1xbet betist supertotobet
Pozantı Gazetesi
webmaster forum

“SU TASARRUFU ŞART”

“SU TASARRUFU ŞART”
Bu haber 06 Haziran 2022 - 14:53 'de eklendi ve 438 views kez görüntülendi.

Araştırmacı Kemal  Önal’dan Öneri:

“SU TASARRUFU ŞART”

Araştırmacı Eğitimci Kemal Önal, küresel iklim değişikliğinin yanı sıra, dünya da olduğu gibi, Ülkemizde de her geçen gün giderek artmakta olan su sıkıntısıyla ilgili olarak, dünya basınından derlediği çeşitli yazılardan oluşan görüşlerini, Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Tamer Ünal’la paylaşarak, aşağıdaki şekilde özetledi:

    ÖĞRETİLMELİ

“Bu yıl, bol yağış almamız ve barajlarımızın dolması, bizleri aldatmasın.  TEMA Vakfı 100 tatlı su kaynağımızın, kuruma tehdidi altında olduğunu belirledi. Su tasarrufunun, nesillere küçük yaştan itibaren önce aileler ve sonrada okullarda, deneyimlerle öğretilmesi önemlidir.

YOK OLUYOR

Su israfı, tüm dünyayı kuraklığa ve açlığa götürebilir. Su tüketimi son yüzyılda, dünya genelinde altı kat arttı. Dünya nüfusunun %40’ını barındıran 80 Ülke, su sıkıntısı çekiyor. Birleşmiş Milletlerin bu konudaki raporlarına göre, 884 Milyon insan güvenli içme suyuna erişemiyor. 2050 yılında ise, bu sayının 5.7 Milyara çıkacağı hesaplanıyor. TEMA Vakfına göre de ülkemizde 100 su varlığı, yok olma tehdidi altındı.  

BOŞA AKITILMAMALI

Basit bir hesaplama ile, ülkemizde 40 Milyon kişi günde 3 Litre suyu boşa akıtmasa, yılda yaklaşık 45 Milyon ton su tasarruf edilebilir. Bu rakam nerede ise, yüz yeraltı barajında toplanması hedeflenen, 50 Milyon metre küp su demektir.

TEMA’ya göre, ülkemizde nüfus artışı ve iklim değişikliği nedeniyle, yağışların %15-20 civarında azalması bekleniyor. Su tasarrufu için mücadele etmek, toplumsal bilinç oluşturmak için, bu işe okullardan başlamalı.  Birey olarak bizlere düşen görev, boşa akan suyu önleyerek, israfa mani olmaktır. 

ÖNLEMLER

Önlemleri ise, öncelikli olarak çocuklara suyun önemini öğretmektir. Okullar da, müfredata su tasarrufu konusu eklenmelidir. Tarımda ve Sanayi de, en az su tüketen teknoloji kullanılmalıdır. Yer altı suyunun, aşarı kullanımı önlenmelidir.  Şehir şebekelerindeki ana vanalar kısılmalıdır.  Musluklar tasarruflu olarak değiştirilmelidir. Sebze ve meyve bir kapta yıkanmalıdır. Diş fırçalarken, tıraş olurken su boşa akıtılmamalıdır. Duşlarda uzun süre kalınmamalıdır. Bunlar ilk önleyici tedbirler olup, daha da genişletilir.  ( Haber: Hayriye Eroğlu)  

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER