1xbet betist supertotobet
Pozantı Gazetesi
webmaster forum

NİYETÇİLER

NİYETÇİLER
Bu haber 24 Nisan 2023 - 14:13 'de eklendi ve 302 views kez görüntülendi.

?Niyetçi? de sokak esnafından sayılırdı. Bu ismi neden aldıklarını bir türlü anlayamadım. Bana kalırsa, yarım falcı sayılırlardı. Tezgahları ahşaptı. Derinliği, yüksekliği 30´ar santim, uzunluğu da olsa olsa 50 santimlik, önü  ızgaralı kafesten ibaretti. Kafeste bir çift tavşan yahut bir çift güvercin olurdu. Kafesin altındaki, anımsadığım kadarıyla 3 santim yüksekliğindeki çekmece, bir-bir buçuk santim genişliğindeki çıtaların ikişer milim aralıklarla yerleştirilmesinden ibaretti. Bu aralıklara katlanmış kağıt şeritler yerleştirilirdi. Son yıllarda göremez olduğumdan gençler için bu seyyar işyerinin fotoğrafını sunuyorum.

Meraklıları vardı. Sabah işe giderken yolu üstündeki niyetçiye mutlaka uğrayıp katlanmış iki santim kadar genişliği olan katlanmış kağıdı okumadığı takdirde gün boyu eksiklik duyardı bu tipler. Ayrıca, ara sıra uğrayanlar ve bir de ?A-Aaa? nasıl bir şey acaba?? diyerek yaklaşanlar vardı ki asıl parayı bunlardan kazanırdı niyetçiler.

Gelelim ?Niyet İşletmeciliği? hakkında aklımda kalanları anlatmaya? Kendi deneyimimi anlatacağım. Lise öğrencisiydim. Yolumun üstünde, Eskiistasyon Karakolunun biraz daha batısında, Yazlık İstiklal Sineması kavşağındaki niyetçinin önünden her gün geçerdim. Birkaç kez de müşterilerine güvercinlerle hizmet verişini merakla izlemiştim. Bizzat müşteri oluşum, o gün güvercinler yerine tavşanları görmem nedeniyledir . Beyaz, tombul, iki tavşan? 25 Kuruşu verdim. Niyetçi tavşanlardan birinin kafesini açtı. Pembe gözlü sevimli hayvancık başını bir süre katlanmış kağıtlar üzerinde gezdirdi. Sanki koklayarak seçiyor gibi kağıt sıralarını birkaç kez taradıktan sonra birini çekip bıraktı.

İşlem bitmişti. Fakat operasyon yapılırken sağımda, solumda biten birkaç kişi de merakla izliyordu. Onların meraklı izleyişlerini ben de defalarca yaptığım için yadırgamadım. Fakat biri ?Aç hele ne yazıyor?? diye konuşunca rahatsız oldum, ?Sana ne!..? diyerek uzaklaştım. Biraz ilerledikten sonra okudum. Belki farklı sözcüklerle yazılmıştı ama şöyle bir şeydi galiba: ?Kumral arkadaşına güvenme. Kısmetin öğleden sonra açılacak. Uzak akrabadan sevinçli haber var. Üç vakitte seni mutlu edecek olayla karşılaşacaksın?.

Bunun matbaada basılmış şeritlerden biri olduğunu biliyordum ve yazılanların hiçbir dayanağı olmadığından emindim. Okula geldiğimde unutmuştum bile. Ne zaman ki o arkadaşım tahtaya kalktı, o zaman ?Lan bu olmasın!..? diye geçirdim içimden. Kumraldı ve ikinci derecede yakın arkadaşım sayılırdı. Sınıfta İngilizcesi en yüksek iki kişiden biri bendim, diğeri de o arkadaş. O, arada sırada 9 alırdı, benim notlarım ise her zaman 10´du. Demek ki için için kıskanıyordu namussuz?

Sabahçıydık. Öğleden sonra babam 20 Lira verip ?Kış bitti, kendine yazlık ayakkabı al? deyince ?Ahha!..? dedim, ?Niyette yazılan çıktı vallaha!? O oldu, kumral arkadaşla selamı-sabahı kestim. Üç gündür İstanbul´dayım. Dün, metroda gördüm. O da beni görüp tanıdı ama, ikimiz de görmezden geldik? Binlerce kez basılmış, iki satırlık yazı ile aramız bu denli açılmıştı yani?

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER