1xbet betist supertotobet
Pozantı Gazetesi
webmaster forum

“ORMANLAR VE MERALAR BETONA GÖMÜLECEK”

“ORMANLAR VE MERALAR  BETONA GÖMÜLECEK”
Bu haber 10 Nisan 2023 - 11:04 'de eklendi ve 294 views kez görüntülendi.

CHP Millet Vekili Şevkin’den İddia:

“ORMANLAR VE MERALAR BETONA GÖMÜLECEK”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, Jeoloji Yüksek Mühendisi, Meclis Deprem Araştırma Komisyonu Üyesi Dr. Müzeyyen Şevkin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AKP hükümetinin ormanlık ve mera alanlarını gözden çıkardığını iddia etti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde, 126 sayılı Cumhurbaşkanı Kararnamesiyle Olağanüstü Hal (OHAL) uygulamasının kalıcı hale getirilmeye çalışıldığını, kentlerin yeniden oluşmasında planlamadan uzak, yetki gaspı ile hareket edildiğini kaydetti.

Mecliste yaptığı konuşmada, deprem bölgesinde kentlerin yeniden yapılanmasında Afet Yasası’na dikkat çeken ve bu yasanın işletilmesinin önemini belirten Dr. Şevkin, “Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin konusu aslında kalıcı konutlardı. Ama, kalıcı konaklamayı kanun yerine OHAL kapsamında düzenlemeyi tercih ettiler” dedi.

Hükümetin bir kararnameyle planlamayı reddettiğine dikkat çeken Dr. Şevkin, “Ülke tarihinde planlamaya en çok ihtiyaç duyulan bu süreçte planlama meslek alanının gereklilikleri yerine getirilmiyor, plansız gelişme teşvik ediliyor. Hükümet, Tapu Kadastro Kanunu ve bunları yürütmekle sorumlu bakanlık ve kurumların yetkilerini gasp etti. Orman ve mera alanları ilk gözden çıkarılan alanlar oldu. Ülkemiz, maalesef, bir afeti yeni afetlerle unutmak zorunda bırakılan bir ülke konumuna getirildi” diye konuştu.

Depremzede vatandaşların nitelikli konut alanlarına kavuşmasını arzu ettiklerini ifade eden Dr. Şevkin, “Kentler, sadece konut alanlarından oluşmamaktadır. Konut, ticaret, sanayi alanları, yeşil alanlar ve altyapı, üstyapı tesisleriyle, ulaşım sistemleriyle bir bütün olarak düşünülmelidir” dedi.

“MERA VE ORMAN ALANLARI YOK EDİLİYOR”

Kararnameyle Mera Kanunu ile Orman Kanunu’na ek 16’ncı maddesinde belirtilen alanların geçici veya kesin iskân alanları olarak kullanılabileceği hüküm altına alınmıştır. Burada, Tapu Kadastro Kanunu ve bunları yürütmekle sorumlu bakanlık ve kurumların yetkileri de gasbedilmiştir. Orman ve mera alanları ilk gözden çıkarılan alanlar olmuştur. Ülkemiz, maalesef, bir afeti yeni afetlerle unutmak zorunda bırakılan bir ülkedir. Bartın ve Sinop’ta yaşanan sel afetleri, Marmaris orman yangınları ve en son Şanlıurfa’da yaşanan sel felaketi bunun en önemli örneklerindendir. Yapılan bu düzenlemeyle mera ve orman alanları yapılaşmaya açılmaktadır. Orman alanları içindeki kullanımların orman yangınlarını tetikleyen bir unsur olduğu açıktır, Marmaris orman yangını bunu açık şekilde bizlere göstermiştir. Bölgede insan kullanımı arttıkça yangın riski artacaktır çünkü konut alanları ormana bitişik biçimde kurgulanmaktadır. Ülkemiz gıda kriziyle boğuşurken mera alanlarını yapılaşmaya açmak ülkemizin kısa ve orta vadede yaşadığı gıda krizini derinleştirecek bir düzenlemedir. Hele ki bölgede birçok ilimizin ekonomisinde tarım çok önemli bir yere sahipken mera alanlarının kaybolmasının bölge halkını ekonomik açıdan da zora sokacağı kesindir. Kuraklık artık en çok konuştuğumuz afet türlerinden biriyken mera ve orman alanlarını yapılaşmaya açmak kabul edilecek bir durum değildir.” Dedi. ( Basın Bürosu)

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER