1xbet betist supertotobet
Pozantı Gazetesi
webmaster forum

BAL VE ÇİLEK KARAKIŞLAKÇI‘NIN UMUDU OLDU.

BAL VE ÇİLEK KARAKIŞLAKÇI‘NIN UMUDU OLDU.
Bu haber 04 Eylül 2017 - 16:11 'de eklendi ve 1.014 views kez görüntülendi.

Yörenin en zengin köyü olma yolunda büyük adımlar atıyorlar.

 BAL VE ÇİLEK KARAKIŞLAKÇININ UMUDU OLDU.

 Karakışlakçı Pozantı’nın üretim yoluyla ekonomisine en büyük katkıyı sağlayan Köylerden biridir.

 Ünlü yazarlarımızdan, Şevket Süreyya Aydemir’in “ TOPRAK UYANIRSA” adlı en güzel romanlarından, birinin günümüzdeki, örnek köylerinden biride şüphesiz Karakışlakçı.

Köyün yıllanmış Muhtarı kıvrak zekalı ve siyasetçilerden hizmetin nasıl alınacağını bilen, Harun Yetkin bu oluşumun mimarıdır. Karakışlakçı, Arıcılık ve Bal Üretimi ile de, tanışmadan önce, köy halkı Tatlıcılıkla geçimini sağlamakta idi. Muhtar Yetkin önce kendisinin bir kaç kovanla başlattığı Arıcılık ve Bal üretiminin cazip olduğunu gören diğer köy halkını da teşvik etmesi sonrası Karakışlakçı üç dört yıl içeresinde Pozantı’nın Bal üreten tek köyü haline geldi. ve bunu da Festivallerle tanıtarak balın müşterisi de böylece kendiliğinden sağlanmış oldu. Yetkin durmadı. Ve yılmadı. Bu defa zaten köydeki damla sulama sistemini değerlendirmek için, değişik alternatifler aramaya başladı. Meyvecilik uzun vadeli bir işti. Yetkin daha kısa bir yol olan, ÇİLEK üretimini geliştirmek için, bu hedefe odaklandı. İLK olarak, 2014 yılı seçimleri öncesi, Adana İl Tarım Müdürlüğünün “ KINALI ELLER” Projesinden yola çıkarak Karakışlakçı köyünde 6.5 Dönüm arazi üzerine, dikilen ÇİLEK fidanlarının büyük hasadı, biranda gözleri Çilek üzerine çevrilmesine sebep oldu.

Harun Yetkinin Çilek alanlarının genişletilmesi konusundaki hedef isim. Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü oldu. 2014 Yerel seçimleri sonrası, tedavülden kaldırılan, İl Tarım Müdürlüğü Büyükşehir Belediyesi bünyesine dahil edilmişti. Başkan Hüseyin Sözlü’nün zaten en büyük hedeflerinden birisi olan, “ KENTTEN KIRSALA DÖNÜŞ” Projesinin uygulanması açısından da ÇİLEĞİN ekimi dikimi ve üretimi, bulanmaz bir hasat oluşturdu. Başkan Hüseyin Sözlü ilk deneyimi de Karakışlakçı da gerçekleştirdi. 400 dönümlük bir alanı Çilek üretimine kavuşturabilmek için, hiç bir fedakarlıktan kaçınmadı. Ekimi, Dikimi, Fidesi Üst Örtüsü ve Gübresini tamamen üreticiye   ücretsiz olarak verdi. Hiç bir maddi karşılığı olmayan bu yatırım bir anda Karakışlakçının cebine tonlarca Çilek üretimi, ve binlerce lira ekonomik katkı olarak girmeye başladı.

 Bal’dan sonra, vergisiz ve hiç bir gideri olmayan, aksine çok büyük bir maddi gelir sağlayan Çilek de artık, Karakışlakçının vazgeçilmezi oldu. Kendisi de aynı zamanda bir Ziraat Mühendisi olan Hüseyin Sözlü’nün

“ Kentten Kırsala Göç” Projesi sadece Çilek le sınırlı kalmadı. Bir kaç sene sonra, yine Pozantı köylerinin en büyük gelir kaynağını teşkil edecek olan, Elma, Armut, Ceviz, Üzüm, ve benzeri meyve fidanları da yine Büyükşehir Belediyesine bağlı Kırsal Kalkınma   Daire Başkanlığı aralıksız dağıtımı devam ettiriliyor.

İşte önceki hafta içerisinde Karakışlakçı da yapılan BAL ve ÇİLEK festivalinin kısa ama güzel bir öyküsü. Muhtar Harun Yetkin şüphesiz bu oluşumun mimarıdır. Ama kendisine bizim önerimiz yaptığın bu güzel işlerin tanıtımını yaparken emeği geçenlerin adını da tek, tek telefuz etmen yiğidin hakkını yiğide vermek olur. Aksi davranışların ise, seni gözden düşürür hizmet aldığın kapıların yüzüne kapanmasına sebep olur.

 Bu festivale Adana Valisi Mahmut Demirtaş, Pozantı Kaymakamı Taner Tengir, Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan ,Pozantı Belediye Başkanı Mahmut Sami Baysal, ve çok sayıda davetli katılarak bu olumlu gelişmeden memnun oldular.

 Haber: Tamer Ünal

 

 

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER