1xbet betist supertotobet
Pozantı Gazetesi
webmaster forum

KESİM BÖYLE DEVAM EDERSE POZANTI DAĞLARINDA ORMAN KALMAYACAK.

KESİM BÖYLE DEVAM EDERSE POZANTI  DAĞLARINDA ORMAN KALMAYACAK.
Bu haber 06 Haziran 2023 - 14:51 'de eklendi ve 188 views kez görüntülendi.

Canlılar Yok Olacak. Sular Kuruyacak.

KESİM BÖYLE DEVAM EDERSE POZANTI DAĞLARINDA ORMAN KALMAYACAK.

Bir zamanlar, çok geniş orman alanlarına sahip olan Ülkemiz, plansız ve programsız ağaç kesimlerinin devam ediyor olmasını nedeni ile, giderek yeşile hasret kalıyoruz.

ÇORAKLAŞMA

Yurdumuzdaki ormanlık alanların çok büyük bir bölümünü barındıran, Pozantı’nın da içinde bulunduğu Toros Dağlarında, devam etmekte olan orman kesimi, tabiatın çoraklaşmasına, toprak erozyonuna, doğanın ve içindeki canlıların da, yok olmasına  sebep oluyor. 

Bunun getirdiği bir başka olumsuzluk ise, ormansız ve ağaçsız kalan alanlarda, doğal su kaynakları kuruyacak olup, bu da iklimsel değişikliğe ve susuzluğu beraberinde getirecek.

BİNLERCE  AĞAÇ KESİLİYOR

Pozantı da, son yıllarda çok geniş bir alanı kapsayan ve 300 hektarı bulan  ormanlık alan bu yıl içerisinde  kesildi. Kamuoyunda çok konuşulmakta olan bu kesimlerin, çok daha geniş alanlara  yayılarak, binlerce ağacın daha kesileceği iddiaları da, vatandaşlar  ve doğa severler tarafından eleştirilmeye  devam ediliyor.

AKÇATEKİR’DEKİ  KESİM

Akçatekir’den Pozantı’ya iniş yolunun sağlı- sollu iki tarafında kesilen, binlerce dönümlük alandaki yüzbinlerce ağaç artık yok. Bu orman kesiminin, yağmurların sona ermesi sonrasında da  devam edeceği, çok daha geniş alanlardaki yüzbinlerce ağacın kesilerek yok edileceği  iddiaları, Pozantı’lılar  ve yaylacılar tarafından da, büyük bir üzüntü ve tedirginlik içerisinde izleniyor.

10 YILDA BİR

Görenlerin yüreklerini dağlayan, gözlerini yaşartan, bu orman kesimi ile ilgili olarak, daha önce yaptığımız bir araştırmada, Tarım ve Orman Bakanlığınca her 10 yılda bir, periyodik olarak uygulanan  bu orman kesimlerinin bir program  çerçevesinde yapıldığı, edindiğimiz bilgiler arasında yer aldı.  

YILLAR ALACAK

Son yılların en büyük orman  kesimi ile ilgili olarak, yetkilerin nasıl  bir tedbir aldığını bilemiyoruz. Kesim sonrası, bu alanlar için, yeniden ağaçlandırama çalışması yapılacak mı?

Yoksa, öyle çoraklaşmış hali ile bırakılarak, imara mı açılacak? O konuda da bilgi sahibi değiliz.

Bu yazımız sonrası, yetkililer herhangi bir açıklama yaparsa, biz yazmaya hazırız.  Ancak

bilenen ve görülen bir  gerçek var ki, o da, Türkiye hızla  ormansızlaşmaya doğru gidiyor.  

Kesilen bir ormanlık alanların,  tekrar  eski halini  alabilmesi için, onlarca yıl gerekiyor.   Kesimlerin, böyle acımasız bir şekilde devam etmesi halinde ise, Pozantı Dağlarında artık   Ormanlık alan kalmayacak. Yeşil, yerini çoraklaşmaya  bırakacak. Erozyon tehlikesi gösterecek Bu ormanlar içerisinde yaşayan yüzlerce canlı türü de yok olacak. Tehlike bununla da kalmayacak, yağışlar sele dönüşecek, sular çok azalacak. İklimsel değişiklik, yaşamı her geçen gün daha da olumsuz hale getirecek.

Böylesi kaçınılmaz acı sonla ilgili olarak, yetkililerin herhangi bir tedbir alıp- almayacağı da, merakla bekleniyor.  ( Yorum Haber: Tamer Ünal)   

 

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER