1xbet betist supertotobet
Pozantı Gazetesi
webmaster forum

POZANTI’DA KURTULUŞ COŞKUSU

POZANTI’DA KURTULUŞ COŞKUSU
Bu haber 28 Mayıs 2018 - 11:09 'de eklendi ve 1.097 views kez görüntülendi.

25 Mayıs Törenlerle Kutlandı.

POZANTI’DA KURTULUŞ COŞKUSU

Ulusal Kurtuluş günlerimizin yıl dönümleri, milletçe bir onur, yerel kurtuluş günlerimizin yıl dönümü ise, gurur kaynaklarımızdır. Pozantı, bu onur ve gurur günün, 98. Yıl Dönümünü, geçtiğimiz hafta 25 Mayıs 2018, Cuma gün kutladı.

İKİ GÜNE YAYILDI.

25 Mayıs 1920’de, henüz düzenli ordular kurulmadan önce, çete savaşları şeklinde yaptıkları, yerel mücadelede, Fransız taburunu ve Komutanları Menil’i Karboğazın da esir alan, işbirlikçisi Ermenilere ise, Pozantı da kaçacak delik bile bırakmayan dedelerimizin, biz Pozantı’lılara hediye ettiği, Kurtuluş günü kutlamaları iki güne yayıldı. Belemedik de, Fransız kurşunları ile, Şehitlik mertebesine ulaşarak sembolleşen, Kasım Hocanın mezarı, 24 Mayıs 2018 Perşembe gün Saat 10.30’da, Belemedik ‘deki mezarı başında ziyaret edildi. Pozantı Belediye Başkanı M. Sami Baysal tarafından, bir buket çiçek bırakıldı. Dualar okundu.Aynı gün saat 12.00’de, tüm şehitlerimizin anısına, Merkez Camiinde Mevlit okutuldu. Pozantı Belediye Başkanı M. Sami Baysal İlçe Müftüsü Seyfullah Aruk ve bazı siyasilerde hazır bulundular. Saat 17.00’de, Büyükşehir Belediyesine ait, üstü açık tören otobüsü ile, bando eşliğinde şehir turu yapıldı. Saat 18.00’de ise, Belediye Çay bahçesinde bando gurubu, bir gösteri verdi.

25 MAYIS

Kutlama günü olan, 25 Mayıs 2018 Cuma gün Saat 10.00’da, Kaymakam Taner Tengir ve Belediye Başkanı Mahmut Sami Baysal, Atatürk Anıtına Çelenk koydular.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı sonrası, buradaki tören sona erdi. Siyasi parti temsilcilerinin yanı sıra, bazı meclis üyeleri, kamu kurum ve Sivil toplum örgütü temsilcileri ile, bir gurup vatandaş ve okulları temsilen öğrenciler, hazır bulundular.

CHP YİNE TAM KADRO

Atatürk Anıta Çelenk koyma törenine, Cumhuriyet Halk Partisi, her zaman olduğu gibi, yine ağırlıklı olarak temsil edilen, siyasi örgüt oldu. İlçe Başkanı Şenol Eroğlu’nun, organizasyonu ile gerçekleşen, CHP heyetinde Millet Vekili Zülfikar İnönü Tümer, Millet Vekili Elif Doğan Türkmen, 24 Haziran seçimlerinde, Millet Vekilliği listenin ilk sıralarında yer alan Orhan Sümer, Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, ilçe örgütünün de katılımı ile, Atatürk Anıtında ve de törenlerin yapıldığı, 25 Mayıs alanında bu kadro ile yer alarak, Pozantı’lıların takdirini kazandılar.

ŞEHİTLİK ZİYARETİ

Atatürk Anıtında, Çelenk koyma töreni sonrası, protokol ve katılımcılar, Adana Büyükşehir Belediyesi, mehter takımı bandosu eşliğinde, Atatürk caddesini takiben, Pozantı Şehitliğine geldiler. Burada, Kaymakam Taner Tengir ve Belediye Başkanı Mahmut Sami Baysal, anıta birer buket çiçek koydular.

Pozantı Müftüsü, Seyfullah Aruk’un duası sonrası, topluca törenin yapılacağı 25 Mayıs alanına geçildi.

MHP’DEN KATILIM

Milliyetçi Hareket Partisinden, Millet Vekili Muharrem Varlı tören alanında protokolde yerini aldı. Aynı partinin, Millet Vekili aday sıralamışında, 4. Sırada olan, İl Eski Başkanı Yusuf Baş’ın yanı sıra, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ramazan Akyürek ‘de, bu onur gününde, Pozantı’ya gelen siyasiler arasında dikkat çeken isimler oldular.

AK PARTİ’DEN KATILIM

25 Mayıs Kurtuluş etkinliklerinde  yer alan bir başka Millet Vekili adayı ise Ak Partiden Mehmet Gazioğlu  oldu.  İlçe Başkanı Yusuf Arısoy ile birlikte  tören boyunca etkinlikleri izlediler.

ETKİNLİKLER

25 Mayıs Alanındaki törenler, Kaymakam Taner Tengir ve Belediye Başkanı M. Sami Baysal’ın, vatandaşların, öğrencilerin ve Protokolün, Kurtuluş gününü kutlamaları ile başladı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı sonrası, günün anlam ve önemini belirten konuşmayı, Belediye Başkanı M. Sami Baysal yaparak, şunları söyledi:

 DEĞERLİ HEMŞERİLERİM;

İlçemizin düşman işgalinden kurtuluşunun 98. Yıldönümü kutlama etkinliklerine onur vermeniz ve bu sevinci bizimle paylaşmanızdan dolayı hepinize hoş geldiniz der, saygılar sunarım.

Devletler de, şehirler de insanlar gibi doğar değişir,  gelişir ve ölür. Savaşlar,  işgaller ile hudutları değişir ve her biri yeniden çizilir. Her karışın bedeli ise kan ile ölçülüp yaratılmıştır. Rumeli ve Balkanlar, Ortadoğu ve Kafkasya ve Kuzey Afrika toprakları, Türk devletlerinin ne zaman himayesinden çıkmış, işte o zaman zulüm, işkence,  işgaller o milletlerin kaderi olmuştur. Ne zaman bir yerde mazlum feryadı arşı titretmiş, bu millet o zulmün başına her zaman dert olmuştur. Hakkının hakkını küffara bırakmamıştır.Atam Mete Han’a, Atam Timur’a Atam Alparslan’a, Selahaddin Eyyübi’ye, Nurettin Zengi’ye; Atam Ertuğrul Gazi’ye, Fatih’e, Sultan Süleyman’a, Abdülhamid Han’a Atam Atatürk’e selam olsun!

İşte bu neslin yiğit evlatları 1. Dünya Savaşı’nda memleketi, Olimpos’un çocuklarına terk etmedi. Milli Mücadelenin asil kahramanları da Çukurova ve  Pozantı’yı bundan 98 yıl önce işgal güçlerine teslim etmedi.  Fransız Binbaşı Mesnil ve onun 1200 kişilik taburunu 44 evlad-ı fatihan  geldikleri yere geri gönderdi.  Bin yıl savaşmış bu millet 25 Mayıs 1920 günü Pozantı’da asla diz çökmedi.

Bir gece vakti Pozantı’daki firar anında korkularından atların ayaklarına ses çıkarmasın diye çuval bağlamışlar, kaçış istikametlerini belli etmemek adına fazla olan eşyaları Çakıt nehrine atarak bugün üzerinde yaşadığımız bu ata yadigârı topraklardan kaçıp gitmişlerdir.  Bir Türk’ün dünyaya bedel olduğunu tüm dünyaya gösterdiğimiz Karboğaz’da, düşman teslim olmak zorunda kalmıştır.

KIYMETLİ KONUKLARIMIZ;

Kuva-i Milliye hareketinin dışında Pozantı’mızın iki ayrı özelliği daha vardır. Birincisi; Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından Erzurum ve Sivas Kongrelerinden sonra Pozantı kongresini toplaması ve güney cephe harekâtını buradan yönlendirilmesidir.

İkincisi ise; Türk Demokrasisinin temelinin ilçemiz Pozantı’da atılmış olmasıdır. İlk vali seçimi Pozantı’mızda yapılmış, ilk anayasa mahkemesi ilçemizde kurulmuştur. Bütün bunlar ilçemizin gurur kaynağı olmuş, Türk tarihinde müstesna yerini almıştır. Bütün dünya şunu iyi bilmelidir ki; bir karış toprağımıza göz dikildiğinde, ulusal onur ve şerefimizle oynandığında, Pozantı halkı gözünü hiç kırpmadan canıyla, kanıyla ikinci Kuva-i Milliye harekâtının içerisinde yerini alacaktır.

Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün göstermiş olduğu çağdaş uygarlık yolunda ilerleyerek, geçmişimizi unutmadan, barış ve kardeşlik duyguları içerisinde daha nice 25 MAYIS’lar kutlayacağımıza olan inancımla bayramınızı kutlar, en derin sevgi ve saygılarımı sunarım.”dedi.

TÖRENLERİN DEVAMI

Sonrasında, Zafer Sabancı Anadolu Lisesi Öğrencisi, Numan Kılınç’ın şiirini, Atatürk İlkokulu, 3. Sınıf Öğrencilerinin, Ront gösterisi takip etti. Pozantı, Anadolu İmam Hatip Lisesi Öğrencisi, Ayşe Nur Gül’ün şiirini, Adana Büyükşehir Belediyesi, Folklor ekibinin gösterisi izledi.

Kamışlı, Fatih Orta Okulu Öğrencilerinin, Zeybek oyunu gösterisini, Adana Büyükşehir Belediyesi, Mehteran gurubu gösterisi takip etti. Kurtuluş töreni programının, gündüz kutlanan son bölümü, Türk Silahlı Kuvvetleri, Güçlendirme Vakfı tarafından yapılan yarışmada, dereceye giren öğrencilere, protokol tarafından ödülleri verildi.Akşam ise, İftar Programı ve dua sonrası, Halk Müziği Sanatçısı Oğuz Yılmaz’ın Konseri ve Havai fişek gösteriş ile tören sona erdi.

EKSİKLİKLER…

İki güne yayılan Kurutuluş günü programında, toplumu coşku aşılayabilecek, bir hareket dikkatimizi çekmedi. En azından, Belediye hoparlöründen marşalar çalınabilir, şiirler söylenebilir, vatandaşlara törenlere katılım daveti yapıla bilinirdi. Ötesi, Belediye tarafından anonslar yapılarak, en uzak mahallerden ve Alay yolundan, kaldırılacak otobüslerle, vatandaşlar tören alanına taşınır ve sonrasında da, geri götürülebilir idi. Mübarek Ramazan Ayı içerisinde, olmamız dolayısıyla, böyle bir taşıma organizasyonu, vatandaşlar tarafından da takdirle karşılanırdı. Büyükşehir Belediye Bandosunun, müziği ise, İzmir ve 10. Yıl Marşları dışındakiler, fazla coşku vermedi.

DEMEKKİ YAPILIYORMUŞ…

Pozantı’nın, Düşman İşgalinden Kurutuluş törenlerinde bir İLK, hem takdir çekti, hem de vatandaşlara keyifli bir tören izleme imkanı verdi. Milli Mücadelenin Kalesi Pozantı Gazetesinin, 23 Nisan ve 19 Mayıs törenlerinde, protokol mensuplarının, tenteli çadır altında törenleri izlemesine karşılık, vatandaşların ise, çok az sayıda konulan sandalyelerin yetersizliğinin yanı sıra, güneşin altında, etkinlikleri izlemeye mecbur bırakılmaları, konusundaki eleştiri yazımız, bu eksikliklerin giderilmesi ile, yerini bulmuş oldu.Bir 25 Mayıs törenleri de böylece sona ermiş oldu.

Fotoğraflar ve Haber: Hayriye Eroğlu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER