1xbet betist supertotobet
Pozantı Gazetesi
webmaster forum

KURTULUŞA “SADE” KUTLAMA

KURTULUŞA “SADE” KUTLAMA
Bu haber 27 Mayıs 2019 - 8:51 'de eklendi ve 721 views kez görüntülendi.

Geçmiş Yılların Coşkusu da Heyecanı da Yoktu.

KURTULUŞA “SADE” KUTLAMA

Kurtuluş Savaşı başlamadan, düzenli ordular kurulmadan, Çete savaşları ile, Fransızları ve İşbirlikçisi Ermenileri kovarak, özgürlüğüne ilk kavuşan yerlerden biri olan Pozantı’nın, bu onurlu gününün 99. Yıl Dönümü olan, 25 Mayıs 2019 Cumartesi gün çok sade ve rutin ve az katılımlı, bir tören ve etkinliklere kutlandı.

ANILDILAR

Kaymakamlıkça, artık gazetelere gönderilmeyen, kutlama gün programları, elimizde olmadığından, ulusal günlerimiz başta olmak üzere, yerel onur günümüz olan, Pozantı’mızın Kurutuluşunun etkinliklerini de, detaylı bir şekilde kamuoyuyla paylaşamıyoruz. Aynı şekilde, Davetiye olarak gönderilen çağrıda, 24 Mayıs Cuma gün başlayan etkinlikler, yer almamıştı.Belediye Başkanı Mustafa Çay’ın, kendi sanal ortamından öğrendiğimiz programa göre, tören kutlamaları bir gün önce, Merkez Camiinde Şehitlerimizin Anısına, Mevlit okutulması ile başladı. Şehit Kasım Hoca, Alpu da Sarı Mehmet, kabirleri başlarında, protokolün katılımı ile anıldı. İlk günkü tören böylece sona erdi.

İKİNCİ TÖREN

Kurtuluş gününün, 99. Yıl Dönümü olan 25 Mayıs 2019, Saat 09.00’da Atatürk Anıtına, Kaymakam Muammer Sarıdoğan ve Belediye Başkanı Mustafa Çay’ın Çelenk koymaları ile, başladı. Burada dikkat çeken olumsuzluk ise, böylesi bir yıl dönümünde, Atatürk Anıtı tören alanın, araç trafiğine son anda kapatılmış olması idi.Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı sonrası, Büyükşehir Mehteran Takımı ve Bandosu eşliğinde, Atatürk Caddesinden Başlatılan Kurtuluş yürüyüşü, Şehitlikte sonlandırıldı. Kaymakam ve Belediye Başkanı, günün anısına şehitliğe birer buket çiçek bıraktılar. Saygı Duruşu sonrası, İstiklal Marşının okunması beklendi ise de bu gerçekleşmedi.İlçe Müftüsü Seyfullah Aruk’un, Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve diğer tüm şehitlerimizin anısına yaptığı, Fatiha duası sonrası, Atatürk Kültür Merkezi önündeki tören alanına geçildi.

BİZZAT GÖTÜRDÜM.

Programın akışı, çok iyi ayarlanamadığın dan dolayı, burada Saat 10.00’da başlayacak törenler için, 20 dakikalık bir bekleme süresi oldu. Bu bekleyiş sırasında, Gazetemiz İmtiyaz sahibi Tamer Ünal tarafından, Başkan Çay’a “Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’a, kutlama davetiyesi verilip verilmediği soruldu? Çay’ın cevabı şöyle oldu:

“ Kaymakamımız Sayın Muammer Sarıdoğan ile birlikte, önce Adana Valimiz Sayın Mahmut Demirtaş’a giderek davetiyemizi sunduk. Devamında bizzat ben, Büyükşehir Belediyesi Özel Kalemine giderek, davetiyeyi elimle verdim. Başkan Karalar’a İletilmesi konusunda da, sözlü olarak rica da bulundum. Karar, kendisinindir. Beni bağlamaz” dedi.

KUTLAMA

Atatürk Kültür Merkezi önündeki alanda, Saat 10.00’da başlayan törende, Kaymakam Sarıdoğan ve Belediye Başkanı Çay, halkın bayramını tebrik etti. Ancak, burada mikrofon arızası baş gösterdi. Yaklaşık, 2 dakika süre ile giderilmesi beklendi. Sonrasında, kutlama sunumu gerçekleştirildi.Devamında, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı okunmasını takiben, Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay, ilçenin Kurtuluş günün önemini belirten bir konuşma yaparak, şunları söyledi:

MİLLETİN ZAFER GÜNÜ

“25 Mayıs Pozantılıların alınlarının akı, başlarının dik duruşudur. Gücünü sömürmekten alan işgal güçlerini beyaz bayraklarla karşılayacak kadar ruhsuz, inançsız ve onursuz olmayan bir milletin zafer günüdür. O yıllarda yapılan savaşlarda yenilgiye uğrayarak bitmiş ve tükenmiş sandıkları bir milletin, sönmüş sanılan ateş yığınının külleri arasından bir kor gibi parlayarak düşmanı boğduğu gündür 25 Mayıs. Altın sayfalarla dolu tarihimizin en önemli olaylarından birisi de şüphesiz ki Türk milletinin kurtuluş mücadelesi olmuştur. Birinci Dünya savaşında Osmanlı’nın yenilgisiyle önce Çukurova, ardından da Toroslar’da askeri ve stratejik açıdan büyük önem taşıyan ve önemli bir geçit merkezi olan Pozantı, Fransızlar tarafından işgal edilmişti.

KURTULUŞ MEŞALESİ

Bereketinde asırlardır Türk’ün alın teri ve kanı bulunan bu topraklar sahibinden kolayca alınamazdı. Öyle de oldu. Toros dağlarında yakılan kurtuluş meşalesiyle 25 Mayıs 1920 günü Pozantı düşman işgalinden kurtarıldı. Bugün bu topraklarda yaşamanın bedelini atalarımız kanları, malları ve canları ile ödediler. Onlar bağımsızlık aşkıyla kendiliğinden ay yıldızlı al bayrak altında kara giydiler. Vatan ve bayrak uğruna şehit düşüp, gazi oldular. Kurtuluş mücadelesinde kahramanlıklarıyla destanlaşan Panzıkçukurundan Hatice kadın ve kumcu Veli’ye, Sinan Tekelioğlu ve Saffet Pozantı’ya Besim Aybayoğlu ve Emin Polat’a, Çamalan’dan Adil Efe’ye, Ulukışla’dan Çoban İbrahim’e, Yanıkışla’dan Tekelioğlu Mustafa Ağa’ya, Gülekli Nasıf Hoca’ya, Alpu’dan Usta Mehmet’e ve Kurtuluş Şehidimiz Kamışlı’dan Şehit Kasım Hoca ve ismini sayamadığım nice nice kahramanlar Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün milli çağrısı karşısında vatan, millet ve bayrak sevgisiyle kenetlenmiş, Çukurova’yı düşmana dar ederek geldikleri gibi gitmelerini sağlamış olan ve bugün bu topraklarda özgürce yaşamamızı gerçekleştirerek bizlere bu kutsal vatanı emanet eden kahramanlarımızı bir kez daha minnet ve şükranla anıyorum.” dedi.

Törenler daha sonra, başta minik öğrenciler olmak üzere, lise öğrencilerinin yaptığı gösteriler ile, gündüz bölümü sona erdi. Aynı gün akşam ise, yine Atatürk Kültür Merkezi önünde, yerel sanatçıların konserlerinin yanı sıra, Pozantı Belediyesi Tiyatro ekibinin gösteresi ile, etkinlikler SADE ve RUTİN bir şekilde sonlandırıldı. Bu törende de, öğretmen ve öğrencilerin oluşturduğu alan, coşkusunun yanı sıra, çalınan marşlarla ATATÜRK’ü bir kere daha yaşadık.

KATILIMLAR

Çelenk koyma ve kutlama törenlerine, siyasi parti ilçe başkanları, CHP Belediye Başkan Adayı Şenol Eroğlu, bazı meclis üyeleri ile, sivil toplum örgütü temsilcileri katıldılar. Mübarek Ramazan Ayı olması dolayısıyla, vatandaşların katılım azlığı dikkat çekti. Bir başka aksaklık ise, böylesi bir onur günün kutlama yıl dönümünün, Belediye hoparlör aracılığı ile, vatandaşlara duyurulmayışı oldu.

ÜZÜNTÜ VE TEPKİ

Dikkat çeken en önemli katılımsızlık ise, Millet Vekilleri bazında oldu. Seçimlerde, çalmadık kapı bırakmayan, akıllarına geleni vaat eden, ancak ne kadarı yerine getirildiği, soru işaretleri ile dolu olan Millet Vekillerinin hiç birinin, Pozantı’nın Kurutuluş Törenlerinde yer almayışı, sadece birer mesajla geçiştirmiş olmaları da, Pozantı’lılar tarafından, üzüntü ve tepki ile karşılandı.

Haber: Hayriye Eroğlu

Fotoğraflar: Belediye Basın Bürosu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER