1xbet betist supertotobet
Pozantı Gazetesi
webmaster forum

“KARAKIŞLAKÇI PARA BASIYOR.”

“KARAKIŞLAKÇI PARA BASIYOR.”
Bu haber 24 Haziran 2019 - 9:57 'de eklendi ve 1.104 views kez görüntülendi.

MUHTAR YETKİN BU EKONOMİK GELİŞMENİN BAŞ MİMARI

“KARAKIŞLAKÇI PARA BASIYOR.”

Pozantı mahallelerinin, en deneyimli muhtarlarından biri, şüphesiz Karakışlakçı Köyü Muhtarı Harun Yetkin’dir.Harun Yetkin, hizmeti Belediye Başkanlarının cebinden değil, ağzından alır. Karşılığı ise, kendisine verilen sözlerdir.

TATLICILIK
Karakışlakçı Köyü Mahallesi Muhtarı Harun Yetkin köyünün vizyonunu, yıllardır değiştirmeyi sürdürüyor. Yetkin, muhtar olana kadar, Karkışlakçı köyünün tek geliri, “halkının başka memleketlerde, tatlıcılık yapması” şeklinde idi.

GÖÇ
Kırsal’dan kente olan bu göç, Karakışlakçı köylülerinin de, değişmez yazgısı idi.Muhtar Yetkin, göreve başlaması sonrası, nasıl bir ekonomik gelir sağlaya bileceğinin de, araştırması içerisine girdi.

ARICILIK

Akla gelen ilk çözüm ise, Arıcılık oldu. Yetkin, önce kendisi bir kaç kovanla başladığı Bal üretimini, kısa bir sürede tüm köye yaydı. Dört yıl içerisinde, Pozantı’nın Karakışlakçı köyü, Çukurova’nın en kaliteli bal üreten bir merkezi haline geldi. Harun Yetikin bu ekonomik gelişmeyi, bir de sosyal etkinlikle tamamladı. Ve Adana’da da dahil olmak üzere, yörede ilk bal festivali düzenleyen Muhtar kendisi olurken, köyüne de bu ünvanı, kazandırmış oldu.

ÇİLEK

Muhtar Harun Yetkin’nin ufku, yeniliklere açık idi. Karakışlakçıya bir ikinci ekonomik getiriyi ise, Çilek’le başlattı.
Çileğin nasıl yetiştirileceğini öğrendi. Ekonomik getirisini araştırdı. Ve Adana’daki yetkilileri de ikna ederek, İl Özel İdareye bağlı, Kırsal Kalkınma Dairesi Başkanlığı Mühendislerini, Karkışlakçıya davet etti. Ve 6.5 dönümle, köyde Çilek yetiştiriciliğini başlattı.

SÖZLÜ’NÜN DESTEĞİ

Çileğin ilk ekiminden, çok olumlu sonuçlar alınması üzerine Muhtar Yetkin, o dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı, Hüseyin Sözlü’nün makamında, soluğu aldı.
Tüm ekipmanları ile birlikte, bir milyon adet çilek fidesi desteğini aldı. Yetinmedi. Hüseyin Sözlü ve Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay’ın katılımı ile, fide ekimi başladı. Bu destek sonrası, Karakışılakçı da 400 dönüme çilek ekimi yapıldı. Sağladığı ekonomik katkının büyüklüğünü görenlerin, kendileri bile kazandıkları para karşısında, adeta şaşkına uğradılar. Böylece, Hüseyin Sözlü’nün kentten -kırsala dönüş sloganı da, gerçekleşmeye başlamış oldu.

ZEYDAN “DEVAM” DEDİ.
Karakışlakçı’yı, cazibe merkezi olma konumunu sürdüren Yetkin, çilek ekiminin devamı için, 31 Mart 2019 yerel seçimleri ile, Büyükşehir Belediye Başkanı olan Zeydan Karalar’ıda, ikna etmeyi başardı.30 aileye, yine alt yapısı ile birlikte, bir milyon çilek fidesi desteğini gerçekleştirdi. Nisan Ayı sonlarına doğru da, Zeydan Karalar’ı Karakışlakçı’ya davet ederek, hem fide dağıtımını, hem de dikimini başlattı. Geçtiğimiz hafta içerisinde de, çilekten ilk hasadı yaparak Zeydan Karalar’a, makamında ikram etti.

FİDAN

Muhtar Yetkin’nin, Karakışlakçı’ya kazandırdığı diğer, zirai ürünler arasında meyvecilik, hep ön planda oldu.
Kiraz başta olmak üzere, elma, armut, ceviz, dut, ve üzüm asmasının yanı sıra domatesi fidesini de yine, Büyükşehir Kırsal Kalkınma Dairesi Başkanlığının, deneyimli yöneticilerinden Zehra Durak aracılığı ile, köylüye dağıtımını yaptırdı. Sadece, kiraz ve çilek satışından, köyüne yaklaşık 4 Milyon Lira gibi, çok yüksek bir ekonomik getiriyi de, sağlamış oldu.

LAVANTA

Muhtar Yetki’nin şimdiki hedefi ise, Lavanta yetiştiriciliği. Bu konuda da, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ı da, ikna eden Muhtar Yetkin ilk etapta, deneme mahiyetinde bir kaç dönüme, lavanta ekimini yaptıracak. Başarılı olunması halinde, ekim alanı genişletilecektir.
Bilindiği gibi lavanta, parfüm yapımında dünyanın en önemli ham maddelerinden biri konumunda olup, ülkemizin İç Anadolu başta olmak üzere, Güney ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde de yetiştirilmesi için, her türlü doğa şartlarına sahip olup, çok yüksek bir ekonomik katkıyı da beraberinde getirecektir.

KOOPERATİFLEŞECEĞİZ

Bütünşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın, Nisan Ayında Karakışlakçı da yaptığı, fide dağıtım törenindeki konuşmasında, Kooperatifleşme ile ilgili verdiği bilgiler, vatandaşlar tarafından dikkat ve ilgi ile izlendi.
Harun Yetkin, Başkan Zeydan Karalar’ında Kooperatifleşme konusunda fikir ve katkısının alınacağını belirterek, “kendisine şimdiden, şahsım ve köylüm adına teşekkür ediyorum, Bu kooperatifleşmeyi, geniş bir çerçeve içerisinde değerlendireceğiz. Karakışlak’çının tüm ürünlerini, bu kooperatif aracılığı ile satarak, çok daha büyük maddi katkı sağlayacağımıza, inanıyorum” dedi. Özel Haber: Hayriye Eroğlu

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER