YALNIZLIK…!
Günümüzde insani değerler, karşılıklı sevgi, saygı ilişkileri, her geçen gün büyük bir hızla tükeniyor. Geçmişin kalabalık aile topluklulukları, giderek azalıyor. İnsanlar manevi değerlerden uzak, sevgi ve saygı yoksulluğu içerisin de yanlızlaşarak kayboluyorlar.
Yalnızlık Allah’a mahsustur derler. Doğrudur. Aslında, yalnız olan Tanrı değil, kul’dur, yani insanoğludur. Çünkü insan doğada çok güçsüzdür ve tek başınadır. Eğer düşüncesi aklı, fikri, zekası olmasa öteki hayvanlara yem olur…
İşte bu gerçeği anlayan insan, bu yalnızlığını örtmek için değişik davranışlar geliştirmiş, çeşitli eylemler yapmıştır. Öncelikle kendine bir eş bulmuş, çoluk çocuk sahibi olmuştur. Çekirdek ailesini büyütmüş, akrabaları ile bir araya gelmiştir. Kalanlar, kabileler kurmuştur. Köyler, şehirler, metropoller meydana getirmiştir. Bu büyüme ulus, millet ölçeğine kadar sürmüş, en sonunda da “Devlet” ve “Devletler” ortaya çıkmıştır.
*****
İsterseniz “Yalnızlık” sözcüğünü bir de etimolojik olarak inceleyelim.
Yalnızlık: Sosyal olarak yalnız kalmanın getirdiği üzüntü ve mutsuzluk hissidir.
Bu semptomun yaygın görülen nedenleri; Sadece duygular uç noktalarda yaşanıyorsa, kişiyi tüketiyorsa ve günlük hayatı etkiliyorsa, yalnızlık belli bir hastalığın belirtisi olabilir. Bunun dışındaki durumlarda yalnızlık olağan bir histir.
Demek ki, insani ölçeğe indirilince “Yalnızlık” kelimesi olağan bir his oluyor.
Eh bu da çok normal bir durum. Normal insanların hislerinin de normal olması gerekiyor.
*****
Bu incelemeyi yaparken karşıma “yalın” sözcüğü çıktı. “Yalın” bir sıfat ve iki anlama geliyor.
1) – (düşünce, söz, yazı için) karışık, karmaşık olmayan, kolay anlaşılan, gösterişsiz, süssüz, sade.
2) – (FELSEFE TERİMİ) gerçeği dile getiren, doğru olan ama zorunlu olmayan (önerme).
Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğüne göre yalın kelimesi, süssüz ve sade anlamındadır.
Madem “Yalnızlık” insani bir duygu, bir çok kişi bu duyguyu biliyordur. Burada bir önerim olacak… Acaba etrafımda kaç “yalnız” var? Ve “Yalnızım” diyen veya diyebilen kaç arkadaşım var? Ya da bunu açıklayabilen kaç kişi var?”
Bekleyip göreceğiz…!
Bu seferlik de bu kadar.
Kalın Sağlıcakla.
Pozantı Gazetesi’nde beni okumaya devam edin.
(ÇGC ESKİ BAŞKANI ERDOĞAN VAROL)