1xbet betist supertotobet
Pozantı Gazetesi
webmaster forum

BAYRAMLAR VE GAZETECİLER

BAYRAMLAR VE GAZETECİLER
Bu haber 03 Temmuz 2023 - 12:10 'de eklendi ve 416 views kez görüntülendi.

Yazar: “ÇGC Eski Başkanı Eroğan Varol”

BAYRAMLAR VE GAZETECİLER

Kurban Bayramı’nı geride bıraktık. Ancak nasıl geçirdiğimizi Tanrı bilir.

Kimimize göre bayram bu yıl da teğet geçti. Kimimize göre de, deldi de geçti. Kimimize göre yel gibi geçti. Kimimize göre, bizim mahalleye uğramadan geçti.

Nasıl geçirdiğinizi sormuyorum. Söylemeyeceğinizi biliyor ama, tahmin ediyorum.

Biz gazeteciler için bayram günleri değişik geçmez. Normal çalışma günleri gibidir. Çünkü haberin gecesi, gündüzü, saati, zamanı; yeri ve mekanı, bayramı ya da seyranı yoktur. Gece yarısı, sabahın seher vaktinde, uykunuzun en tatlı yerinde, eğlencenizin orta yerinde çıka gelir. Siz onu izlemek, takip etmek ve oluşturarak okuyucuya, dinleyiciye ulaştırmak zorundasınızdır.

Bu durum haberciliğin ve habercilerin olmazsa olmaz kuralıdır.

*****

Daha önce yazmıştım. 1978-1988 yıları arasında, merkezi Adana’da bulunan Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nin Başkanlık görevini yürüttüm. Bu onurlu görev sırasında, Adana Atatürk Caddesi Öğretmenler Sitesi B Blok Asmakat adresinde bulunan, şimdiki yönetim tarafından kiraya verilen tesislerimizi satın aldık.

Nasıl aldığımızı anlatayım. O yıllarda, günlük gazeteler dini bayramlarda yayınlanmaz.  Gazete çıkarma görevini il’deki en çok Sarı Basın Kartlı üyesi olan cemiyetler  üstlenir. “Bayram Gazetesi” adıyla günlek gazete çıkarırlardı. Kısa adı ÇGC olan Çukurova Gazeteciler Cemiyet,i  Adana’da en çok sarı basın kartı sahipli üyesi olan cemiyet olduğu için,  bu görevi biz yapardık.

Hatta görevi dört gözle bekler ve seve -seve yerine getirirdik. Üyelerimiz de aynı duygular içinde olurlardı. Nedeni ise, bayram gazetelerindeki haberlerine inanılmaz ücretler ödenirdi. Hatta bazı arkadaşlarımız, aldıkları paranın aylıklarına eşit olduğunu söylerlerdi. Helali hoş olsun. Çünkü emeğin bedelini, emek verenin teri kurumadan ödemek en güzeli ve doğrusudur. Bu hem dinen, hem de ahlaken böyledir.

*****

Benden sonra aynı görevi üstlenen, sırasıyla Kurtar Çakın, Çetin Yiğenoğlu,  Tamer Ünal’da aynı prensipleri uygulamışlardır. Bu üç arkadaşımızla birlikte, birçok kez bayram gazetesinde yayınlanacak ilanların, toplanması için çaba sarfettik. Adana’da bulunan iş yerlerini ve iş insanlarını, tek -tek ziyaret ederek ilan topladık. Adana dışına bile çıktık. En renkli ve verimli gezimiz, fotoğrafını paylaştığım İskenderun gezisiydi.

Bu çabalarımızın en  güzel yanı, normal üyeler getirdikleri ilanlar için yüzde 25 komisyon alırken, biz başkanların bu hizmetler için ücret almamış olmamızdır. Biz bu Başkanlığı asli görevimiz olarak görüyorduk. İyi de yapmışız. ÇGC ülkemizde mal varlığı olan, dört basın kuruluşdan biridir.  Bunu yaparken hiç gocunmadığımızı, yorulmadığımızı da söylemek isterim.

*****

Bayram gazetesi uygulaması daha sonra, Dinç Bilgin tarafından İzmirde yayımlanmaya başlayan ‘Sabah” gazetesi tarafından sabote edildi. Cemiyetlerin Bayram gazetelerinin gelir kaynakları yok edildi. Bayram Gazetelerinin yayınları ve  işlevleri sona erdi. Böylece basın tarihi önemli bir işlevi ve gelir kaynağını kaybetmiş oldu.

O tarihlerde her ilin gazeteci dernekleri bağımsızdı.

Daha sonra kurulan “Federasyon” ve “Konfederasyon”lar da bu bağmsızlığı zedeledi. Geçmişten günümüze taşdığımız bu yazı ile, Mübarek Kurban Bayramımızı da kutluyorum.

Bu seferlik de bu kadar

Kalın Sağlıcakla.

Pozantı Gazetesi’nde beni okumaya devam edin.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER