1xbet betist supertotobet
Pozantı Gazetesi
webmaster forum

“ RAMAZAN AYININ FAZİLETİ”

“ RAMAZAN AYININ FAZİLETİ”
Bu haber 13 Mayıs 2019 - 9:12 'de eklendi ve 1.195 views kez görüntülendi.

Pozantı İlçe Müftüsü Seyfullah ARUK’dan Gönül Yazısı :

“ RAMAZAN AYININ FAZİLETİ”

Mübarek Ramazan Ayını, idrak etmeye başladığımız bugünlerde, Pozantı İlçe Müftüsü Sayın Seyfullah Aruk, “RAMAZAN AYININ FAZİLETİ” başlıklı yazısı ile, vaaz ve hutbeleri kadar etkili olan bir yazı ile de, gönülleri feth etmeyi sürdürdü.İlçe Müftümüz, Sayın Seyfullah Aruk’un, manevi değerlerimizin tavan yaptığı, onbir ayın Sultanı Mübarek Ramazan Ayında dile getirdiği yazısını, aynen yayınlıyoruz.

Bu vesile ile de, bu kutsal ayımızın, Tüm İslam Alemine, hayırlar ve uğurlar getirmesi dileğiyle saygılarımızı sunuyoruz.Cenabı Hak, günah işlediğini bildiği kullarının, dünyadaki hayat serüvenin son bulmasıyla huzuruna geldiklerinde, sonsuz rahmet ve mağfireti gereği günahlarından arınmaları için birçok sebepler ve fırsatlar sunmuştur. İbadetler, hertürlü hayırlar, dua, seher vakitleri, yardımlaşma, güzel ahlak,cuma günleri, üç aylar, ramazan ayı, kadir gecesi…Ramazan ayı; Yüce Allah’ın sevgisiyle dolup taşacağımız, dua, secde ve mukabelelerle manevi alemlere koşacağımız, daha iyi bir kul olma yarışına gireceğimiz mübarek bir aydır.Ramazan ayı, hayır ve bereket ayıdır. Dua ve niyaz ayıdır. Günahlardan temizlenme, cehennem ateşinden kurtulma ayıdır.

Allahu Teala şöyle buyurmaktadır: “Ramazan ayı öyle bir aydır ki, insanlara doğru yolu gösteren, Hak ile batılı ayıran Kur’an-ı Kerim, o ayda indirilmiştir. Sizden her kim bu ayı idrak ederse oruç tutsun”. (Bakara, 2/185)Peygamberimiz (sav) Ramazan ayının fazileti hakkında şöyle buyurmaktadır: “Kim inanarak ve sevabını Allah’tan umarak Ramazan orucunu tutarsa, Allah o kimsenin geçmiş günahlarını bağışlar”. (Müslim, Saletü’l- Müsefirin,175)

“ Ramazan ayının ilk gecesi olduğu zaman şeytanlar ile cinlerin azgınları zincire vurulur, cehennem kapıları kapatılır, onlardan hiçbiri açılmaz. Cennet açılır ve onlardan hiç biri kapanmaz. Bir münadi şöyle seslenir: Ey hayırlı işler yapmak isteyen kimse! Bu isteğini yerine getir, hayırlı işler yap. Ey kötü işler yapmak isteyen insan! Bu istediğinden vazgeç. Allah Ramazan ayında birçok insanı cehennemden azat eder. Bu durum Ramazanın her gecesinde devam eder.  Ramazan ayı girdiği zaman cennet kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır, şeytanlar zincire vurulur.” (Tirmizi, Savm. 1,Buhari,Savm,5)

Ramazan ayı otuz günlük bir programdır. Günlük program sahurla başlar. Mü’min sahura kalkarak programa kaydını yaptırmış olur. Ramazan mektebinin programı çok geniştir. Programda namaz, kıyam- kıraat, teheccüd namazı, nafile namazlar, Allah için infak, teravih, bin aydan daha hayırlı olan kadir gecesi, mukabele, ilim- irfan, itikaf, iyilik, güzellik- hoşgörü, huzur, tevbe- arınma vardır ve sonunda oruç tutmanın, kulluğun, itaatin, aklanmanın, kardeşliğin bayramı vardır.

Ramazan mektebinin programı bizzat Allah tarafından tanzim edilmiştir. Sahurla başlayıp iftarla son bulur. Bu mektepte; hiçbir okul, medrese ve üniversitede olmayan eğitim vardır. Dini bir mazereti olmayan her insanı kendine öğrenci olarak kabul etmiştir. Eğer bu ilahi oroğram, iman ve ihlasla tatbik edilirse Ramazan mektebinin sonunda mağfiret ve ne olduğunu bilmediğimiz sürpriz mükafatların olduğu müjdesi verilmiştir bizlere.Ramazan; insanların kendilerini hesaba çekmeleri, hatalarını fark etmeleri ve günahlarından tövbe edip Yüce Allah’a yönelmeleri için bir fırsattır. Ramazan ayında yoğunlaşan ibadetler, özellikle oruç, zekat ve fıtır sadakası Müslümanları Yüce Allah’a daha çok yaklaştırmakta, mutlu ve huzurlu yapmakta, onları nefis terbiyesinde, sosyal dayanışma ve yardımlaşmada daha başarılı kılmaktadır.

Ramazanda bir ay oruç tutmak, kişiye olduğu kadar, topluma da çok yönlü mesajlar verir. İşte onlardan bazıları:Her şeyin bir ömrünün olduğu gibi, o ömür doluncaya kadar belli aralıklarla bakım, onarım ve yenilenmeye de ihtiyacı vardır. Arabamızın, makinanın, demirin… Ramazan ayı da bizim biyolojik, sosyolojik ve ruhsal alanda yıllık bakım, onarım ve yenilenme ayımızdır.

  1. Ramazan orucuyla günahlarımızdan temizlenerek Rabbimiz katında değer ve itibarımızı arttırırız.
  2. Ramazan orucu, tıpkı diğer ibadetlerde olduğu gibi Allah’ın emir ve yasaklarına uyup uymama durumumuzun net bir göstergesidir. Zira şu dakikadan itibaren(imsakta); “yeme-içme”, şu dakikadan itibaren(akşam ezanıyla) “ye-iç” diyor, bizde buna hep beraber bir ümmet olarak uyarak O’na olan itaat ve teslimiyetimizi somut olarak göstermiş oluyoruz.
  3. Ramazan ayı, içinde Kur’an-ın indirilmeye başladığı, bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesinin olduğu, ibadetlerin sevaplarının diğer zamanlara oranla daha fazla olduğu, kavga, cinayet, hırsızlık, tecavüz… gibi kötülüklerin en aza indiği bir aydır.
  4. Ramazan ayı, nefis eğitimin fiili olarak yapıldığı bir aydır. Zira Ramazan ayı, fakir, yoksul, yetim ve kimsesiz insanların durumunu, hayali olarak empati yapma değil, her türlü varlığa rağmen bizzat onlar gibi yaşayarak açılığın, fakirliğin, yoksulluğun ve maddi her türlü sıkıntıları bizzat yaşayarak görme ayıdır.
  5. Ramazan ayı, cimrilik başta olmak üzere kötü duygularımızın körelip sevgi, kardeşlik, dayanışma, hoşgörü, sabır, ibadet, cömertlik, şefkat ve merhamet duygularımızın coşarak Allah’a olan sevgimizi en çok gösterdiğimiz aydır.
  6. Ramazan ayı, zengin-fakir arasında şefkat, merhamet ve infak köprüleri kurularak toplumda sosyal dengelerin oluştuğu ve ayıdır. Ramazan ayını en faziletli bir şekilde değerlendirmeye yönelik bir planımızın olması gerekir. Kaç hatim, ne kadar sadaka, kaç kişiye iftar, hiç eksiksiz teravih, mümkün olduğunca çarşıya pazara çıkmama, itikâf, evde televizyona ve internete
  7. sınırlama, çocuklara, torunlara, hanımlara Ramazanın ve teravih namazının feyiz ve bereketini tattırma…Dolayısıyla bu Ramazan ayını sanki ömrümüzün son ayıymış gibi değerlendirmeye çalışmalı.Feyizli ve bereketli günlerin içine girdiğimiz bu mübarek Ramazan ayını, hayatımızın son Ramazanıymış gibi değerlendirmemiz, İlahi rahmetin oluk oluk aktığı bu ayı gaflet ve dalgınlıkla geçirmememiz gerekmektedir. Peygamberimiz (sav) şöyle buyurmaktadır: “Kim hastalığı veya bir mazereti olmaksızın Ramazan ayından bir gün oruç tutmasa, daha sonra bütün günleri(ömür boyu) oruç tutsa bile o günün sevab ve mükafatına erişemez.” (Ebu Davud, savm, 38)Son olarak; öncelikle tüm Pozantılı kardeşlerimin Ramazan-i Şerifini kutluyor, ülkemiz, milletimiz ve insanlık alemi için hayırlara ve affımıza vesile olmasını Yüce Allah’tan niyaz ediyorum. Seyfullah Aruk  Pozantı Müftüsü

 

 

 

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER