1xbet betist supertotobet
Pozantı Gazetesi
webmaster forum

TÜRKİYE KURUYOR…

TÜRKİYE KURUYOR…
Bu haber 24 Mayıs 2023 - 17:37 'de eklendi ve 1.093 views kez görüntülendi.

TÜRKİYE KURUYOR

İklimsel kriz, yaşamın üç vazgeçilmezinden birisi olan suyun, giderek azalmasına, kuraklığın ise artmasına sebep oluyor.

Ülkemizde de bu olumsuzluk, artık gözle görülür hale geldi. Yağışlar azaldı. Barajlar kurudu.  Türkiye genelinde, yağış ortalaması %50 azaldı. Yağmursuz sonbahar, bir çok bölgede  kuraklık riskini artırdı.  Yağışların azalması, barajlardaki su seviyesinin düşmesine neden oldu.  İstanbul, Bursa, İzmir ve Sivas’daki barajlarda ise, su seviyeleri  önemli oranlarda düştü.

Bu illerde ileriki aylara dönük olarak içme su sıkıntısının olacağı, şimdiden kendisini hissettirmeye başladı.  Kuraklık nedeniyle,  yurt genelinde barajlarda da su doluluk oranı% 50’nin altına düştü.

Türkiye’nin en büyük göllerinden Burdur Gölü, kuruma tehlikesi ile karşı- karşıya. Vahşi sulama için yapılan, binlerce sondaj ve gölü besleyen derelere inşa edilen barajlar yüzünden  kuruyan gölün,  Isparta’ya olan sınırı ise kayboldu. Burdur Gölü kurursa, Antalya’nın içme su dahil, bütün su kaynakları tükenecek.

Marmara Gölünün ise sadece adı kaldı.  Manisa’daki Marmara gölünde, artık su yok. Burada nesli tehlikede olanlar dahil, 20 Bin kuş yaşıyordu. Şimdi ise, yaşam yok olmuş, doğal denge tamamen bozulmuş durumda.

Nasrettin Hocanın maya çaldığı göl ise kurudu.  Türkiye’nin en büyük beşinci büyük gölü sayılan Akşehir Gölü ise, kuraklık ile boğuşuyor. Gölün kuruyan kesimleri, büyükbaş hayvanlar için otlak oldu. Çevre köylerde, balıkçılık ve kamış üretimi ile geçinenler ise, işsiz kaldı. Kurumaya başlayan Van Gölü ise, mısır tarlası halini almaya başladı. Bu göl de kuraklık tehlikesi ile karşı- karşıya. Gölün seviyesi 3 metre düştü. Kuraklığın boyutlarını her geçen gün artıyor olmasının ise, yarattığı tehlike giderek büyüyor. Bu göllere, derelerden  ve nehirlerden kaynak sağlanmaması halinde ise, artık haritadan  silinecekler.  

Kaynak: Çeşitli gazete yayınları

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER