1xbet betist supertotobet
Pozantı Gazetesi
webmaster forum

KURTULUŞ TÖRENİ DURGUN KONSER COŞKULU GEÇTİ

KURTULUŞ TÖRENİ DURGUN KONSER COŞKULU GEÇTİ
Bu haber 30 Mayıs 2022 - 9:47 'de eklendi ve 670 views kez görüntülendi.

Pozantı Kurtuluşunun 102. Onur Yılını Yaşadı .

KURTULUŞ TÖRENİ DURGUN KONSER COŞKULU GEÇTİ

Ulusal Kurtuluş Savaşımız, henüz başlamadan ve düzenli ordular kurulmadan önce, Pozantı  25 Mayıs 1920’de, işgalci fransız ve işbirlikçisi ermenileri,  çete savaşlarıyla yenerek, Pozantı’dan kovdu.

Bu zaferle yetinilmedi. Kaçan düşman takip edildi. Karboğazı mevkiiğinde, 40 çetenin verdiği  mücadele ile, Binbaşı Menil Komutasındaki Fransız taburu esir alındı. Ve böylece, Kurtuluş Savaşının da ilk Meşalesi de, Pozantı’dan yakılmış oldu.

23 Nisan 1920’de kurularak, Ulus Devlet oluşumuzu dünyaya ilan eden, Türkiye Büyük Millet Meclisi, bu büyük Zaferin Milletimizin de Kurtuluş Mücadelesinin başlangıcı olduğu kararını aldı.  Bu karar, mecliste üyeler tarafından ayakta alkışlandı.

ATATÜRK POZANTI’DA

Bu büyük zaferden hemen sonra, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından, ilk Cumhurbaşkanımız olarak seçilen ve aynı zamanda Meclis Başkanımız olan, Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 5 Ağustos 1920’de Pozantı’ya geldi.  Çete Savaşları ile özgürlüğüne kavuşan ve bir fransız taburunu de esir alan, Pozantı’lıları tebrik etti. Bu zaferin  aynı zamanda Ulus Devlet olarak, Türkiye Cumhuriyetinin  kazandığı ilk savaş olduğunu, bu  yüksek moralle de Kurtuluş Savaşının başlatılacağını, Pozantı’dan dünyaya ilan etti.

ANONS

İşte Böylesi tarihi ve onurlu bir geçmiş ve kurtuluşa sahip olan, Pozantı’nın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun, 102. Yıldönümü 25 Mayıs 2022 Çarşamba gün kutlandı. Belediye hoparlörü ile, günler öncesinden anonslar yapıldı. Ev ve işyerlerine bayraklar asılması istendi. Ayrıca, gündüz ki kutlama törenine, akşam ise yapılacak olan konsere davet çağrısı yapıldı.

MEVLÜT VE ZİYARETLER

Kurtuluş günü dolayısıyla, 24 Mayıs 2022 Salı gün Pozantı Belediyesi, Kurtuluş Şehitlerimiz için Merkez Camiinde Mevlidi Şerif okuttu.  Yine aynı gün Belediye Çay Bahçesi önünde, Adana Büyükşehir Belediye Bandosu tarafından, kahramanlık parçaları ve marşlarla gösteri sunuldu.

Aynı gün devam eden etkinliklerde, Kaymakam Hüseyin Aydın, Belediye Başkanı Mustafa Çay ve Kuva-i Milliye Derneği Üyeleri ile birlikte, Kurtuluş Savaşı Gazisi Alpu’da Mezarı bulunan  Usta Mehmet ile, Belemedik’te Mezarı bulunan  Kamışlı’lı  Şehit  Kasım Hoca Efendinin Mezarlarını ziyaret edildi. Dualar edilerek, Fatihalar okundu.

ÇELENK

Pozantı’nın, düşman işgalinden kurtuluşunun 102. Yılönümü olan, 25 Mayıs 202’de,  Saat 09.00’da Atatürk Anıtına,  Kaymakam Hüseyin Aydın ve Belediye Başkanı Mustafa Çay Çelenk sunumunda bulundular. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı sonrası, protokol ve vatandaşlar, birlikte Büyükşehir Belediye Bandosu ve Mehter Takımı eşliğinde, Atatürk Caddesinden başlatılan ve  şehitlikte sona eren  kortej yürüyüşü yapıldı.

DUA

Burada da, Şehitler Anıtına Kaymakam, Belediye Başkanı ve bir Cumhuriyet Savcısı tarafından, birer buket çiçek bırakıldı. Merkez Camii İmamının okuduğu Kur-an Tilaveti sonrası, Pozantı Müftüsü Ömer Ünverdi  tarafından, Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, Silah Arkadaşları ve Şehit Mehmetçiklerimiz ruhuna Fatiha Duası yaptırıldı.

 SÖNÜK ETKİNLİK

Geçmiş yıllarda, çok daha coşkulu fazla katılımcı ve çeşitli etkinliklerin yer aldığı 25 Mayıs kutlama törenleri, bu yıl heyecansız, az katılımlı ve hiçbir özel etkinliğin yer almadığı foklör gösterileri  ve öğrencilerin sportif gösterileri ile yapıldı.

