1xbet betist supertotobet
Pozantı Gazetesi
webmaster forum

CANSUYU KREDİSİ ESNAFA KIZILCIK ŞERBETİ GİBİ OLDU.

CANSUYU KREDİSİ ESNAFA KIZILCIK ŞERBETİ GİBİ OLDU.
Bu haber 23 Mayıs 2024 - 10:23 'de eklendi ve 173 views kez görüntülendi.

 Bendevi Palandöken’nin Açıklaması Tatmin Edici Olmadı…

CANSUYU KREDİSİ ESNAFA KIZILCIK ŞERBETİ GİBİ OLDU

Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatiflerinin, 2023 yılında  esnafa “CAN SUYU ” adı altında verdikleri kredilerin faiz oranlarının, geriye dönük olarak %7.5’dan  %17.5 çıkarılması,  kredi kullanan esnaflar da “ ŞOK” etkisi yarattı.

 YETERSİZ AÇIKLAMA

Bu olumsuz gelişme ile ilgili olarak, Türkiye Esnaf ve Sanatkaralar Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken’nin, geriye dönük olarak  bu faiz artışı ile ilgili olarak, yaptığı açıklaması ise yeterli olmadı. Esnaflar, bu konuda Genel Başkandan daha tatmin edici ve sonuç alıcı  bir açıklama ve tavır beklediklerini ifade ederek, “2023 yılında  Cansu’yu olarak verilen krediler bu olumsuz gelişeme sonrası, adeta kızılcık şerbetine dönüştü” şeklinde görüşlerini belirttiler.

ESNAF YİNE MAĞDUR EDİLDİ

Enflasyonun yükselmesine paralel olarak, kredi faizlerinin de yükselmesiyle esnafın mağdur olduğunu dile getiren TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, özetle aşağıdaki açıklamayı yaptı:

“Enflasyondaki yükseliş tabi ki kredi faizlerine de bir hareketlilik getirdi. Daha evvel esnafımız aldığı kredi ile, yapmış olduğu taahhütnameyi 2 yıllığına, 3 yıllığına veyahut 5 yıllığına devletin vermiş olduğu imkanlardan yararlanmak için kullandı. Ancak ekonomideki bu olumsuzluklar, kredi faizlerinin yükselmesine neden oldu. Bu yükselişte mağdur olan da yine esnaf oldu. Kredi faizleri yüzde 7.5’tu. Yüzde 30’lara varan bir rakama yükseldi. Daha evvel taahhütnamede almış oldukları oranla sınırlandırılmış olsaydı, esnaf açısından bu kadar tepki olmayacaktı” dedi.

YETERLİ OLMADI

TESK Başkanı Bendevi Palandöken’nin yukarıdaki açıklaması, esnaflar tarafından yeterli bulunmadı. Pek çok esnaf, Genel Başkan  Palandöken’nin bu açıklamasının, yumuşak bir geçiş olduğu söyledi. 

Esnafların ortak görüşleri ise, Esnaf  Sanatkaralar  Kredi  ve Kefalet Kooperatifleri aracılığı ile 2023 yılında, can suyu altında %7,5 faiz oranında verilen kredilerin, üstelikte geriye dönük faizleri ile birlikte %17.5’e çıkarılmış olmasının, esnafı göz göre -göre çıkmaza sürüklemek olduğunu belirtiler. Çözüm olarak ise, en azından geçmiş kredilerin faiz oranlarının artırılmış olmasının  taksitlere yansıtılmamasının, kısmen de olsa bir çözüm olacağı konusunda görüş birliği içerisindeki oldukları belirtiliyor.

MECLİSE TAŞIDILAR

Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifleri arıcılığı ile verilen kredilerin faizlerin geriye dönük olarak da oranlarının artırılmasının da, esnafın bitişi şeklinde olduğunu meclis kürsüsünden dile getiren, CHP Adana Millet Vekillerden Ayhan Barut ve CHP Niğde Millet Vekili Ömer Fetih Gürer, bu olumsuz karardan geri dönülmemesi halinde, pek çok esnafın  haciz işlemleri ile karşı -karşıya geleceklerini belirterek, özetle aşağıdaki açıklamayı yaptılar:

DÜZELTİMESİ ŞART

“Geçtiğimiz yıl esnaf kefalet kooperatifinden alınmış olan kredilerin faizleri değiştirildi. Yani, bir yıl önce kredi talep ettiklerinde %7,5 ile aldıkları kredinin faiz oranı %17’ye, %8,5 ile aldıkları faiz oranı %18’e, %9,5 ile aldıkları faiz oranı %21’e, %12,5 ile aldıkları faiz oranı %15’e, %17,5 ile aldıkları faiz oranı %25’e ve %20 ile aldıkları faiz oranı %26’ya çıkarıldı. Bu son derece vahim durumu esnaflar  kendilerine gönderilen mesajlarla öğrendiler. Bu ise, esnaflar açısından son derece olumsuz bir karar olmuştur. Biran önce bu yanlıştan dönülmesi gerekir. Aksi takdirde esnaflarımız, diğer maddi  sıkıntılarında eklenmesi ile birlikte, haciz- icra gibi işlemler ile fazlası ile karşı karşıya kalacaklardır. Bu da  esnafların sonu anlamına gelmektedir” şeklinde görüş birliği içerisinde oldular.

 TELEFONLAR SUSMUYOR

Öte yandan kredileri veren , Esnaf ve Sanatkaralar Kredi Kefalet Kooperatiflerinin telefonları  ise susmayı bilmiyor. Esnaflar bir umut bekleyişi içerisinde, kooperatif yetkililerinden çözüm konusunda  hayırlı bir haber alabilmenin beklentisi içerisinde olmayı sürdürüyorlar. Ancak gelişmelerin çok ta umutlu olmadığı da, bu çevreler tarafından dile getiriliyor.  ( Haber: Taner Ünal)

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER