1xbet betist supertotobet
Pozantı Gazetesi
webmaster forum

ORMAN KÖYLÜSÜNE HİBE

ORMAN KÖYLÜSÜNE HİBE
Bu haber 22 Ocak 2017 - 14:45 'de eklendi ve 1.341 views kez görüntülendi.

Gelir getirici türlerde 30 dekara kadar yapılacak özel ağaçlandırmaya teşvik geldi

Orman köylüsüne hibe

Gerek nüfus artışı ve gerekse de yanlış politikalar sonucu giderek azalan orman varlığımızı korumak için devlet bir dizi önlem almaya hazırlanıyor. Milli varlığımız ormanlarımızın korunması ve orman alanlarının artırılması için öncelikle en büyük görevin orman köylüsüne düştüğü gerçeğinden hareket eden yetkililer, ormanı korumanın orman köylüsünün kalkındırılmasından geçtiğini dile getiriyor.

Ormanlık alanları artırmak, biyolojik çeşitliliği artırmak, bozulan orman ekosistemini yeniden oluşturmak, orman köylüsünü kalkındırmak amacıyla Orman Genel Müdürlüğü’nce veya gerçek ve tüzel kişilerce yapılacak ağaçlandırma, rehabilitasyon, erozyon ve sel kontrolü, çığ ve heyelanların önlenmesi, mera ıslahı, ağaç ıslahı, tohum ve fidan üretimi, fidanlık ve imar-ihya çalışmaları için yapılacak harcamaların düzenlenmesine ve gelirlerin tahsilatı konusunda düzenlemeler öngören Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Hizmetlerine İlişkin Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Orman ve Köyişleri Bakanı Veysel Eroğlu, orman köylülerinden gelen talepleri dikkate aldıklarını belirterek, “Bu yönetmeliğe göre özel ağaçlandırmalarda bugüne kadar uygulanan gerçek ve tüzel kişilere kredi, köy tüzel kişiliklerine hibe desteği uygulaması kaldırıldı. Bunun yerine orman köylüsü olup orman köyünde ikamet edenlerin ceviz, badem, zeytin, defne ve harnup gibi gelir getirici türlerle, en fazla 30 dekara kadar alanda yapılacak özel ağaçlandırmalarda yüzde 65 hibe, diğer gerçek ve tüzel kişilerin yapacağı özel ağaçlandırmalarda ise yüzde 25 hibe uygulaması getirildi” dedi.

Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren hibe tahsisi uygulamasına gidilmesi sebebiyle kredi tahsisi yapılmayacağını da söyleyen Bakan Eroğlu, kamu kurumlarının özellikle büyükşehir olan illerdeki belediyelerin Büyükşehir Belediye Yasası sebebiyle almak zorunda oldukları köy tüzel kişiliği özel ağaçlandırma taleplerini doğrudan Orman Genel Müdürlüğü’ne devretmeleri konusunun daha da netleştirildiğini dile getirdi.

ORMAN KÖYLÜSÜNE HİBE

Orman Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren yönetmeliğe göre; gerçek ve tüzel kişilere onaylı uygulama projesi doğrultusunda, bir çok nedenle bozulmuş orman alanlarında (yangın, açma ve faydalanma….) orman içi açıklıklarda, hazine arazilerinde, devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan arazilerde ve sahipli arazilerde asli ve/veya odun dışı orman ürünü veren ağaç ve ağaçcık türleri ile yaptıkları özel ağaçlandırma ve özel imar-ihya çalışmalarının yanısıra özel orman fidanlıkları için de hibe verilecek.

Ormanlarımızın korunması için orman köylüsüne pozitif ayrımcılık yapılmasını sağlayan yönetmelik sayesinde doğal yaşamın korunması, orman alanlarımızın ve verimliliğin artırılması amaçlanıyor. Ülkemizde gayrisafi milli hasıladan en düşük payı alan ve kırsal kesimde yaşayan yaklaşık 7 milyon vatandaşımızın orman köylüsü olduğu belirtildi.

GİDERLERİN YÜZDE 65’İ DEVLETTEN

Orman köylüsü olup da ormanlık alanlarda yaşayan vatandaşlarımıza, onaylı uygulama projesine göre bozuk orman alanlarında, ormaniçi açıklıklarda, hazine arazilerinde, devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan arazilerde ve sahipli arazilerde yakacak amaçlı olmayan orman ürünü veren ceviz, badem, zeytin, defne ve harnup gibi ağaç ve ağaçcık türleri ile 3 hektara kadar yapacakları ağaçlandırma, özel imar-ihya çalışmalarında bir defaya mahsus olmak üzere hibeye esas yatırım giderleri cetveli tutarının yüzde 65’i devlet tarafından karşılanacak.

Yönetmeliğe göre ağaçlandırma çalışmalarının belirlenen türler dışında yapılması halinde hise tahsisi yapılmayacak. Gerçek ve tüzel kişilerin yapacakları erozyon kontrolü çalışmaları ile hibe talep etmeden yapacakları özel ağaçlandırma ve özel imar-ihya çalışmalarında, onaylı uygulama projesinde belirtilen sayıda orman ağacı ve ağaçcığı fidanı da Orman Bölge Müdürlükleri tarafından ücretsiz olarak verilecek. Yönetmelikte, özel ağaçlandırmanın dışında alt türler için hibe tahsisi yapılmayacağı açıklandı.

Özel ağaçlandırma, özel imar-ihya ve özel orman fidanlık sahalarının yangın, sel, heyelan, şiddetli kasırga ve yarı doğal afetler nedeniyle başarısız olması halinde, proje sahiplerinin sahayı projesine uygun şekilde her yerde tesis etmek istemeleri durumunda her yerde hibe verilmeyecek.

Ödev edilen ve ödenen hibe kayıtlarının tutulması, proje uygulamalarının denetleme, peşine düşüp takip ve kontrolü İşletme, Fidanlık Müdürlükleri göre gerçekleştirilecek.

Proje uygulaması esnasında herhangi bir sebeple saha tahsisinin, kira sözleşmesinin ya da projenin iptal edilmesi durumunda hibe ödemesi durdurulacak, hibeden ödenmiş arz geri alınmayacak, hibe tahsisi Genel Müdürlükçe iptal edilebilecek.

Özel ağaçlandırma projesi zarfında sadece bedelsiz fidan desteği sağlanan hakiki ve tüzel kişilerin projelerinin iptal edilmesi durumunda, bahşedilen bedelsiz fidanlara ait fidan bedeli tutarı geri alınmayacak.

Hem, yayımlanan yeni yönetmelik ile daha önce reel ve tüzel kişilere, özel ağaçlandırmalarda düşük faizli kredi, köy tüzel kişiliklerine hibe uygulaması öngören, mülga Çevre ve Orman Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı göre birlikte yürütülen, 3 Eylül 2005 tarih ve 25925 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan, Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Hizmetlerine İlişkin Yöntem ve Esaslar yürürlükten kaldırıldı.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER