1xbet betist supertotobet
Pozantı Gazetesi
webmaster forum

“BU CUMHURİYETİ BİZ KURDUK YAŞATACAK OLAN SİZLERSİNİZ.”

“BU CUMHURİYETİ BİZ KURDUK  YAŞATACAK OLAN SİZLERSİNİZ.”
Bu haber 23 Ekim 2023 - 9:56 'de eklendi ve 287 views kez görüntülendi.

Atatürk’ün En Önemli Söylevi:

“BU CUMHURİYETİ BİZ KURDUK YAŞATACAK OLAN SİZLERSİNİZ.”

Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisinde yapılan en önemli konuşmalar ve oylama, Cumhuriyetin İlanı ile ilgili oldu. Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bu tarihi gelişme ile ilgili olarak “NUTUK” adlı eserinde, aşağıdaki şu bölümlere yer verdi:

“Teşkilat-ı Esasiye Kanunu’nda yapılan değişikliklerin kabulü ile Cumhuriyet, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından ilan edilmiş oldu. Cumhuriyetin İlanı, Ankara’da 101 pare top atışı ile duyuruldu ve 29 Ekim gecesi ile 30 Ekim 1923 tarihinde başta Ankara olmak üzere tüm ülkede bir bayram havasında kutlandı.

“Yaşasın cumhuriyet!” sesleri arasında alkışlarla Cumhuriyet İlân edildi (29 Ekim 1923). Bundan sonra Cumhurbaşkanlığı seçimine geçildi. Yapılan gizli oylamada 158 milletvekilinin tamamının oyunu alan Gazi Mustafa Kemal Paşa, TBMM tarafından yeni Türk Devletinin ilk Cumhurbaşkanı seçildi.

Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Cumhurbaşkanı sıfatı ile yaptığı ilk konuşmalardan birinde Cumhuriyet ve İlanı ile ilgili olarak,  özetle şunları söyledi:

 “Efendiler; asırlardan beri Doğu’da haksızlığa ve zulme uğramış olan milletimiz, Türk milleti, gerçekte soydan sahip bulunduğu yüksek kabiliyetlerden yoksun zannediliyordu. Son yıllarda milletimizin fiili olarak gösterdiği kabiliyet, istidat ve kavrayış kendi hakkında kötü düşünenlerin ne kadar gafil ve ne kadar gerçeği görmekten uzak, görünüşe aldanan insanlar olduğunu pek güzel ispat etti. Milletimiz kendisinde var olan vasıfları ve değeri, hükümetin yeni adıyla medeniyet dünyasına çok daha kolaylıkla gösterebilecektir. Türkiye Cumhuriyeti, dünya devletleri arasında tuttuğu yere layık olduğunu eserleriyle ispat edecektir.

Arkadaşlar; bu yüksek rejimi yaratan Türk Milletinin son dört yıl içinde kazandığı zafer, bundan sonra da birkaç misli olmak üzere kendini gösterecektir.” Dedi. Ulu Önderimiz ve ilk Cumhurbaşkanımız Gazi  Mustafa Kemal Atatürk, sonraki konuşmalarından da her zaman Cumhuriyetin önemine değindi. Korunmasını ve kollanmasını, gelecek  nesillere emanet ettiğini belirterek, “ BU CUMHURİYETİ BİZ KURDUK SİZLER YAŞATACAKSINIZ.” diyerek, Milletine olan güvenini de daima ortaya koymuştur.  

POZANTI’DA DA DOLU- DOLU KUTLAYACAĞIZ

29 Ekim Cumhuriyetimizin 100. Yılı kapsamında Pozantı’da dolu dolu bir program Pozantılıları bekliyor.Pozantı Kaymakamlığından alınan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı programında şu etkinlikler yer alıyor.

23 Ekim 2023 Pazartesi

Saat: 10.00 Kaymakamlık Bahçesinde Resim Sergisi

Cumhuriyet Temalı 100 Sokak Röportajı (5 Gün Boyunca)

Öğrenciler arası voleybol, satranç ve futsal turnuvası

24 Ekim 2023 Salı

Saat: 10.00 Anaokulu öğrenci yürüyüşü ve büyükşehir bando konseri

Saat: 10.00 100 öğrenci ile 100 sayfa kitap okuma etkinliği

Saat: 13.30 Anahşa Kalesi Yürüyüşü ve bayrak asma

25 Ekim 2023 Çarşamba

Saat: 10.00’da 100 bisiklet ile Belemedik’e kadar tur

Saat:11.30 Belemedik’te Konser

26 Ekim 2023 Perşembe

Gökbez Mahallesinde 100 adet fidan dikimi

Saat: 10.00 Cezmi Yurtsever Söyleşi Programı

Saat: 13.30 İbrahim Paşa Tabyası yürüyüşü ve bayrak asma

27 Ekim 2023 Cuma

Cumhuriyet ile Yaşıt vatandaşları ziyaret

Şehitlik, Şehit Aileleri ve Şehit kabirleri ziyareti

28 Ekim 2023 Cumartesi

Saat: 13.30 Çelenk Sunma Töreni

Saat: 18.30 100. Yıl fener alayı

29 Ekim 2023 Pazar

Saat: 09.00 Kaymakamlık Makamı Tebriklerin Kabulü

Saat: 10.00 Tören (Pozantı Stadı)

Emniyet Atlı Birlik Gösterisi

Jandarma Komando Birliği Gösterisi

Bayrak Temalı Uçurtma Gösterisi

Folklor Gösterisi, Bando, Bayrak, Kule gösterisi, Zeybek Oyunu, Bayraklı Gösteri ( ÖZEL HABER: TAMER ÜNAL)

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER