Karakışlakçı’da “YOK”ları Var Etti…
BİR HARUN YETKİN VAR…
Pozantı’nın en uzak köyü iken, 2014 Bütünşehir yasası sonrası, mahalle statüsüne kavuşan Karakışlıkçı’nın, 20 yıllık önceki Muhtarı Harun Yetkin geçtiğimiz hafta içerisinde gazetemizin konuğu oldu.
Karakışlakçı’nın üretken Eski Muhtarı Harun Yetkin, yaptığı çalışmalar ve hayalleri gerçeğe dönüştürmesi ile de, geçmişte zaman- zaman gazetemizin yayınları arasında yer alan müteşebbis ve girişimci bir kişidir.
SULAMA
Karakışlakçı’nın önceki Muhtarı Harun Yetkin ile yaptığımız sohbetteki ilk konu, yöreye can katan sulama sistemi ile ilgili oldu. Yetkin bu konuda özetle şunları söyledi:
ÜSKÜL GÖLETİ
“Adana ile Niğde İl Özel İdarelerinin, müştereken yapımına başlattığı Üskül Göletinin bir an önce faaliyete geçmesi için, her iki kurumu ve yetkililerini sık- sık ziyaret ettim. Göletin bittiği 2005 yılında, bu defa sulama sisteminin bir an önce faaliyete geçirilmesi içinde, bir muhtar olarak Adana ve Niğde İl Özel İdare yetkilerini yine sık -sık köyüme davet ederek, sulama sisteminin biran önce faaliyete geçmesine, büyük katkı koyduğuma inanıyorum. 10 kilometrelik ana hat çelik sulama sisteminin yanı sıra, 37 kilometrelik tali sulama borularının da döşenmesi sonrası, damla sulama sisteminin hayata geçmesi ile birlikte, Karakışlakçı’nın kıraç alanları yeşile bürünmeye başladı. Vahşi sulama sisteminin böylece sona ermesi sonrası, yöredeki su sıkıntısı da büyük ölçüde giderilmiş oldu. Vatandaşlarda, damlama sulama sistemini kısa sürede öğrenerek, tarımsal ve zirai üretimde çeşitliğinin yanı sıra, verim de büyük ölçüde artış göstermeye başladı. Karakışlakçı Mahallesi bugün yörenin sebze ve meyve yetiştiriciliğinde söz sahibi haline geldi.” dedi.
ARICILIK
Karakışlakçı’nın 20 yıllık eski muhtarı Harun Yetkin, açıklamalarına aşağıdaki şekilde devam etti:
“Bölgemizde, sulama başlamadan önce kırsal alanlarda, arıcılığın önemli olacağını düşündüm. Derhal girişimlere başladım. Köy halkını da ikna ederek, 300 kovanla başlattığım aracılık ve balcılık bugün 13 BİN kovana ulaşarak, büyük bir ekonomik getiri haline dönüştü.
46 hanemizHalen arıcılık ve balcılıkla uğraşmaktadır. Bunun sonucu olarak da, 2005 yılında başlattığımız ve geleneksel hale dönüşen arıcılık ve balcılık festivali, 2013 yılında itibaren çileğinde önemli bir getiri sağlamaya başlaması ile birlikte, bal ve çilek festivaline dönüştü. Ancak bu yıl yapılmadı. Nedeni de bilmediğim için kesin bir bilgi sahibi değilim.” Dedi
ÇİLEK
Karakışlakçı da “YOK”ları var eden, önceki Muhtar Harun Yetkin artık çok büyük bir ekenomik değere sahip olan çilekle ilgili olarak da şunları söyledi:
“ 2013 yılında, Adana İl Tarım Müdürlüğü desteği ile, Karakışlakçı da “ Çilek tutan kınalı eller” projesi kapsamında başlatılan çilek yetiştiriciliğinde, ilk adımı atan yine ben oldum. Konya’nın Hüyük İlçesinden getirttiğim çilek fidelerinin, damlama sulama ile bütünleşmesi sonucu, Büyükşehir Belediye Başkanlarının da verdiği desteklerle, bu meyve Karakışlakçı’nın bir markası haline geldi. Giderek büyüdü. Yörede örnek bir rol model oldu. Bu gelişmeyi, Sayın Cumhurbaşkanımızla da paylaşabilme imkanı buldum. Kendisi derhal ilgilendi. İlgililere gerekli talimat vererek, çileğin Karakışlakçı ve yöresinde dikim alanlarının artırılmasında çok büyük etken oldu. Şuan da 900 dönüm alanda, Karakışlakçı çileği yetiştiriciliği yapılmakta olup, ülke genelinde artık bir marka haline gelmiştir.” dedi.
KIRSALA DÖNÜŞ
Karakışlakçı’nın önceki dönem Muhtarı Harun Yetkin, bir diğer önemli başarısı ise, kentten tekrar kırsala dönüş ile ilgili oldu. Bu konuyla ilgili olarak da aşağıdaki açıklamayı yaptı:
“Köyümüze başlayan geri dönüş hareketi, beraberinde konut sorununu da getirdi. Daha önceki imar yasalarına göre, köy içinde ve çevresinde inşaat yapmak mümkün değildi. Bu konunun çözümü ile ilgili olarak da, yaptığım çalışmalar sonrası köyümüzün etrafında bulunan verimsiz arazileri, köyümüze konut alanı olarak kazandırdık. Ve başlatılan inşaat çalışmaları ile de, bu sorun da çözümlenmiş oldu.
YOLLAR
Adana Büyükşehir Belediye Başkanlarımızın destekleri ile de, kırsal alanlar da hayvan yollarının açılmasında, önemli katkılarım olduğuna inanıyorum. Bunun yanı sıra da, henüz daha bir çok ilçe de, kanalizasyon ishale hatları bulunmazken, Karakışlakçı Köyü benim muhtarlık dönemimde kanalizasyon ishale hattına kavuştu.” Dedi.
HALI SAHA
Önceki Muhtar Harun Yetkin bir diğer çalışmasının ise, hiçbir köyde daha halı saha bulunmazken, gençlere söz verdiği halı saha sözünü, Adana Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün destekleri ile, hayata geçirildiğini sözlerine ekledi.
TEŞEKKÜR
Karakışlakçı’ eski Muhtarı Harun Yetkin açıklamasının son bölümünü, aşağıdaki teşekkürle noktalayarak şunları söyledi:
Muhtarlık dönemimde önemli hizmetler gerçekleştirdiğime inanıyorum. Yüce Allah’ımın bana verdiği vatana ve millete hizmet konusundaki çalışmalarım nedeni ile, vicdanım son derece rahat müsterihtir.
Öncelikli olarak bu konuda, bana manevi desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Sayın Bakanlarımıza, değerli Millet Vekillerimize, geçmiş ve mevcut dönem Valililerimize, yine aynı şekilde değerli kamu -kurum yöneticilerine, Adana Büyükşehir Belediye Başkanlarına ve Pozantı Kaymakamlarına teşekkür ediyorum. Yanı sıra beni oylarıyla 20 yıldır muhtar yaparak, kendilerine hizmet imkanı veren tüm Karakışlakçı Halkına, siyasi ayrım yapmadan teşekkür ediyorum. Şu anda muhtar olmamamı bir ara dönem olarak niteliyorum. Gelecek seçimlerde, beni oyları ile tekrar Muhtarlık olmak üzere, daha üst makamlara da taşıyacaklarına ve layık göreceklerine inandığım, Karakışlakçı başta olmak üzere, tüm Pozantı’lı Halkımla yine bir siyasi oluşum altında, yeniden bulaşacağıma inancımla, saygılarımı sunuyorum.” Dedi. (Fotoğraflar : Hayriye Eroğlu/ Özel Haber: Tamer Ünal)