Atatürk Kültür Merkezi önündeki tören alanında, Saygı Duruşu ve istiklal Marşı sonrası tören sunucusu tarafından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Dr. Devlet Bahçeli başta olmak üzere, diğer tebrik telgrafları okundu.  Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Belediye Başkanı Mustafa Çay yaptı. Sonrasında, öğrenciler tarafından şiirler okundu. Sportif gösteriler yapıldı. Halk Oyunları Ekibi  ve tören geçişi ile gün sonlandırıldı.

KONSER

25 Mayıs 2022 Kurtuluş günü yıl dönümü akşamı, Pozantı Belediyesi tarafından Atatürk Kültür Merkezi önünde akşam düzenlenen Uğur Önür, Umut Süloğlu ve Murat Kekilli’nin verdiği, kalabalık ve coşkulu bir halk konseri, büyük ilgi ve takdir gördü. Havai fişek gösterisi ile gün sonlandırıldı.  

Törenlere MHP Adana Millet Vekillerinden Muharrem Varlı, Pozantı Kaymakamı Hüseyin Aydın, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı  Zeydan Karalar, Pozantı  Belediye Başkanı Mustafa Çay, Cumhuriyet Savcısı Emre Kankırı, Garnizon Komutanı Teğmen Mehmet Nuri Dilek, Çukurova Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Müdürü, Filiz Çalışkan Kekeç,  Ülkü Ocakları Adana İl Başkanı Cem Tutsoy, Siyasi Parti ve Sivil Toplum Örgütü İlçe Başkanları ile, bazı Meclis Üyeleriyle  bir kısım muhtar ve az sayıda vatandaş katıldılar.

AKSAKLIKLAR

 Kurtuluş töreninde, bazı aksaklıklar vatandaşların olduğu gibi, bizimde dikkatimizi çekti. Atatürk Anıtının tören ve ses düzenlenmesi, belediye tarafından son anda yapıldı.  Atatürk Kültür Merkezi önünde yapılan törenlerde, öğrencilerin iki ayrı bölümde ayrı -ayrı toplanmış olması, dikkat çekti.

Protokol tribünün, sağ ve sol yanına kimler için ayrıldığı öğrenilmeyen ve  boş kalan sandalyelere, vatandaşların oturtulmaması tepki çekti. Bir süre sonra da, çocuklar başta olmak üzere, vatandaşlar yapılan ikazlara aldırmadan, boş sandalyeleri doldurdular.

Bir  başka aksaklık ise,  Kuva-i Milliye Derneği Üyelerinin, bu boş kalan yerlere  oturtulmayarak, ayakta bekletilmeleri oldu. Bir süre sonra da, güneşin altına dizilen sandalyelere oturtularak, gönülleri alınmak istendi.  

Tören alanında, vatandaşların en fazla tepki koyarak eleştirdiği ise, lise öğrencilerinin gösterilerinde meydana geldi. Genç öğrencilerimizin sportif gösterilerinin bitiminde, Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün portresinin sunumunun, bir Milli Marşımız eşliğinde değil de, Uğur Işılak’ın dombra müziği ile yapılmış olması, büyük üzüntü karşılanarak, tepki yarattı.  

PROTOKOL YEDİ- VATANDAŞ BAKTI

Karakışlakçı Köyü Muhtarı Harun Yetkin tarafından, tören alanının arkasına ve protokol tribünün hemen yanı başına kurulan,  sadece protokol mensuplarına verilen, sıkma ve ayran ikramı da,  vatandaşlar tarafından “ Onlar yedi. Biz baktık” esprisi ile eleştirildi

YILLARDIR YOKLAR

En  dikkat  çeken ve en önemli eksiklik ise, Belediye Tiyatro Gurubunun gösterisinin olmayışı idi. Yıllar önce, Kurtuluş törenlerinde başarılı sunumlar yapan, esprileri ile töreni renklendiren, ve Pozantı’lılar tarafından da, büyük takdir görerek alkış alan Belediye Tiyatro Gurubunun, son birkaç yıldır hiçbir gösterimde bulunmadığı, hep dikkat çekiyordu.

Bu yıl da, Kurtuluş Törenlerinde yer almayan ve bazıları belediye personelinden oluşan bu tiyatro gurubuna,  Belediye Başkanı Mustafa Çay’ın sahiplenmemesinin yanı sıra, maddi ve manevi olarak, hiçbir destek ve katkı vermediğini öğrendik.

Edindiğimiz bir başka bilgi ise Başkan Çay’ın, Kurtuluş Törenlerine çok az bir zaman kalmasına rağmen, bu guruptan bir gösteri hazırlamaları isteğine ise, Tiyatro Gurubu  Üyeleri topluca aldıkları bir karar sonrası, bu isteğe olumsuz cevap vererek,  kutlama törenlerinde yer almayarak, tavırlarını açık ve net bir şekilde, ortaya koymuşlardır.  ( Yorum Haber : Tamer Ünal)

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER