1xbet betist supertotobet
Pozantı Gazetesi
webmaster forum

KARAKIŞLAKÇI BAL VE ÇİLEK FESTİVALİ MUTLULUK DAĞITTI.

KARAKIŞLAKÇI BAL VE ÇİLEK FESTİVALİ  MUTLULUK DAĞITTI.
Bu haber 02 Eylül 2019 - 11:01 'de eklendi ve 1.108 views kez görüntülendi.

Karalar ve Çay’ın Halaylı Birlikteliği

KARAKIŞLAKÇI BAL VE ÇİLEK
FESTİVALİ MUTLULUK DAĞITTI.

Kırsal kesimlerin tarım, ziraat, hayvanlık ve meyvecilik konusunda, nasıl ekonomik değer kazanmaya başladığını, göçün artık kentten -kırsala olduğunu, görmek ve öğrenmek isteyenler, Pozantı’nın Karakışlakçı Köyünü,inceleyerek örnek alabilirler.

SONLANIYOR
Yıllardır, geçimlerini Pozantı dışında, tatlıcılık yaparak kazanan ve pek çoğunun da, “Doğduğum yer değil, doyduğum yer” diyerek, yerleştikleri yerleri kendilerine mekan tutan,köylerini unutanların devri de, artık sonlanmaya başladı.

10 YIL ÖNCE 10 YIL SONRA
Bundan 10 yıl önce, beş altı arı kovanı ile balcılığa başlayan, ekonomik değerinin görülmeye başladıkça, kovan ve üretici sayısı artan arıcılık, Karakışlakçı’nın artık tek geçim kaynağı değil.Köyün, çok bilinçli ve hedeflerini iyi belirleyen Muhtarı Harun Yetkin, bu değişimin ve gelişimin tartışılmaz öncüsü.Yetkin, Karkışlakçı’nın adını önce balcılık ile duyurdu.
Bunu başarabilmek için, önce kendisi örnek çalışmaları başlattı. Ve çok kısa sürede artan kovan sayısı ve büyük ekonomik getirisi, Karakışlakçı’yı balcılığa yöneltti.Bir diğer ekonomik gelişme ise, 2006’lı yıllarda Karakışlakçı’nın, Niğde ile sınır komşusu olduğu, Üskül Köyüne Devlet imkanları ile yaptırılan gölet aynı zamanda Karakışlakçı’ya da, hayat verdi. Can suyu ve ekonominin, damarı oldu.

ÇİLEĞE DOĞRU, ADIM- ADIM

Harun Yetkin, sempatik kişiliğini çok iyi değerlendirebilen, yörenin en başarılı muhtarlarından biridir.Nasıl başardı bilemiyoruz? Ama, Yetkin bu defa Çilekle yatıp, Çilekle kalkmaya başladı.
Önce, dönemin en başarılı Adana Valilerin den İlhan Atış’ın, güvenini kazanan, desteğini alan Muhtar Yetkin, İl Özel İdare Müdürlüğü, Kırsal Kalkınma Dairesini deneme mahiyetinde 5 dönümlük bir araziyi dikimi için ikna etti. Aradan bir sezon bile geçmeden, Çilek ekimi aldı başını gitti. Dekarlara ulaştı.

DAMLAMA -SULAMA

Üskül göletinden sağlanan, damlama sulama sistemi de, Çileğe can suyu oldu. Karakışlakçı’nın kıraç topraklarının da, Çilek ekimine uygun olması,köy için büyük bir ekonomik getiri, olmaya başladı.
Adana Valilerinin yanı sıra, önceki Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’nün de,Çilek yetiştiriciliği konusundaki hassasiyetini, Zeydan Karalar da, daha fazla geliştirdi. Yerel seçimler sonrası,Karkışlakçı’ya dört defa gelerek, Hem altı yapı malzemelerini verdi. Muhtar Harun Yetkin den de, sık -sık bilgi alarak gelişimin takipçisi oldu.

ARTIK BİR MARKA
Karakışlakçı Çileği, önce bir Türkiye, devamında da bir Dünya Markası haline geldi. Yetkin’nin yaptığı sunum konuşmasında artan taleplere mevcut Çilek üretiminin yetmediğini, yeni arayışlar içerisinde olduğunu belirtti.Ve verdiği rakamlarla da,bu ekonomik büyümeyi izleyicilere sundu.

FESTİVAL VE MUTLULUK
Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar da, Belediye olarak koydukları katkının, bu kadar olumlu bir gelişme göstermesinden dolayı, duyduğu büyük memnuniyeti, düzenlendiği Bal ve Çilek Festivali ile taçlandırdı. Köy halkının sevincine ve mutluluğuna ortak oldu.
31 Ağustos 2019 Cumartesi gün, dillere destan Çilek ve Bal Festivali ile yöre halkı ile de bütünleşti.Kendisine gösterilen, büyük ilgi ve sevgi karşısında da, duygularına zor hakim oldu. devamının Kiraz, Elma, Ceviz Fidanlarının dağıtımı ile devam edileceğini ifade etti.

ZEHRA DURAK

Adana genelindeki kırsal mahallerdeki, bu ekonomik modelin gelişmesinin, gerideki isimlerinden birisi ise,İl Özel İdare Müdürlüğünden Büyükşehre geçen Kırsal Kalkınma Dairesi Başkanlığının, yetenekli yöneticilerinden ve Köylerin “ ZEHRA ABLASI” olarak tanınan Zehra Durak olmayı sürdürüyor.

BÜYÜK TAKDİR

Geçtiğimiz hafta yapılan, Bal ve Çilek Festivalinde, insandan da araçtan da adım atacak yer yoktu.
Büyükşehir destekli, Kaymakamlık ve Pozantı Belediyesinin de birlikteliği ile yapılan festivalden, herkes memnun ayrıldı. Yaylacılar, Karakışlaklılar ve konuklar, hem eğlenceye doydular. Hem de, Kaymakam Muammer Sarıdoğan, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay’ın, konuşmaları ve fotoğraf karelerine yansıyan, siyasi parti ilçe temsilcilerinin de yer aldığı, birlik ve beraberlik görüntüsü, vatandaşlar tarafından, büyük bir takdir ve gıpta ile görüntülendi. Selfiler yapıldı. Fotoğraflar çekildi. Dilekler alındı. Bu da, festivalin coşkulu geçmesine sebep oldu.

ŞENOL EROĞLU

Böylesi, başarılı ve dillere destan olabilecek nitelikte, coşkulu geçen Karakışlakçı Bal ve Çilek Festivalinin organizatörü, şüphesiz Şenol Eroğlu idi.
Cumhuriyet Halk Partisi Pozantı İlçe Başkanı ve Belediye Başkan Adayı Şenol Eroğlu, yaklaşık 20 günden beri,festival ile yatıp kalktı. Adana -Pozantı arasında, zaman- zaman günde, iki defa gidiş- geliş yaptı. Yılgınlık göstermedi. Büyükşehir Belediyesinin, henüz yeni oturmaya başlayan yönetim kadrosundaki isimlerle,bire -bir görüştü. Ve sonuçta başarılı bir etkinliğe imza atarak, qbüyük takdir topladı.
Büyükşehir Belediyesi sunucularından Zafer Geyik’in, katılımcıların takdimi sonrası, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının bitimi ile, ilk konuşmacı, Karakışlakçı Köyü Muhtarı Harun Yetkin oldu. Balcılıktan- Çileğe uzanan, geçmişi günümüze taşıdı. 10 yıldan beri, düzenlenen bu festivale katkı koymuş olan, gelmiş -geçmiş tüm yöneticilere, teşekkür etti.

VE ÇAY

Sonrasındaki konuşmacı ise, Pozantı Belediye Başkanı, Mustafa Çay oldu. Belediye Başkanı seçilmeden önce bile, 2006 yılında dönemin valisi tarafından yaptırılan Üskül Göletinin sulama sınırlarının, Karakışlakçı’yı da kapsaması konusunda, Seyhan Belediyesi Zabıta Müdürü iken, büyük çalışmalar yaptığını, Pozantı Belediye Başkanı seçildiği, 2009 yılından itibaren de, bu yıl 10. Düzenlenen Bal ve sonrasında Çilek de eklenen, bu organizasyonun her bölümünde yer almaktan ve destek vermekten, büyük mutluluk duyduğunu belirtti.
2015 yılından itibaren ise başlatılan, Büyükşehir uygulamasında, dönemin Büyükşehir Başkanı Hüseyin Sözlü tarafından başlatılan Çilek Fidesi ve diğer Zirai fidanlarının dağıtımını da, bizzat gerçekleştirdiğini, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ında, bu konudaki artarak devam edeceğine inandığı, destek ve hassasiyetinden de, büyük bir memnunluk duyduğunu belirtti. Her konuda, Büyükşehir Belediyesinin çalışmalarının yanında, yer alacağını ifade etti.

ZEYDAN KARALAR

Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, konuşmasına 30 Ağustos’u kutlayarak başladı.
Mustafa Kemal Atatürk ve Silah Arkadaşlarının, asla unutulmaması gerektiğini vurguladı. Ulu Önderin, en veciz söylemlerinden birisi olan, “Köylü, Milletin Efendisidir” sloganın, Karakışlakçı da nasıl ekonomik mucize yarattığını görmenin ve bu gelişmenin destekleyicisi olmaktan mutluluk duyduğunu belirtti.

DÖRDÜNCÜ GELİŞ

Karakışlakçı’ya, bu dördüncü gelişi olduğunu, bir milyon çilek fidesi dağıtıldığını, arıcıları da bal sağım kıyafetleri verilerek, desteklendiğini söyledi. Tüm köylerde, Kooperatifleşmenin şart olduğunu, bu konuda da her türlü desteğe hazır olduklarını belirtti.
Geçtiğimiz hafta içerisinde İstanbul da yapılan, 11 Büyükşehir Belediye Başkanları toplantısında,kendilerine Çilek -Kiraz -Bal satacaklarını söylediğini ifade etti.
Süt üretim Kooperatifi kurarak, ekmek kulübelerin de sütün satılacağını belirtti. Bundan sonraki en büyük hedefinin ise, Bütünşehir sınırları içerisinde bulunan ilçeler de,lavanta yetiştiriciliğinin, teşvik edileceği müjdesini verdi.

PARSELLER SATIŞA ÇIKIYOR
Festivalin son konuşmacası, Kaymakam Muammer Sarıdoğan oldu. Adana Valisinin, işi çıkması nedeni ile gelemediğini,kendisini görevlendirdiğini belirterek, şunları söyledi:
“Karkışlakçı’nın, en önemli sorunu olan yerleşim sıkıntısını, Valilik, Kaymakamlık, Büyükşehir ve Pozantı Belediye Başkanlıkları iş birliği içerisinde birlikte çözdük.
Karakışlakçı da,artık arsa sıkıntısı olmayacak. Eylül Ayı içerisinde, Milli Emlak Müdürlüğümüze bağlı 185 Parseli,konut yapımı için satışa çıkaracağız. Arayacağımız özellik ise, Kentten- Kırsala dönüş yapacaklara, imkan tanınacaktır Böyle bir festivali düzenleyen, bu işi başaranlara destek verenlere, çok teşekkür ediyorum. Daha güzel gelecekler dileği ile, Saygılarımı sunuyorum” dedi.

SUNUMLAR
Karakışlakçı Bal ve Çilek Festivalinin sunumlarının devamı, müzikle geldi.
Büyükşehir Belediyesinin Folklor Ekibi, Türk Halk Müziği Korusu ve bazı Solistleri, müzik ziyafeti hareketlilik getirdi.Halaylar çekildi. Birlik ve Mutluluk görüntüleri verildi.
Devamında, Büyükşehir Belediyesinin aracılara sağladığı 40 sağım seti protokol tarafından verildi. Ayrıca, Çilek üreticilerine ilaç ve benzeri hediyeler verildi.Sonrasında,çilek bahçesinde hasada gidildi.Bal sağımı yapıldı.

YEMEK VE KONSER
Akşamında ise Kamışlı Köyünde, Büyükşehir tarafından köy meydanında,1000 kişiye yemek verildi.
Karalar, burada yaptığı konuşmada, Büyükşehir Belediyesi olarak, kentten kırsala dönüşü artıracak desteklere devam olunacağını belirtti.Köylülerin ürünlerinin, değerleri üzerinden satılabilmesi için, kooperatifleşmenin şart olduğunu, Büyükşehir olarak da, sonuna kadar destekçisi olacaklarını, Kamışlı’ya bir meyve suyu fabrikası hazırlığı içerisinde olduklarını belirtti.Günkonserlerle sona erdi.

BEKLİYORUZ
Bu Festivalden,hatırda kalacak olan en önemli fotoğraf karelerinden birisi şüphesiz, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ile, Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay’ın, birlikte çektikleri halay ve festival süresince, karşılıklı iyi niyet gösterilerinin devamı olması dileğidir.( Haber Tamer Ünal/ Hayriye Eroğlu)

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER