1xbet betist supertotobet
Pozantı Gazetesi
webmaster forum

ORMANLAR YOK EDİLİYOR…

ORMANLAR YOK EDİLİYOR…
Bu haber 28 Ağustos 2023 - 9:08 'de eklendi ve 313 views kez görüntülendi.

   KEMAL ÖNAL YAZISI

ORMANLAR YOK EDİLİYOR…

İnsan- orman ilişkilerinin binlerce yıllık uygarlık tarihi sürecinde, geçirdiği evreler ve günümüzdeki yapısının, artık sağlıklı olduğunu söyleyebilmek olanak dışıdır.

Dünyanın pek çok bölgesinde olduğu gibi, Türkiye’de de ormanları tehdit eden pek çok faktör bulunmaktadır. İklim krizi açısından bakıldığında, insanın gezegeni büyük bir uçurumun kıyısına getirdiği görülmektedir.

Çoklukla ön görüldüğü üzere, bu krizin sadece yenilenebilir enerji gibi sınırlı iyileştirmelerle çözülmesi olanaksızdır.  Nihai çözüm ise, bir yandan kültürel yaşamın doğaya sürekli olarak  daha fazla yaklaştırılması, diğer yandan da doğanın daha fazla yabancılaştırılmasıyla ilişkili bulunmaktadır.

Gezegenin doğal dengelerindeki insan kaynaklı değişimlerin, büyük bir felakete yol açtığı güncel koşullar da ulusal ormancılık politikamızı şekillendirirken, bugün olduğu kadar geleceği, ormanların ekonomik işlevlerine olduğu kadar, ekolojik işlemlerini de düşünmek zorundayız. Ülke ormanları halen gelecek için umut vaat ediyor.

Ancak, ne yazık ki Ulusal ormancılık yönetimi, durumun önemini ve önceliğini henüz kavrayamamıştır. Ulusal ormancılık politikaları da bugüne gelecekten, ekonomiye ekolojiden daha fazla değer veriyor olarak görünüyor.

Bu yönden olumlu sonuçların çıkmasını beklemek gerçekçi olmaz. O nedenle de, cesur değişim ve dönüşümlere imza atma zorunluluğu ve o zorunluluğun sorumluluğunu üstlenecek kişi, kurum ve mekanizmaların harekete geçmesi bekleniyor.

Kaynak : Cihan Erdönmez’in Ekoloji – Bir arada yaşamın  geleceği kitabı

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER