1xbet betist supertotobet
Pozantı Gazetesi
webmaster forum

MÜFTÜ ARUK BAYRAMLAR MANEVİ DENİZLERİMİZDİR.

MÜFTÜ ARUK BAYRAMLAR MANEVİ  DENİZLERİMİZDİR.
Bu haber 19 Ağustos 2018 - 15:47 'de eklendi ve 668 views kez görüntülendi.

POZANTI MÜFTÜSÜ SEYFULLAH ARUK:

“BAYRAMLAR MANEVİ İNANCIMIZ DENİZLERİDİR.”

Pozantı Müftüsü Seyfullah Aruk, Mübarek Kurban Bayramı dolayısıyla, Gazetemize yaptığı açıklamada Bayramların, kutsallığının yanı sıra, kurban kesiminde de, belli şartlara uyulmasının, dinen çok önemli olduğuna değindi. Müftü Aruk, Dini bayramlarımızın, bizi birbirimize kaynaştırırken, sevgi ve saygımızı da yenileyen, manevi duyguların başında yer aldığını ifade etti.

Pozantı Müftüsü Seyfullah Aruk başta, İslam Alemi olmak üzere, Pozantı’lı hemşerilerimizin de, Mübarek Kurban Bayramını kutladığı mesajın da, geleceğin Türkiye’sinin, her gecen gün manevi güçle taçlandığını, bunun da dünyada giderek kıskanılmaya başlandığını, buna karşılık olarak da, bu ülke sınırları içerisinde yaşayan tüm insanlarımız başta olmak üzere, dünya üzerinde yaşayan herkesin, ırk, din, dil, ayrımı yapmamaksızın birbirimizle daha fazla kaynaşmamız gerektiğini de belirtti.

BAYRAM NAMAZI

Müftü Aruk, Pozantı’da Bayram Namazının, 21 Ağustos 2018 Salı gün, Saat 06 50’yi geçe kılınacağını ve kendisinin de bu kutsal gün dolayısıyla, Merkez Caminde Bayram hutbesi vereceğini belirtti.

BAYRAMLAŞMA AREFE GÜN

Pozantı protokolü ise, bayramlaşmayı Arefe gün yapacak. Belediye Çay Bahçesinde Saat 09.00’da, Kaymak Taner Tengir, Belediye Başkanı Mustafa Çay, Siyasi Parti ve Sivil Toplum Örgütü Temsilcileri, toplu halde bir araya gelerek, halkla bayramlaşacaklardır.

KURBAN İLE İLGİLİ HÜKÜMLER

Müftü Seyfullah Aruk kurban kesimindeki şartlarında önemli olduğuna değinerek bunları şöyle sıraladı:

“ Kurban, Allah’a yaklaşmaya vesile olan bir ibadettir. Fıkhi tanımı ise, ibadet maksadıyla, belli bir vakitte, belli şartları taşıyan hayvanı usulüne uygun olarak kesmektir.

ÖNEMİ

Kurban mali bir ibadettir. Allah’ın emrine boyun eğmedir. (Hz. İbrahim ve oğlu İsamil’in, Allah’ın emrine mutlak itaat hususunda verdikleri başarılı sınavın hatırasıdır.) Toplumda kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlı tutma ve sosyal adaletin gerçekleşmesidir. Kurban, Allah’a bir çeşit şükürdür. Bir çok belalara karşı koyan bir ibadettir. Toplumsal bütünleşme ve dayanışmanın teminidir.

HÜKMÜ

Kevser Suresindeki “ Rabbin İçin Namaz Kıl ve Kurban Kes” Ayetinde, “ Kim imkanı olduğu halde kurban kesmezse mescidimize yaklaşmasın” İbne Mace, Edahii 2” ve “ Ey insanlar! Her sene, ev halkına kurban kesmek vaciptir” (Tirmizi, edahi, 18) hadisleri gereğince, kurban kesmek vaciptir. Peygamberimiz ( s.a.v.)in kurban kesmeyi hiç terk etmediği unutulmamalıdır.

VACİP OLMASININ ŞARTLARI

Kurban kesmenin vacip olmasının şartları ise, şöyledir:

Müslüman olmak. Akıllı ve buluğ çağına ermiş olmak. Mukim olmak ( seferi olmamak). Belli bir güce sahip olmak. Yanı zekatta ve fıtır sadakasında aranan zenginlik ölçüsüyle aynı olup, kişinin borçları ve asli ihtiyaçları dışında 85 gram altına, yada buna denk olan bir paraya veya, mala sahip olmaktır.

KABUL OLMASININ ŞARTLARI

Kurban olan hayvanın koyun, keçi, manda ve deve cinsinden olması, koyun ve keçi cinsinden olan hayvanlar bir yaşını doldurmuş olmalı. Ancak, bir yaşından küçük fakat yaşını doldurmamış altı aydan büyük, gösterişli olan hayvanlarda kesile bilir.   Sığır ve manda cinsinden hayvanlar ise 2 yaşını, devde ise, 5 yaşını tamamlamış olmasıdır.

Hayvanda kurban olmaya engel bir kusurun olmaması yanı sağlıklı, düzgün, azaları tamam, besili olmalıdır. Kötünün derecesinde hasta, zayıf, bazı azaları eksik kulakları ve boynuzları kökünden kesilmiş, dili kesik, dişlerinin çoğu tamamen dökülmüş, kuyruğu ve memesi kesik olmamalıdır. Ancak, hayvan doğuştan boynuzsuz şaşı, topal, deli, biraz hasta, bir kulağı delinmiş veya, ayırtılmış olmasında bir sakınca yoktur. Kurban’nın, belirlenmiş vakit içinde kesilmesi önemlidir. Bu sürede, kurban bayramının ilk üç günü, bayram namazının kılınmasından, üçüncü günün akşamına kadardır. Kurban’nın ibadet niyeti ile kesilmesi şarttır.

KESİM İŞLEMİ

Hayvan, kesim yerine incitilmeden götürülür. Kıbleye karşı ve sol tarafı üzerine yatırılır. Kesim esnasında, hayvan’a hiç bir suretle eziyet etmemeye dikkat edilmeli. Kesenin, kurban niyeti ile, “ BİSMİLLAHİ ALLAHÜ EKBER” demelidir. Kurban kesen kişi, besmeleyi kasten terk ederse, Hanefi mezhebine göre bu hayvan eti yenmez. Kurbanda asıl olan, hayvana eziyet etmeden kanın akıtılmasıdır. Hayvan’a, acı vermemek için, şoklamak sonrada kesmek caizdir.

TEMİZLİK HUSUSU

Her şeyden önce dinimizin, temizlik dini olduğu unutulmamalıdır. Kesim işlemi tamamlandıktan sonra, hayvanın yenmeyen parçalarının ve dışkılarının tamamen toplanıp, boş bir arazide derince gömülmesi dini bir görevdir. Temizliğe dikkat etmek kurbanlık hayvana ve kurban ibadetine, karşı gösterilmesi gereken bir saygıdır. Çevreyi kirletmek, etrafa pis kokular yayan, dışkıları ortada bırakmak suretiyle insanları rahatsız etmek kul hakkını ihlal anlamına geleceğinden, kurban ibadetinin ecrini ve sevabını, azaltacağı unutulmamalıdır.”

ÖZEL HABER: TAMER ÜNAL

 

 

 

 

 

 

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER