1xbet betist supertotobet
Pozantı Gazetesi
webmaster forum

“KAÇAK BİNALARA AF YOK”

“KAÇAK BİNALARA AF YOK”
Bu haber 02 Şubat 2020 - 15:55 'de eklendi ve 810 views kez görüntülendi.

Pozantı Belediyesi İmar Müdürü Okan Akyüz:

“KAÇAK BİNALARA AF YOK”

Pozantı’nın Akçatekir Mahallesinde, son yıllarda adeta yerden biter gibi yapılan, çok katlı binaların oluşturduğu, bu gelişi güzel yapılaşmaya, son veren isim Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay oldu.

Başkan Çay’ın, 2016-2018 yılları arasında, yasal zorunluluk nedeni ile Başkanlık görevinden ayrılması, Akçatekir’deki çok katlı yapılaşmanın, birden -bire artış göstermesinin de önünü açmış oldu.

ÖNCEKİ DÖNEM

2014- 2019 döneminde Büyükşehrin uygulamaya koyduğu önce bir 1/2500’lik sonrasında 1/5000 ile mevzileştirilen, Kayyım Belediye Başkanı Mahmut Sami Baysal’ın da, Pozantı Belediye Meclisinden geçirttiği 1/1000’lik uygulama ile, Akçatekir’in yaylak konumu ve fiziki görüntüsü de değişti.

İŞTAH KABARTTI

Özellikle, ana yol üzerinde kot farkının gelişi güzel uygulanması, müteahhitlerin bir den bire iştahlarını kabarttı. Bu olumsuzluk ranta dönüştü. Bir anda yükselmeye başlayan 7-8 katlı binalar, Akçatekir’in yayla görünümünü değiştirdi. Yaylacıların da keyfini kaçırdı.

Bu sorumsuzca ve gelişi güzel uygulamanın, en tipik örneklerinden birisi ise Adana’lı bir Müteahhittin, Akçatekir de yapmış olduğu inşaat ile ortaya çıktı. Beş kat üzerine projelendirilen, ancak eğimin dik olduğu gerekçesi ile, kot farkı ile kat ve daire sayısını artıran Müteahhit, üçünü adeta yerin altında, beşini ise normal kat olarak değerlendirdi. Sekiz katlı bir binayı, Akçatekir’in anayolu üzerine kondurarak, büyük bir dikkat çekti. Bu apartmanın en ilginç yanı ise, zeminin altında bulunan üç kat oldu.  

EVLERİNE ASANSÖRLE  İNİYORLAR

Sekiz katın üçünün zeminin altında olduğu, bu binadan daire alanlar, evlerine asansörle aşağı inerek ulaşabiliyorlar. Eğimin dik olduğu bir bölge de yapılan bu binanın, üç katının yer altında yapılmış olması da, rantlaşmanın tipik bir örneği oldu.

AKYÜZ’DEN AÇIKLAMA

Bu kat karmaşışının ve rantçılığın sonlandırılması ile ilgili olarak, Pozantı Belediyesi İmar İşleri Müdürü Okan Akyüz ile yaptığımız görüşmede, Belediye Meclisinin yeniden düzenleme ve uygulamaya gittiği “KAT ve KOT” sınırlandırmasının gelişimini konuştuk. Akyüz şu açıklamalarda bulundu:

ÇAY SONLANDIRDI

“Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay, Belediye Meclis toplantılarında yaptığı konuşmalar ile, bu olumsuzluğu ve kendisin yasal süre ile, iki yıl ayrı kaldığı Pozantı Belediye Başkanlığına, Kayyım olarak atanan M. Sami Baysal’ın, çok katlı apartmanlara geçit verdiğini, artık yapılmış bulunan bu binaların, müktesep hakları olduğu için yıkılamayacağı, ancak  bundan böyle,  Başkan olarak, kendisinin asla kat ve  kot farkından kaynaklanan rantiyeciliğe müsaade etmeyeceğini, Belediye Meclis Üyeleri ile her toplantı da paylaştı. Bu konuda, hassasiyet göstereceklerine inandığını, sık- sık dile getirerek meclisin desteğini de aldı.

İmar yasası gereğince de, inşaatlarda kot farkının çok iyi takip edileceğini bunu suiistimal etmek isteyenlere, asla müsaade edilmeyeceğini, cezai hükümler uygulanacağını ve anayol üzerinde de dört kattan fazlasına da, inşaat ruhsatı verilmeyeceğini kamuoyuyla paylaşması, Akçatekir’in çok katlı yapılaşmasını ve rantiyeciliği de önelmiş oldu. Böylece, bu zihniyetteki müteahhitlere de artık, fırsat verilmemiş oldu.”

AKYÜZ: BÜYÜKŞEHİR BAŞLATTI

Pozantı Belediyesi İmar Müdürü Okan Akyüz, Belediye Başkanı Mustafa Çay’ın, yasalarla göreve iade edilmesi, 2019 yerel seçimlerinde tekrar  güven tazelemesi ile,  imar yasasının yeniden şekillendirildiğini, 2019 yerel seçimlerinde Büyükşehir Belediye Başkanlığına seçilen Zeydan Karalar’ın da, gösterdiği  imar hassasiyet sonrası yapılan, 1/25000’lik imar planın yine aynı kurumca  1/5000’likle mevzilendirilmesi, devamın da  Pozantı Belediye Meclisinin aldığı karar uyarınca, 1/1000’lik olarak uygulanmaya başlanması sadece Akçatekir de değil, Pozantı’nın diğer mahallerinde de, çok katlı yapılaşmayı ve rantiyeciliği de önlemiş olduğunu söyledi.

DÜŞÜRÜLDÜ

Pozantı Belediyesi İmar Müdürü Okan Akyüz, açıklamasına şöyle devam etti:

“Yeni uygulanmaya başlanan İmar Plan Değişikliği ile, yerleşim yerlerinin siluetinin bozulmayacak şekilde, ticari- konutta B-4 olan yapı alanlarında, yoğunluk 1.40 düşürüldü.  Böylece, 1.400 Metre Karelik inşaat alanına müsaade edilecek. Önceki yasa da 2000 Metre Karelik alana inşaat yapma izini veriliyordu.

SİLUET BOZULMAYACAK

Ana yola cepheli, ticaret- konut alanlarında, arazinin topoğrafyasına göre, caddeden mahreç alan kısımlarda, silueti bozacak yapılar yapılamayacak.

Planda belirtilen kat yüksekliği, 3194 sayılı imar kanunu ve planlı alanlarda, imar yönetmeliğinin maddeleri uygulanacak. Akçatekir de, konut alanları da dahil olmak üzere bütün binalarda, %45 eğimli çatı yapılacaktır. Konut ve ticari alanlarda fosseptik projesi de, ASKİ’den onaylı olacaktır. Planlama alanı içerisinde, ticaret -konut alanlarına ruhsat verilebilmesi için, en küçük parsel büyüklüğü 400 Metre Kare olacaktır. Bu şartlara uymayan parsellere, ruhsat verilemeyecektir. Meyilli arazilerde, her 3.5 Metreye bir kot- kat verilecektir. Binalardaki kat adeti ise, dördü geçmeyecektir. Akaçetekir konut alanların tamamı, A/2’yi geçemeyecek şekilde yapılandırılarak, %20 ile %40 arasında yeşil alan ve otopark için yer ayrılacaktır.” Dedi.

YIKILIYOR

Pozantı Belediyesi İmar Müdürü Okan Akyüz’ün açıklamaları arasında, yıkılan ve metruk binalar yer aldı Akyüz, bu konuda şunları söyledi:

“ Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay’ın, İmarlaşma ile ilgili bir diğer adımı ise, kaçak binaların yıkılması ile ilgili oldu.

Hazine ve Orman arazilerine yapılan kaçak yapıların, ilgili kurumlarca uydu görüntüleri ile tespit edilerek, Belediyeye bildirilerek yıkım kararı alınması sonrası, karar uygulanmaya başlandı.

Şuana  kadar, Pozantı Merkezi ve Akçatekir başta olmak üzere, diğer mahallerdeki kaçak  ve. metruk binaların yıkımı gerçekleştirildi. Başkanımız bu konuda çok hassas davranıyor. Yasal prosedürleri yerine getirilen kaçak binaların, yıkılmasını bizzat takip ediyor. Biz de, kendisine gelişmelerle ilgili, sık- sık bilgi veriyoruz” şeklinde açıklamasını noktaladı. Özel Haber: Tamer ÜNAL)

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER