığı sergi ve gösterileri ile, sanatseverlerin seçkin mekanı olmayı sürdürmektedir.

Alinur Uğurpakkan gibi, kurucuları arasında olmaktan şeref duyduğun “Adana Fotoğraf Amatörleri derneği” çocukluk ve gençlik dönemini geçmiş, artık olgunluk dönemi içine girmiştir. Hâlâ ülke tanıtımı için çalışmakta ve içinten çıkan “Fotoğrafya” ve “Altın Oran” gibi kuruluşlara ağabeylik yapmaktadır.

Bu da kurucularına büyük keyif vermektedir.

Bu seferlik de bu kadar.

Kalın Sağlıcakla.

Pozantı Gazetesi’nde beni okumaya devam edin.

YAZAR: ÇGC ESKİ BAŞKANI ERDOĞAN VAROL

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER