1xbet betist supertotobet
Pozantı Gazetesi
webmaster forum

Atatürk’ün Pozantı’ya Gelişinin Yıl Dönümünü Kutluyoruz.

Atatürk’ün Pozantı’ya Gelişinin  Yıl Dönümünü Kutluyoruz.
Bu haber 05 Ağustos 2019 - 15:55 'de eklendi ve 847 views kez görüntülendi.

99 Yıl Önceki Heyecan Hiç Eksilmiyor.

Atatürk’ün Pozantı’ya Gelişinin
Yıl Dönümünü Kutluyoruz.

ÖZEL HABER: HAYRİYE EROĞLU

Ulu Önderimiz, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, Pozantı’ya “İLK” gelişinin ve Pozantı Kongresinin 99. Yıl Dönümünü, 5 Ağustos 2019 Pazartesi günü, yine gurur ve onurla kutlayacağız.

Türkiye Büyük Millet Meclisinin açıldığı ve Ulus Devlet olduğumuz, 23 Nisan 1920 sonrası, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, beraberinde Genel Kurmay Başkanı Fevzi Çakmak ve diğer kurmayları ile birlikte, 5 Ağustos 1920’de trenle Konya’dan, Pozantı’ya geldi. Pozantı İstasyonun da, yoğun bir kalabalık tarafından, coşku ile karşılanan Gazi Mustafa Kemal Atatürk, burada yaptığı konuşmada, henüz daha düzenli ordular kurulmamışken çete savaşları ile, Pozantı’yı işgal eden Fransızları ve onların işbirlikçisi Ermenileri ilçe den kovmuşlar, bununla da yetinmemişler, Karboğazın da, Fransız taburunu esir alarak, büyük bir destan yazmışlardır. Ulusal Kurtuluş Savaşımızın, en büyük moral gücü olan Pozantı’nın Kurtuluşunu Atatürk, Türkiye Büyük Millet Meclisinde yaptığı coşkulu bir konuşma ile, takdir duygularını dile getirmiştir. Bununla da yetinmeyen Atatürk, 5 Ağustos 1920’de bizzat Pozantı’ya gelerek ilçe halkını, gösterdikleri bu kahramanlıklarından dolayı da, Gar Binası önünde yaptığı bir konuşma ile de, tekrar kutlamıştır.

SEÇİMLER

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Pozantı’da geçirdiği bir gün içerisinde, çok önemli gelişmelere de, imza atmıştır. Adana’nın, o tarihlerde düşman işgalinde bulunmasında dolayı, Vilayet Merkezini Pozantı olarak ilan etmiştir. Cumhuriyet öncesi, ilk seçim denemesini de, yine Pozantı da yapan Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Merkez Camii yayındaki Ulu Çınarın altına sandık koydurarak, Vali, Belediye Başkanı, Meclis Üyeleri ve diğer bazı görevlilerin seçimini yaptırmıştır.
Aldığı sonuçlardan, son derece mutlu olduğunu belirten Atatürk, beraberindeki Genel Kurmay Başkanı Fevzi Çakmak’a dönerek, “ Bu Milletin Demokrasiye ve Cumhuriyete Sahip Çıkacağına, Artık Eminim” diyerek Pozantı halkına olan takdirlerini belirmişti.Atatürk, sonrasında yaptığı konuşmada Pozantı’nın, Milli bir özelliğinin bulunduğunu, 25 Mayıs 1920’de verdiği, başarılı Kurtuluş Mücadelesi ile, Ulusal harekatımızın meşalesini de, yaktığını bizzat ifade etmiştir.

PROGRAM

5 Ağustos 2019 Pazartesi günü, Saat 09.30’da Atatürk Anıtına Çelenk Koyulmasıyla başlayacak törenlere Saat 10.00’da, Pozantı İstasyonu önündeki etkinliklerle devam edilecektir.
Ulu Önderimiz istasyonunda protokol ve halkın katılımı ile gelen bir tren de temsili olarak karşılanacaktır. Devamında, Atatürk’ün Pozantı Kongresinde yapmış olduğu konuşmanın özeti okunacaktır. Sonrasında, Pozantı Kaymakamı Muammer Sarıdoğan, bu onur günü ile ilgili bir konuşma yapacaktır. Milli Mücadele Şehitlerimiz için, topluca dua edilecek ve sonrasında, Belediye Çay Bahçesindeki ikramlarla gün sona erdirilecektir.

AKŞAM ETKİNLİK YOK

Geçmiş yıllarda, çok daha görkemli ve heyecanlı kutlanan, 5 Ağustos Yıl Dönümlerinin, bu seneki etkinliklerinde, akşam programı olmasının yanı sıra, istasyon önündeki temsili karşılama da da, her hangi bir Belediyenin, mehter takımı ve folklor gösteri ekiplerinin bulunmaması da, dikkat çekici bir olumsuzluk oldu.

GAZETEMİZİN ESERİ

5 Ağustosun kutlanmasını sağlayan ise, bu konudaki ısrarlı yayınları ile, Milli Mücadelenin Kalesi Pozantı Gazetesi oldu.
83 Yıl sonra, 5 Ağustos 2003’den itibaren, resmi olarak kutlanan yıl dönümü etkinliklerinde, bize katkı sağlayan en önemli isim ise, Pozantı Esnaf ve Sanatkarlar Odası Eski Başkanı, Merhum Tahsin Güler olmuştur. Güler, yine kendisi gibi Merhum olan, Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Kazım Barışık ile, oluşturdukları katkı organizasyonu, kutlama etkinliklerine, daha da heyecan ve coşku katmışlardır. İnanıyor ve diliyoruz ki, böylesi Milli onur günlerimiz, gelecek yıllarda çok daha coşkulu ve heyecanlı kutlansın.

Kaymakam Muammer sarıdoğan’nın konuşması

Değerli Pozantılı Hemşehrilerim,
Türk milletinin şanlı ve şeref dolu tarih sayfalarında, bu güzide Pozantı’mız, gönülleri vatan-memleket sevdasıyla dolu Pozantılı hemşehrilerimiz, ebediyen silinmeyecek onurlu bir yer edinmiştir. Türk milletinin ateşten gömlekler giydiği Kurtuluş Savaşı döneminde, Mustafa Kemal Paşa’nın önderliğinde hem demokrasi yolunda hem de vatanımızın nihayi kurtuluşunda Pozantı’mızda önemli ve büyük bir kongre yapılmıştır.

5 Ağustos 1920 tarihinde gerçekleştirilen Pozantı Kongresi, Adana’nın ve memleketin düşman işgalinden kurtuluşunda lokomotif görevi üstlenmiştir. Güney cephesinde, kendilerini büyük bir azim ve kararlılıkla vatanın kurtuluşuna adayan kahraman Kuvay-i Milliyeciler ve nihayetinde güçlü Türk ordusu tek elden idare edilmiştir. Bütün Çukurova ve çevresi burada alınan önemli ve etkili kararlar neticesinde refaha ve huzura kavuşmuştur.

Sevgili Pozantılılar,

Kurtuluş Savaşı sırasında yapılan bu kongreler, milletimizin makus talihini yenmesinde, kendisine vurulmaya çalışılan zincirleri kırmasında büyük önem arz etmektedir. Dört bir yandan Türk milletinin bütün değerlerine saldıran düşmanlar, Pozantı’da, milletimizin sessizliği altındaki kahramanlığı ve fedakarlığı görmüştür. Şanlı atalarımız, Mustafa Kemal Paşa’nın önderliğinde Pozantı Kongresi’nde alınan demokratik kararlarla tarihin seyrini değiştirmiştir. Doğasıyla bir değer olan , köklü bir yerleşime sahip Pozantı’mız, tarihi rolüyle de ayrı bir değerdir.

Şeref ve istiklal davasında büyük başarıların sağlanmasında, Türk milletinin yükselişinde Pozantı ve Pozantılı ecdadımız bereket kaynağı olmuştur. Yüksek ve insani gayeler etrafında toplanarak tarihimizde ve yeni nesillerin zihinlerinde unutulmaz bir yer edinmişlerdir.Pozantı Kongresi, her zaman bütün yönleriyle anlatılmalı, gerçek ve büyük değeri üzerinde durulmalıdır. Nitekim Pozantı’mız, tüm Anadolu’ya vatanseverlik örneği olabilmiş, yurdumuzun kurtuluşunda şerefli, övünç dolu bir merkez olmuştur.
Gerçek ve büyük kuvvetini Allah’ın yardımından alan, kutlu tarihi boyunca şerefini ve istiklalini koruma uğrundaki bütün fedakarlık duygularını yine şanlı ve şerefli ecdadından alan milletimizin, siz Pozantılı Hemşerilerimizin, her zaman milli tarihimize yeni şanlı ve şerefli sayfalar ekleyeceğinize şüphemiz yoktur.
Pozantı Kongresi ve önemi yeni nesillere büyük ve önemli bir miras olarak kalacak, bütün Adana ve Pozantı için sevinç ve övünç kaynağı olmaya devam edecektir.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER