1xbet betist supertotobet
Pozantı Gazetesi
webmaster forum

MECLİSİN İLK TOPLANTISINDA NELER YAPILACAK?

MECLİSİN İLK TOPLANTISINDA  NELER YAPILACAK?
Bu haber 01 Nisan 2019 - 11:01 'de eklendi ve 853 views kez görüntülendi.

MECLİSİN İLK TOPLANTISINDA
NELER YAPILACAK?

Aylardır hazırlıkları sürdürülen, çeşitli konuşmaların yapıldığı, liderlerin ve adayların, karşılıklı birbirlerini suçladığı, zaman- zaman tansiyonun çok yükseldiği, 31 Mart 2019 yerel yönetimler seçimleri, nihayet sonuçlandı.

HÜSRAN VE SÜRPRİZ

Halka hizmet yolunda, her geçen gün önemi artan Belediyelerin, sadece Başkanları değil Meclis Üyelerinin, tespit ve seçiminde de, aynı hareketlilik yaşandı. Bazı beklentiler hüsranla, bazıları ise, sürprizle sonuçlandı.

NELER YAPILACAK?

Seçilen Belediye Başkanları, 1 Nisan 2019 Tarihinden başlayarak seçim kurullarının, yasal işlemleri tamamlayıp ,seçilenlere mazbatalarını vermesi sonrası bu defa, Belediyelerde Komisyon seçimleri heyecanı yaşanacak.

OLAĞANÜSTÜ

Bu gelişmelerde, seçilen Belediye Başkanı, yeni oluşan Belediye Meclisini, en kısa sürede olağan üstü toplantıya çağırmak suretiyle,ilk toplantıyı aşağıdaki gündemle yapacaktır.

Yoklama da, 15 Belediye Meclis Üyesinin, çoğunluğu aranacak. Bu çoğunluk varsa, gündeme geçilecek. Gündemin ilk maddesi,Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının Okunması olacak.

YEMİN

Belediye Başkanı, Meclis Başkanı sıfatı ile, Belediye Meclis Üyelerine, toplu yemin töreni yaptırabilir, veya yaptıracaktır. Devamında, seçilmiş olan Başkan, Meclis Üyelerine hitaben, bir sunum konuşması yaptıktan sonra, gündem maddelerinin uygulanmasına geçilecektir.

SEÇİMLER

Bu ilk toplantı da, Meclis Üyeleri arasından, iki asil, iki yedek olmak üzere, iki yıl süreli Meclis Katipleri, yine siyasi parti gözetmeksizin, yapılacak gizli oyla, aldıkları oy oranları karşılığında iki yıllığına, Meclis Katiplikleri ve Yedekleri seçilir.

TEKLİFLER

Devam edecek olan seçimlerde, Meclis Üyeleri tarafından yapılacak, teklifler sonrası, oylamaya geçilecek. Bu oylamada, siyasi partilerin çoğunluğu aranmaksızın,yapılacak olan gizli oyla, Birinci ve İkinci Başkan Vekilleri üç yıllığına seçilecek.

ENCÜMEN

Yine Meclis Üyeleri arasından, çok önemli bir komisyon olan, Encümen Üyeliği için, parti farkı gözetmeksizin, bir yıl süre ile, görev yapacak olan iki Encümen Üyesi, gizli oyla seçilir.

BEŞ OLABİLİR.

Değişik isimler altında, görev yapacak olan, diğer Komisyonlar için seçilecek Üye sayısı Üç ile Beş arasında olacak şekilde seçimleri yapılır.

DENETLEME

Bu komisyonlardan, en önemlilerinden birisi de, Belediyenin yıllık gelir giderlerini kontrol etmekle görevli olan, Denetleme Komisyonu, bir yıllığına seçilecektir. Bu komisyonların, üye seçiminin oluşumunda, siyasi partilerin meclis üyesi sayısı, orantılı olarak göz önüne alınacaktır.Pozantı’da, 15 Meclis Üyesi olduğuna göre, fazla Meclis Üyeliği alan siyasi partinin, komisyonlarda üye çıkarma sayısı da, farklı olabilecektir.

İMAR

Bu komisyonlardan en önemlilerinden biri ise, İmar Komisyonudur.Çok büyük bir bilgi birikimi isteyen, bir kentin ileriye dönük gelişmesi açısından, görüşü ve ufku geniş olan üyelerin, yer almasının son derece önemli olduğu bu Komisyonda, İmar ruhsatlarının tespit edilip, görüş belirleyerek, meclise sunulması açısından, son derece riskli ve bir o kadarda önemli olan bu komisyonda, görev alacak olanların, Pozantı kamuoyunun, her zaman dikkat ve ilgiyle takip edeceği,isimler olacaktır.Özellikle, Ak Partili Belediye Meclis Üyelerinin bazılarının, İnşaatçı İnşaat Malzemeleri Satıcısı ve Emlakçı olmaları da, vatandaşın ilgisini, hep üzerlerinde tutacaktır. Bu komisyon üyeleri,yasalar karşısında da, son derece hassas bir konumda olacaklardır. Bütün bu seçimler, 5393 Sayılı Belediye Kanununa İstinaden yapılacaktır.

VE KOMİSYONLAR

Belediye Meclisinin, bugün itibarıyla, görevlendirilecek olan beş ayrı komisyon şöyle olup, gerektiğinde sayısı artırılabilecektir. “İmar, Denetleme, Çevre Sağlık, Eğitim, Gençlik Spor”

GÖREV ALABİLİRLER.

Her bir meclis üyesi, birden fazla komisyonda da, görev alabilir. Doğal Üye olacak olan, Pozantı Belediye Başkanın dışında, Meclisinin Üç Üyesi, aynı zamanda Büyükşehir Meclis Üyesi olarak, görev yapacaklardır.Bunlardan, ilk ikisinin dışında, Kontenjandan 1. Sırada olan Üye, Büyükşehirde Pozantı’yı temsil edecekler olup, bu oluşuma göre, Ak Partiden Yusuf Arısoy, 2. Sıradan MHP’den Durmuş Taşpınar, 3. Sıradan ise, Kontenjan Birden Rafet Avan Büyükşehir de, Pozantı’yı temsil konumunda olacaklardır.

İHTİSAS KOMİSYONLARI

5393 Sayılı, Belediye Kanunun 19. Maddesine İstinaden Belediye Meclisi, seçim sonuçlarının ilanını takip eden, 5. Gününde, Belediye Başkanın Başkanlığında, kendiliğinden toplanır. Yasanın devam eden hükümlerine göre, Belediye Meclisi Üyeleri arasından, en az ÜÇ- en fazla -BEŞ kişiden oluşan İhtisas Komisyonları, kurabilir ve bir yıl için seçilebilirler. İhtisas Komisyonları, her siyasi parti gurubunun ve bağımsız üyelerin, meclisteki üye sayısının, meclis üye tam sayısına oranlaması sureti ile, oluşturulur. Yasanın 24. Maddesi gereğince, İl ve İlçe Belediyeleri ile, Nüfusu 10 Binin üzerindeki Belediyeler de, Plan Bütçe ve İmar Komisyonlarının kurulması zorunludur. ( ÖZEL HABER: HAYRİYE EROĞLU)

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER