1xbet betist supertotobet
Pozantı Gazetesi
webmaster forum

TARİHİ ŞAHLANIŞ POZANTI’DAN BAŞLADI

TARİHİ ŞAHLANIŞ  POZANTI’DAN BAŞLADI
Bu haber 01 Ağustos 2022 - 13:17 'de eklendi ve 445 views kez görüntülendi.

5 Ağustos’un 102. Yıl Dönümünü Kutluyoruz

TARİHİ ŞAHLANIŞ POZANTI’DAN BAŞLADI

Türkiye Büyük Millet Meclisinin açıldığı, 23 Nisan 1920 sonrası, Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ve TBMM Meclis Başkanı sıfatı ile ilk olarak,  5 Ağustos 1920’de  beraberinde kurmayları ile birlikte, Pozantı’ya ilk gelişi ve burada gerçekleştirdiği Pozantı Kongresinin 102. Yıl Dönümü, 5 Ağustos 2022 Cuma gün rutin törenlerle kutlanacak.

Bu onur günün, yerel resmi törenlerle kutlanmasını Gazetemiz, Milli Mücadelenin Kalesi Pozantı’nın  yayınları sonrası,  tam 83 yıl sonra 2003 yılından itibaren, törenlerle kutlanmaya başlandı.  

5 Ağustos 2022 Cuma gün, Saat 09.30’ da protokol Atatürk Anıtına Çelenk koyacak. Saygı Duruşu  ve İstiklal Marşı sonrası, Pozantı istasyonun da törenlere devam edilecek. Ulu Önderimizin Pozantı’ya gelişi, temsili olarak canlandırılarak karşılama töreni yapılacak.  Sonrasında tren garının arkasında bulunan meydanda, günle ilgili olarak, Atatürk’ün Pozantı’da yaptığı konuşma okunacak. İlçe Müftülüğü tarafın dan dualar yaptırılacak.  Halk oyunları sunumu yapıldıktan, sonra gün sona erecek.

VİLAYET MERKEZİ  OLDU

Atatürk, bundan 102 yıl önce, 5 Ağustos 1920’de Pozantı’ya geldiğinde, Türkiye Cumhuriyetinin Ulus Devlet olması sonrası, ilk kongreyi Pozantı da düzenledi.

 O tarihlerde, Adana’nın Fransız ve Ermenilerin işgali altında olması dolasıyla, Pozantı’yı Adana’nın vilayet merkezi olarak ilan etti. 2 yıl süre ile, Adana Pozantı’dan idare edildi. Bundan dolayı da, Adana’nın Kurtuluş tarihi olan her 5 Ocak’taki  her yıl dönümü  törenlerinde, “Şanlı Bayrağımız” Pozantı’dan Adana’ya, bisikletçiler tarafından götürülerek, Adana Valisine 5 Ocak Törenlerinde teslim edilmektedir.

Atatürk ayrıca Pozantı’da,  Cumhuriyetin İlanında tam 3 yıl önce, demokrasinin vazgeçilmezi olan seçim denemelerini İlçemizde yaptı. Merkez Cami önünde bulunan ulu çınarın altına, sandık koydurtarak,  Vali, Belediye Başkanı, Meclis Üyeleri ve bürokratların seçimini yaptırdı. Çıkan sonuçtan da çok mutlu olduğunu, beraberindekilerle paylaştı.  

Atatürk Pozantı’dan yaptığı ulusa sesleniş konuşması, Anadolu Ajansı aracılığı ile, tüm Türkiye ve Dünya ile paylaşıldı.  Ulu Önderimiz, Ulusal Kurtuluş Savaşını başlattığını bu konuşma ile de, tüm dünyaya duyurdu.

 İşte böylesine, önemli ve tarihi bir şahlanışın başlangıcı olan, bu onur günün 102. Yıl dönümünü de, çok rutin bir törenle kutlayarak, geçiştirmiş olacağız.  ( Haber: Hayriye Eroğlu)

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER