1xbet betist supertotobet
Pozantı Gazetesi
webmaster forum

BELEMEDİK DÜNYA MİRASI OLUYOR

BELEMEDİK DÜNYA  MİRASI OLUYOR
Bu haber 17 Haziran 2019 - 10:42 'de eklendi ve 903 views kez görüntülendi.

ÇAY: “Pozantı’yı Uluslararası Hale Getiriyor.”

BELEMEDİK DÜNYA
MİRASI OLUYOR
( Özel Haber: Hayriye Eroğlu)

Geçmişten günümüze kalan, öyle değerler vardır ki, unutulması çok büyük eksiklik, günümüze taşıyarak yaşatılıp, eser haline dönüştürülerek, nesillere miras bırakılması ise, çok büyük ve anlamalı bir hizmettir.Pozantı Belediye Başkanlığının üçüncü döneminde, kalıcı eserler ve toplumsal mekanlar oluşturan ve adını bu unutulmaz eserlere, hizmet olarak kazımaya devam eden Başkan Mustafa Çay, ustalık döneminin en büyük eserlerinden birisi olan, tarihi Belemedik’i Çukurova’nın piknik alanı haline getirdi.Yetinmedi, 100 yıl öncesinin demir yolu merkezi konumundaki, tarihi yapıları restore etmeye başlayarak, gelecek nesillere anlamlı bir tarihi miras bırakacak olmanın gurunu yaşıyor.

YOLU ÇUKUR DOLU

Her geçen gün, artarak ilgi alanı olmaya devam eden Belemedik de, Başkan Çay’ı üzen en büyük sorun, geçen yıl sıcak asfalt dökülerek yapılan yolun, kış şartlarının tahribatı ile giderek, köstebek yuvası haline gelmeye başlamış olması.Önceki Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’nün, Çay’a tanıdığı sınırsız imkan ve desteğin bir ürünü olan, Belemedik yolunun tamiratı şu anda pek mümkün görünmüyor.Belemedik’i, görüntüleyerek haberleştirmek için yaptığımız çalışmada, Çay’ın yaşamakta olduğu, Büyükşehir desteğinin eksikliklerinin, üzüntüsünü de gördük.
Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay, yolla ilgili problemi geçici olarak çözme uğraşı verdiğini, asfaltta oluşan çukur yerleri, toprakla doldurmaktan başka imkanı kalmadığının çaresizliğini de, gazetemiz aracılığı ile kamuoyuyla paylaştı.

EROZYON

Yüz yıllar boyunca dizginlenemeyen Çakıt Çayını, imkanlar ölçüsünde kontrol altına alma ve azgınlığına gem vurma mücadelesi veren siyasetçi ise, Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay oldu.
Önceki dönem, Büyükşehir Belediye Başkanın destekleri Çakıt Çayının, Belemedik bölümünde, tehlike arz eden yerlere, kaya dökmek toprak ve molozla doldurmak gibi kısmi çalışmalar, kış mevsimindeki aşırı yağışlar sonrası, çevreyi koruma özelliğini yitirdi.Oluşan seller ve su taşkınları, eskiden olduğu gibi, Belemedik’in topraklarını alıp götürmeye başladı. bu önlenemez doğa olayı, Pozantı- Belemedik arasındaki yol güzergahını da, etki alanına almaya başlaması, erozyon tehlikesini de beraberinde getirdi. Yıllardır devam eden böylesi, bir doğa olayı karşısında, başta Devlet Su İşleri olmak üzere, diğer kuruluşlarında ilgisizliği Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay’ın çok güç şartlar altında yaptığı erozyon çalışmasını da adeta sildi. Çay, erozyon tehlikesinin önlenmesi için, DSİ ile başlattığı görüşmelerden de henüz bir cevap alamadığını bizzat gazetemize açıkladı.

ELEKTRİK ÜRETİMİ

Çakıt Çayı’nın Belemedik mecrasında, dikkat çekici bir başka gelişme ise, kuruluşu devam etmekte olan özel bir piknik alanın, kendi elektrik enerjisini kendisinin üretmesi oluyor.
Çakıt Çayına kurulan dolap ile sağlanan elektrik enerjisi, bu mekanı şimdiden pırıl -pırıl aydınlatıyor.

VE HAYVANCILIK

Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay’ın, Çakıt Çayı üzerindeki rehabilitasyon çalışmalarında, dikkat çekici bir başka olumlu gelişme ise, hayvancılık olmaya başlamış.
Adana’nın Salbaşı’ndan koyun ve keçileri ile gelen, küçük baş hayvan sahibi İsa Esen’le konuştuğumuzda, Çakıt Havzasının hayvan yetiştiriciliği için, önemli bir merkez haline geldiğini, yaklaşık iki seneyi bulan bu gelişmenin sebebinin ise, Çakıt Çayın dan doldurularak kazanılan alanlar olmasından kaynaklandığını da, öğrenmiş olduk.

PİKNİK ALANI

Haber turumuzun son durağı, bir doğa harikası ve dünya mirası olma yolunda çok uzun adımlar atılan Belemedik Piknik alanı oldu.
Sadece Pozantı’lıların değil, çeşitli illerden de özel araçları ve turlarla gelen doğa severlerin, en ufak ihtiyaçlarının dahi eksik kalmaması yolundaki çalışmalar, artık son safhada.
Ulu çınarların altının, yemyeşil çimlerle kaplı olmasının yanı sıra, rengarenk çiçeklerle de, bir renk denizi haline dönüştürülmüş. Adım başı çeşmeler, bankalardan oluşan oturma gurupları, binlerce yıl adeta bir taş duvar olarak duran kaya, artık görüntü kirliliğini kaybetmiş, şırıl -şırıl akan suni şelale hale getirilmiş.100 yıl öncesinden günümüze kalabilen, otantik binalar ise, konumlarına uygun olarak, restorasyonları yapılmaya başlanmış. Yanı sıra, yaz -kış hizmet vermeye başlamış olan, et ürünleri lokantası ve kafeteryası da, şimdiden dolup taşmaya başlamış bile.

YÜRÜYÜŞ PARKI

Yüzlerce metrelik yürüyüş alanları, mangal gurupları, sık aralıklarla akan su kanalları, asırlık çınarların her bir dalında ötüşen çeşitli cinsteki kuşlar ve restorasyonuna gelecek yıldan itibaren başlanacak olan, Almanların yaptığı, tarihi demir yolundan, günümüze kalan çeşitli yaşam binaları Belemediği,Dünya harikası doğasının yanı sıra, tarihi misyonu ile de, geçmişten geleceğe kalacak olan, antik yapılar olacak.

UMUTLUYUM

Belemediğin tartışılmaz mimarı ve en önemli ustalık eserlerimden biridir şeklindeki, çalışmasını özetleyen Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın, Pozantı ve Belemedik’e, mutlaka destek vereceğine olan umudunu devam ettirdiğini söyleyerek, “ Kendisiyle birlikte, başta Pozantı ve tüm mahallerine de, ekonomik ve zirai alanları da kapsayan, önemli hizmetleri başaracağımıza inanıyorum” dedi.

İŞLETME

Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay, Belemedik’te başta restoran ve kafe olmak üzere, piknikçilerin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak olan hizmet guruplarının, Belediye bünyesinde kurulmuş bulunan, bir şirket ve Belediye elamanlarından oluşan personel tarafından, yerine getirilmekte olduğunu sözlerine ekleyerek şunları söyledi:
“Üçüncü dönemimde, altı yapı çalışmaları başta olmak üzere, sosyal hizmetlerinde, belediyemiz imkanları ve elamanları tarafından yapılması için, başlattığımız gayretler devam edecektir. Böylece, belediyemiz müteahhitlere ve taşeronlara, para ödemekten de, büyük ölçüde kurtulacaktır” dedi.
Haber turumuzda, Belemediği merak ederek, KahramanMaraş’dan gelen bir aileye, Başkan Çay Pozantı’nın tarihi özelliklerinin yanı sıra, tabiat dokusu ile ilgili olarak geniş açıklamalarda bulundu.

GOLF ARABASI

Başkan Çay’ın, Belemedik Piknik alanına kazandırdığı en önemli yeniliklerden birisi ise, golf arabası oldu. Bu kadar geniş doğal bir piknik alanını, yaya dolaşmanın uzun zaman alacağını da gören Mustafa Çay, bir Golf arabası satın alarak, buna da bir çözüm getirdi.En büyük zevki ise, bu golf arabasının direksiyonuna geçip, çocukları tüm piknik alanını dolaştırması oluyor.

TREN

Mustafa Çay, Belemedik Piknik Alanına doğa severlerin, kendiliklerinden gelmesini beklemiyor.Onları, toplu olarak Belemediğe taşımak için, çalışmalarını başlatmış bile. Devlet Demir Yolları Genel Müdürlüğü ile görüşerek, haftanın Cumartesi ve Pazar günleri Adana’dan özel bir trenin, sadece Belemedik ve Pozantı’ya kadar sefere başlatılması yolundaki çabalarının da, olumlu sonuçlanacağına, şimdiden inanmış durumda. Belemediğe sadece Adana’dan değil, Hatay’dan bir tur firması da, yılın belli zamanlarında, altı vagonluk bir tren katarı seferlerini gerçekleştirerek, yaklaşık bin kişiyi Hatay’dan Belemediğe getirmekte olup, doğa severlere unutulmaz anlar yaşatmakta, doyumsuz manzaraları da, görüntüleme imkanı sağlamaktadır.

FİNALİ YOK

Başkan Çay, Belemedik piknik alanına yapılmakta olan hizmetlerin, asla son olmayacağını, sadece Türkiye’nin değil, Orta Doğunun da, en büyük doğal koruma ve sit alanı olma yolunda, uzun adımlar atılmaya devam edileceğini, zamanla burada konuklama tesisleri ve butik otellerinde oluşturulacağını kış mevsimin de’de, bu doğa zevkini toplumla paylaşmanın heyecanını, sürdüreceğini sözlerine ekledi.

RESMİ AÇILIŞ

Belemedik Piknik Alanın resmi olarak açılışı, 3 Temmuz 2019 Çarşamba gün yapılacak şekilde programlandırılıyor.
Başkan Çay bu açılış için, başta Adana Valisi Mahmut Demirtaş olmak üzere, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve diğer tüm ilçe Belediye Başkanlarının yanısıra, Ak Parti ve MHP Genel Merkez Yöneticilerinden, çok üst düzeyde davetler yapılacağını, hiç bir fedakarlıktan kaçınmayacağını, belirtti.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER