1xbet betist supertotobet
Pozantı Gazetesi
webmaster forum

MELEK KURT

MELEK KURT
Bu haber 30 Ekim 2023 - 9:28 'de eklendi ve 667 views kez görüntülendi.

ÇGC Eski Başkanı Erdoğan Varol’un Kaleminde

             MELEK KURT

Melek Kurt, TRT Çukurova Haber Müdürlüğündeki erkek hegemonyasını kıran ilk kadın muhabir.

Sanıyorum 1976 yılında aramıza katıldı. Adana’ya gelişi Rahmetli eşi Erhan Kurt ile evlenmesi sonucu oldu. Şimdilerde kullanılması moda olan, kızlık soyadı ise “Güllülü” idi. O günden bu yana arkadaşlığımız iç bozulmadı. Hatta dostluğa dönüştü. Erhan Kurt aramızdan erken ayrıldı. Melek Kurt’un Değer ve Bener adında iki oğlu var. Değer, baba mesleği olan Sigortacılığı sürdürüyor. Bener ise Bursa’ya yerleşti ve iş insanı oldu.

Bu konuda söyleyeceğim son söz: Melek Kurt’un evlatları açısından çok şanslı olduğudur. Bu şansının sürmesini Yüce Tanrı’dan dilerim…

*****

Melek (Güllülü) Kurt’un, TRT Çukurova Haber Müdürlüğü’ne atanmasını kendine “Yedi Kocalı Hürmüz” yakıştırması  yapan ve Çukurova Bölgesi’nin, ilk resmi kameramanı olan Hasan Yüksel Hançerli şöyle anlatır:

Önceleri Çukobirliğin bazı birimlerinin de bulunduğu Sular Yolundaki,  İşhanı’ın “Üçüncü katı  TRT Çukurova Haber Müdürlüğüne aitti. Haber Müdürü Aydın Remzi Yüregir idi. Kıdemli muhabir Abdullah Bulca, Mehmet Ulakçı, Enver Özelsancak, Erdoğan Varol ve teleks yazımında rüzgarla yarış eden, teleks operatörleri Ahmet Sarıgöz ve Şevket Çorum büronun diğer elemanlarıydı. Ve ben, işte bu kadro üzerine tek kameraman olarak tayin oldum. Bu nedenle “Yedi Kocalı Hürmüz” yakıştırmasını yaptım. Tabi bir de Mersin Haber büromuz vardı. Bu büro müdür yardımcılığı olarak görünüyor ve Adana’ya bağlı olarak çalışıyordu. Müdür Yardımcısı Fevzi Eroğlu, muhabirler Osman Bekiroğlu, İsmet Barlas, Türker Ay, Nadir Sucularlı, kameraman Birol Sevimli ve Teleks operatörü Tünay Hakkı Görgülü idi.

Gaziantep bürosunda ise,  Ünal Akdağ vardı.

İşte bu kadar erkek çalışanın yanına, bir yıl sonra Erzurum’dan tayinle bir bayan geldi. Ve böylece,  Melek Kurt ve böylece erkek hegemonyası sona erdirmiş oldu.”

Arkadaşım, dostum Melek Güllülü Kurt Adana’da yaşıyor. Torunuyla ilgileniyor…

Ailecek görüşüyoruz. Görüşmelerimizde saat sorunu yok. O beni istediği saatte arıyor. Ben de onu istediğim saatte arayabiliyorum. Bu düzenin bozulacağını da hiç sanmıyorum.

*****

Şimdi de size ülkemizin ilk kadın gazetecisini kısaca anlatayım.

“İlk Türk Kadın Gazeteci ‘Selma Rıza Feraceli.” Paris Üniversitesi’nde eğitim gördü. İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin tek kadın üyesi, Hilal-i Ahmer(Kızılay) Cemiyeti Genel Sekreteri ve Yazarı. Tanzimat Döneminin ilk Türk kadın gazeteci ve romancılardan birisi olan Selma Rıza Hanım, Paris’teki Jön Türkler’in liderliğini yapmış Ahmed Rıza Bey’in kızkardeşidir. 5 Şubat 1872, İstanbul Vilayetinde doğdu, 5 Ekim 1931’de İstanbul’da vefat etti

1897’de kaleme aldığı Uhuvvet romanı, kadın hakları konusuna yer veren öncü romanlardan biri olarak değerlendirilmektedir.

1910-1912 yılları arasında iki roman daha yazdı ancak yayımlamadı. “Hanımlara Mahsus Gazete” ve Kadınlar Dünyası gibi, yayın organlarında yazıları yayımladı. İstanbul’da Müslüman Osmanlı kadınları için, okullar açılması uğrunda mücadele etti. Meclis-i Mebûsan Reisi olan Ağabeyi Ahmed Rıza’nın da ön ayak olmasıyla, Kandilli’deki Adile Sultan Sarayı’nın, Türkiye’nin ilk yatılı kız lisesi olarak açılmasına yardımcı oldu.

Bu seferlik de bu kadar.

Kalın Sağlıcakla.

Pozantı Gazetesi’nde beni okumaya devam edin.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER