1xbet betist supertotobet
Pozantı Gazetesi
webmaster forum

Aydın Remzi Yüregir

Aydın Remzi Yüregir
Bu haber 29 Mayıs 2023 - 12:12 'de eklendi ve 333 views kez görüntülendi.

             Aydın Remzi Yüregir

Size bu yazımda, Adana’daki meslek ustalarımdan ve büyüğüm den Aydın Remzi Yüregir’i anlatacağım.

Ancak, yazıyı yazdığım günden de kısaca söz edeyim. Yazımı 19 Mayıs 2023 Cuma günü, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı’nda, yani Atatürk’ün Samsun’a çıkışının 104. Yıldönümünde kaleme alıyorum. “Ustamı anlatıp, Atatürk’ü anlatmamak olamazdı.” Bundan dolayı da  önce, Gençlerin ve daima Genç Kalacak olanların, 19 Mayıs Bayramını kutluyorum. Daha sonra da, Adana’da bana meslek ustalığı yapan, elimden tutan, olgunlaşmamı sağlayan, Çukurova Basının yanı sıra, Yeni Adana Gazetesini Atatürk’ün emri ile kuran ve Milli Mücadelede yazıları ile, Milli  Mücadele ruhunu, topluma dalga- dalga yayan babası merhum Ahmet Remzi Yüreğir’in oğlu, Aydın Remzi Yüregir’i anlatacağım.

*****

Aydın Remzi Yüregir ismini okurlarımız anımsayacaktır. İlk yazımda, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti kurucu Başkanı Mustafa Çoban Yurtçu ile, aralarında geçen bir olayı sizlerle paylaşmıştım. Bu olay, Adana’da  iki meslek büyüğüm  ve ustalarım arasında geçtiği için, bende derin izler bıraktı. Ama Aydın Abi’min, üzerimdeki etkisi ve hakkı çok daha  fazla derin. Çünkü, o benim olgunlaşmamı ve kendimi bulmamı sağladı. Öncelikle, iyi bir öğretmen ve haberciydi. Bir ara da, Yeni Adana Gazetesinin sahipliğini yapmıştı.

 TRT’de yıllarca birlikte çalıştığım, değerli büyüğüm Aydın abimin, birlikte çalıştığı arkadaşlarına, hiç bağırdığını, hiç  kimseye kızdığını, hiç kimseyi de  kırdığını görmedim.

Aile bağları çok kıymetli idi. Yalnız yaşadığı halde, Almanya’da olan eşi ve oğlu ile de,  sürekli iletişim içindeydi. Bu konular çok kişisel olduğu için oralara girmeyeceğim. Size, Aydın Remzi Yüregir’in bana öğrettiklerini anlatacağım.

Öncelikli olarak,  kendisi iyi bir gazeteci ve iyi bir rehberdi. Onun habercilikle ilgili fikirlerini, Çukurova Bölge Haber Müdürlüğüne bağlı muhabirlere verdiği, habercilik derslerinde söylediklerini yazarak aktarayım.

*****

 “Sorunlar ,genel habercilik ilkelerine ters düşüldüğünde ortaya çıkıyor. Böyle olunca da,  genel habercilik ilkelerine kısaca değinmek zorunlu oluyor.

Önce, genel olarak gazetecilikte kullanılan (5 N) kuralı, çok önemlidir.

1- Ne? / 2- Nerede?  3- Ne zaman? /  4- Nasıl?  / 5- Neden? kuralı, Radyo ve TV haberciliğinde çoğu zaman yeterli olmuyor.  Çünkü biz TRT olarak diyoruz ki;

1- Haber  geniş halk kitlesini ilgilendiren, üzerinde konuşulan olaydır.  Haber,  yeni, gerçek ve halk için ilginç olandır.

2- Haber,  gerek dil,  gerekse anlatış biçimiyle, herkes tarafından anlaşılır olmalıdır.

3- Haber,  Anayasamızın 121’nci maddesinde yer alan ,“Devletin Ülkesi ve Milletiyle bütünlüğünün, insan haklarına dayanan Millî, Demokratik, Laik ve Sosyal Cumhuriyet’in, Milli Güvenliğin ve Genel Ahlakın gereklerine” uygun olmalıdır.

4- Haber,  tarafsız,  objektif,  bağımsız olacaktır.  Tarafsızlık, habere yorum katmamak,  olduğu gibi vermektir.  Objektif olmak, haberi gerçek biçi­minden saptırmamaktır.  Bağımsızlık, hiçbir kuruluşun,  kişinin reklamı,  propagandasını yapmamasıdır.

5- Haber doğru,  kesin olmalıdır,  TRT’de yapılan bir hatanın düzeltil­mesi zordur. Düzeltinceye kadar da ,çıkacak sonuçları önlemek zordur.  Hiçbir zaman çabukluğu, doğruluğa yeğlememek gerekir.

6- Haber, sorumluluk taşımalıdır.  Kamuoyunu heyecanlandıracak üslûp yanlıştır. Haber halkı aydınlatıcı,  uyarıcı,  olayla ilgili gerekli bilgiler verici nitelikte olmalıdır.

Bu yazımla ilgili olarak, benimde yaklaşık 12 yıl onurla Başkanlığını yaptığım,   Kısa adı “ÇGC” olan, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti  Başkanlık odasında, rahmetli Aydın Remzi Yüregir ve kısa adı GAMEDE olan,  Gazete ve mecmua dağıtımının Güney ve Güneydoğu temsilcisi Rahmetli Durukan Güngör ile, çekilen bir fotoğrafımı paylaşıyorum. 

Sizlere Çukurova basının abidesi konumunda bulunan, Yüreğir ailesinin çok önemli bir ferdi olan, TRT Çukurova Bölge Müdürü Merhum Aydın Remzi Yüregir’in, bana öğrettiklerini de anlattım.

 Bu seferlik de bu kadar…

 Kalın Sağlıcakla…

Pozantı Gazetesi’nde beni okumaya devam edin… 

Erdoğan VAROL

Yazının yorumu…

Tamer ÜNAL

Değerli meslektaşım Erdoğan Varol’un, mesleğimizle ilgili olarak,  geçmişi günümüze taşıyan ve benimde o günleri yaşadığım, “ ONUR” yazısını okurken, yıllar öncesine gittim. Bu anlatımından dolayı, değerli meslektaşım ve yaşdaşım Erdoğan Varol’a teşekkür ediyorum.

Önemli bir önerim ise, başta Çukurova Basını olmak üzere, kendisini gazeteci olarak görüp de, toplumu yazılarıyla yönlendirmek isteyenlere de, bu yazıyı çok dikkatli bir şekilde okumalarını önererek ve örnek alarak, nasıl “ ONURLU BİR GAZETECİ” olabilmenin de mesleki ahlakını  öğreneceklerini umut ediyorum…

  

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER