1xbet betist supertotobet
Pozantı Gazetesi
webmaster forum

HUZUR, MUTULUK VE DOĞA İLE GÜZEL YAŞAM”

HUZUR, MUTULUK VE DOĞA İLE GÜZEL YAŞAM”
Bu haber 26 Şubat 2020 - 10:17 'de eklendi ve 1.520 views kez görüntülendi.

Önal’ın İki Haftalık Almanya Günlüğü:

HUZUR, MUTULUK VE DOĞA İLE GÜZEL YAŞAM”

Almanya’dan Öğretmen Emeklisi olması sonrası, yurda kesin dönüş yapan ve yaz aylarını Pozantı da geçiren hemşerimiz- eğitimci Kemal Önal, Almanya da uygulanan toplumsal ve sosyal yaşantının, ülkemizde uygulanabilmesi konusundaki çalışmaları, zaman- zaman gazetemizde yer almaktadır.

Geçen hafta geldiği Pozantı’da, büromuzu da ziyaret eden Kemal Önal, 4-17 Şubat 2020 tarihi arasındaki iki haftayı, Almanya’nın Bremen Şehrin de geçirdiğini belirtti.  

Alman Edebiyatının, dünyaya hediye ettiği “Bremen Mızıkacıları” adlı bir hikaye den esinlenerek yapılan ve bunu betimleyen bir heykel ile, turizme damgasını vuran Bremen deki gözlemlerini bizle paylaşan Kemal Önal, şunları söyledi:

UCUZLUK

“Gıda fiyatları Türkiye’ye göre çok ucuz. Dolayısıyla da vatandaşların alım gücü yüksek. Bu ülkede Asgari ücret, 1.600 Euro sebze -meyve fiyatları kilo olarak, ortalama 2 Euro et 5 Euro peynir 6 Euro iki kişilik bir aileye ayda 50 Euro elektrik 50 Euro da doğalgaz faturası gelmektedir.  Ev kiraları 600 Euro. Bütün bunlar dikkate alındığında iki kişilik bir aile için 1.600 Euro olan asgari ücretten normal bir yaşantı sonrası yaklaşık, ayda 200 ile 300 Euro tasarruf etme imkanı vardır.” Dedi.

SOSYAL DEVLET

Kemal Önal, Sosyal Devlet anlayışının, Almanya da tamamen yerleşim bir sistem olduğunu, doğumdan -ölüme kadar vatandaşların, işsizlik başta olmak üzere, hastalık, sakatlık gibi sorunlarının da, tamamen çözüldüğünü ve bu ülkede yaşamın, huzur dolu ve mutlu bir şekilde devam ettiğini de söyledi.

İSPANYA ve PORTEKİZ DEN ALIYORLAR

Kemal Önal, Almanların ağırlıklı olarak, sebze ve meyve ihtiyaçlarını, İspanya ve Portekiz’den temin ettiklerini, Türkiye’den çok az alım yapmalarının nedenin ise, GEDOLU ürünler ve Tarım ilaçlarının bilinçsizce kullanımından kaynaklandığın bu olumsuzluğunda, bir Türk vatandaşı olarak, kendisi üzdüğü söyledi.

ÇEVRE TEMİZLİĞİ

Eğitimci Kemal Önal, başta Almanya olmak üzere, tüm Avrupa da çevre duyarlılığının, her geçen gün giderek arttığını belirtti ve şunları söyledi:

“Çevre temizliği, konusundaki hassasiyet, her Alman vatandaşı için, vazgeçilemez bir anlayış olmuş. Yerleşim yerlerindeki en kalabalık alanlarda dahi, insanları rahatsız ve tedirgin eden, ne birikmiş, ne de alınmayan çöpleri göremezsiniz. Dolayısıyla da, bunların yaratabileceği pis kokuları, soluklamanız ise mümkün değil.

Bu sistemin yerleşmesindeki en büyük olgu, vatandaşların birbirlerini devamlı kontrol ve ikaz ediyor şeklindeki, davranışları olmaktadır. Cadde ve sokaklarda yere atılan ne bir izmarit ne de kullanılmış bir başka maddeyi görmek, mümkün değildir. Bu vatandaşlık bilinci, sadece Almanya da değil, Avrupa’nın diğer ülkelerinde de, aynı hassasiyet içerisinde devam ettirilmektedir.”

             ULAŞIM

Önal ulaşım konusu ile ilgili olarak da şunları söyledi:

“Şehir içerisinde, toplu taşımacılığın %90’ı travmayla yapılıyor. Aylık, tramvay biletleri 60 EURO’ dur. Biletlerin üzerinde isim yazılmadığı için, ihtiyacı olan herkes rahatlıkla kullanabiliyor. Seyahatler de aynı biletle aileden iki kişi, birlikte faydalanabiliyorlar.

Araçların duraklara geliş süreci ise, 10 dakika aralıklarla oluyor. Dolayısıyla araç bekleme veya zaman kaybı da söz konusu değil. İnsanlar, yasalara son derece riayet ediyorlar. Kalmış olduğum iki haftalık süre zarfında, tramvaylarda asla bilet kontrolünün yapılmadığını gözlemledim. Buda, vatandaş sorumluluğunun ne kadar üst seviyede, olduğunun bir göstergesidir.”

YEŞİL ALAN

Eğitimci Kemal Önal, Almanya’nın yeşil alan sorununu çözdüğünü, yetinmeyip, yeni yeşil alanlar oluşturma çalışmalarını devam ettirdiğini belirterek, şunları söyledi:

“Bremen şehrinin, %80 yeşil alan ve park. Şehir içinde suni göller ve kanallar var. Üstünde sık aralıklarla geçiş köprüleri var. Yeşil alanların kazanımları ile ilgili, çok ilginç bir uygulama dikkatimi çekti. Doğum günü, evlilik yıl dönümü gibi, benzeri özel günlerde, insanlar hediye verme yerine, Park ve Bahçeler Müdürlüğüne müracaat ederek, gün kutlama anısına, bir fidan dikerek, üzerine de bir plaketle hediye edilenin ismi yazılıyor. Böylece kalıcı bir hediye  sürprizi yapıyorlar.” 

500 KİLO OKSİJEN

Kemal Önal, Alman toplumunun küresel ısınma konusunda, son derece duyarlı davrandığını belirterek, bu konuda da şu görüşlere yer verdi:

“Gelişmiş ülkelerin, en büyük hedefleri, küresel ısınmaya karşı alınan tedbirlerin alanlarının genişletilmesidir. Bunun en önemli ayağı olan, yeşilin ve ağaç sayısının artırılması için, çok önemli çalışmalar yapılmaktadır.  

Yetişmiş bir ağaç, bir yılda 500 Kilo Karbondioksiti emerek, bunu 500 Kilo oksijen olarak geri doğaya salıyor.  Bu hassas dengenin korunması konusunda, Avrupa da başlatılan “Yeşili artır. Ağaç dik. Çevreyi temiz tut. Sen ve gelecek nesiller rahat yaşasın”, sloganı altında başlattıkları çalışmalar, toplum tarafın dan da büyük destek görüyor.”

 Ayrıca yetişkin bir ağacın, 17 insanın bir günlük oksijen ihtiyacını karşıladığını belirten Kemal Önal, bir otomobilin bir depo benzin harcaması halinde, bir insanın bir yıllık oksijen ihtiyacını yok ettiğini sözlerine ekledi.  

SONLADIRILIYOR

Kemal Önal, Almanya başta olmak üzere Avrupa da başlatılan, fosil yakıt tüketimine son verilmesi konusundaki çalışmaların büyük aşama kayıt ettiğini belirterek, şunları söyledi:

“Almanya, 2020  yılı ortalarından itibaren, yavaş- yavaş fosil yakıt tüketen araçları kullanımdan çekerek, bunların yerine elektrikle çalışan araçları, piyasaya sürecek. Enerji üretiminde ise, güneş panelleri başta olmak üzere, rüzgar enerjisi gibi, doğaya zarar vermeyecek, temiz enerji kaynaklarının konutlardan başlayarak, aşama – aşama uygulanma safhasına geçildiğini, belirtti.

SOSYAL DEVLET

Önal, Sosyal Devlet anlayışının, Almanya da yerleşmiş bir sistem olduğunu, insanların  doğumdan ölüme kadar,  eğitim ve işsizlik başta olmak üzere, hastalık, sakatlık gibi sorunlarının tamamen çözüldüğünü ve bu ülkede  yaşamın, huzur ve  mutluluk dolu  bir şekilde devam etmekte olduğunu  belirterek sohbetini noktaladı.

BREMEN MIZIKACILARI HAKKINDA

Bremen Mızıkacıları masalı, Grimm Kardeşler (Jacob Grimm-Wilhelm Grimm)’in yazdığı masallardan biridir. Fabl uslübunda yazılmıştır. Sahiplerinin, kendilerine olan kötü tutumundan dolayı evden kaçan bir eşek, bir köpek, bir kedi ve bir horozun Bremen’e gidip orada müzisyenlik yapma düşleri ana temadır. Yola çıkarak iyi arkadaş olurlar. Bir kız ve annenin evine giren hırsızlar, girdiği bir evin önünde dururken, bir canavar silüetini andırmaları (eşek üstünde köpek, onun üstünde kedi, onun üstünde de horoz) ve hepsinin bağırması sonucu, ortaya çıkan kakofoni, hırsızları korkutur. Bu canavar silüetinden korkan hırsızlar bir daha asla geri dönmezler. Dört kafadar da bu evde yaşarlar..

KİM YAPTI?

Grimm Kardeşlerin masalından yola çıkılarak heykeltraş Gerhard Marcks tarafından 1951 yılında yapılan Bremen Mızıkacıları Almanya’da da en çok ziyaret edilen eserlerin arasında yer alıyor. Eşek, köpek, kedi ve horozdan oluşan bronz yapıt bir metre 21 santim boyunda. Heykel Bremen meydanında bulunuyor. ( Özel Haber: Hayriye Eroğlu)

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER