1xbet betist supertotobet
Pozantı Gazetesi
webmaster forum

HES Projesi Yargıya Taşındı.

HES  Projesi Yargıya Taşındı.
Bu haber 22 Ocak 2017 - 14:38 'de eklendi ve 1.022 views kez görüntülendi.

Körkün Çayı üzerinde yapımı planlanan tesis için Huriye Dinç harekete geçti

HES yargıya taşındı

Pozantı’nın Boğaz mahallerinin sulama syu ihtiyacını karşılayan, çevresi ise bir doğa harikası olan Körkün Çayı üzerine yapılması planlanan ve kısa adı HES olan Hidroelektrik Santrali yargıya taşındı.

Geçtiğimiz 2016 yılının son dört ayki belediye meclisinin olağan toplantılarında görüşülen ve meclis üyelerinin oy birliği ile doğanın dengesini bozacağı gerekçesiyle yapımına karşı çıktığı HES’in, BüyükŞehir Belediye Meclisi’nde kabul edilmesi gelişmelerin seyrini değiştirdi.

Büyükşehir Belediye Meclisi’nde CHP’li üyelerin karşı çıkmasına rağmen AKP’li ve MHP’li üyelerin oyları ile inşasına ‘OLUR’ verilen HES’in yapım aşamasının Pozantı‘da askıya çıkarıldığı, itiraz süresinin bitimine sayılı günler kala öğrenildi.

MUHTARLARDAN ÖNCE TEPKİ SONRA SESZİLİK

Pozantı CHP İlçe Başkanı Şenol Eroğlu başta olmak üzere yönetim kurulu üyeleri, belediye meclis üyeleri ve CHP’li vatandaşların HES’in yapımına karşı başlattıkları kampanyada Boğaz mahalle muhtarları önce bu kampanyanın yanında yer alarak iptal dilekçesine imza attılar. Ancak sonraki gelişmelerde ise bu defa muhtarlardaki tepki yerini sessizliğe bırakarak bir anlamda attıkları imzayı da unutmuş oldular.

YARGIYA TAŞINDI

HES’in bir doğa katliamı olduğu gerekçesinden yola çıkan Artvin’nin İkiz Dere İlçesi köylülerinin başlattığı karşı çıkma hareketini kendisine örnek alan Boğaz mahallesi sakinlerinden Huriye Dinç vatandaşlarla birebir konuşarak “HES’e HAYIR” kampanyası başlattı.

Yaklaşık 400’e yakın vatandaştan imza toplayan, HES Projesine önce tepki koyan sonra bu kampanya karşısında sessiz kalan muhtarların bu hareketine anlam vermediğini belirten Huriye Dinç gazetemize gelerek konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı.

“Halkın ortak kullanım alanları olan ve ekolojik dengenin önemli unsurları arasında yeralan akarsu yataklarına yapılmak istenen Hidroelektrik Santralleri, başta yöre halkı olmak üzere doğaseverlerin de tepkilerine yolaçıyor. Ülkemizde özellikle Karadeniz bölgesinde yapılmak istenen HES projelerine karşı oluşan tepki; tüm dünyanın dikkatini çekti. Öncelikle bu projenin çevresel etki değerlendirmesi yapılırken yöre halkının görüş ve önerileri alınmadı. Ayrıca bu proje gerçekleşirse, ekolojik denge zarar görecek. Tüm dünya yenilenebilir enerjiye dönerken, ülkemizde her akarsu yatağına HES yapılmak istenmesi, insan faktörünün gözardı edilerek doğanın kötüye kullanımına yolaçmaktadır” dedi.

Huriye Dinç, “HES’lerin doğanın dengesini bozacağı açıkça belli. Bu santralin kurulması halinde yörede başta sulama olmak üzere kullanılacak bir yudum su bile kalmayacak. Bu konuyla ilgili gelişmeler de ilginç. HES’in Pozantı Belediye Meclisi’nde oy birliği ile REDDEDİLĞİ’ni bütün kamuoyu biliyor. Ancak işin ilginç yanı burada RED oyu kullanan meclis üyeleri Büyükşehir Belediye Meclisi’nde EVET oyu verdiler. Bunu anlamak mümkün değil. Büyükşehir Belediye Meclisi aldığı bu kararı Pozantı’ya göndererek askıya çıkarmış. Benim bu gelişmelerden askı süresinin bitimine bir-iki gün kala haberim oldu. Hemen bir avukat aracılığı ile hazırladığım dilekçeyi Pozantı Adliyesine intikal ettirdim. Bu sadece benim konum değil. Doğa bütün insanların ortak malıdır. Hepimiz de buna sahip çıkmalıyız aksi takdirde olumsuz gelişmeler hepimizi etkileyecektir. Yargının da bu konuda gerekli hassasiyeti göstereceğine inanıyor, vereceği karara saygı duyuyorum” dedi.

Bilindiği gibi aynı HES projelerinden birisi Rize’nin İkizdere Köyü’nde de yapılmak istenmiş ancak yöre sakinlerinin başta yaşlılar olmak üzere başlattığı HES’e HAYIR Kampanyası ve karşı çıkılması sonrası proje inşaat aşamasına geçmeden durdurulmuştu.

Haber:Tamer Ünal

 

 

 

 

 

 

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER