1xbet betist supertotobet
Pozantı Gazetesi
webmaster forum

YARGI KÖRKÜN “ HES’e” DUR DEDİ.

YARGI KÖRKÜN “ HES’e” DUR DEDİ.
Bu haber 09 Ekim 2017 - 11:19 'de eklendi ve 1.325 views kez görüntülendi.

HURİYE DİNÇ karşı çıktı. Avukat MURAT YILDIZ kazandı.

YARGI KÖRKÜN “ HES’e” DUR DEDİ.

Elektrik Enerjisi üretmek amacı ile, Çay ve Dereler üzerine aşamalı olarak kurulan, kısa adı HES olarak tanımlanan HİDRO ELEKTRİK SANTRALLERİNİN doğaya yaptığı tahribat basın yayın organlarınca devamlı kamuoyu ile paylaşılmakta ve vatandaşlarında bu konudaki duyarlılıkları her geçen gün artmakta olup, tepkilerini sıkça dile getirmektedirler.Yaklaşık iki yıldan beri Pozantı kamuoyunu fazlasıyla meşgul eden Körkün Çayı üzerine Kar Enerji Firmasında kurulmak istenen iki aşamalı HES Projesine “ YARGI DUR” dedi.

NASIL BAŞLADI

Kar Enerjinin yıllar önce aldığı HES Projesini hayata geçirmek üzere başlattığı çalışmalar duyarlı bir vatandaşı da karşı harekete geçirdi.Hamidiye Köyünden Huriye Dinç adlı bir doğa severin HES Projesinin iptali için başlattığı çalışmada hukuk adına mücadele veren isim ise, Pozantı’lı Avukatlardan Murat Yıldız oldu.

HUKUKİ SÜREÇ BAŞLADI.

Boğaz köylerindeki tabiat dengesini büyük ölçüde tahrip ederek bir doğa felaketine sebep olacağından başından beri belli olan, Körkün Çayı HES Projesinin iptali için harekete geçen Avukat Murat Yıldız gelişmeleri aşağıdaki şekilde açıkladı:

İMAR DEĞİŞİKLİĞİ İSTEDİ.

“ Kar Enerji, Körkün Çayı üzerinde, iki adet HES yapılmasını sağlamak için, önce Adana Büyükşehir Belediyesine başvurdu. Nazım İmar Planı Değişikliği talebinde bulundu. Adana Büyükşehir Belediyesince, Nazım İmar Planı Değişikliği kabul edilerek, buna bağlı olarak, KAR Enerji Pozantı Belediyesine, Uygulama İmar Plan Değişikliği için müracaatta bulundu .

Hazırlanan imar Planı Değişikliği, Pozantı Belediye Meclisi tarafından “RED” edildi. Bunun üzerine, Adana Büyükşehir Belediyesi, Pozantı Belediye Meclisinin almış olduğu bu “RED” kararını değiştirerek, Uygulama İmar Planı Değişikliğini onaylayarak HES Projesine geçit vermiştir.

YETKİ POZANTI BELEDİYE MECLİSİNDE

İlgili mevzuatta, Nazım İmar Planı Değişikliği yapama yetkisi, Adana Büyükşehir Belediye Meclisinde olsa dahi uygulama, İmar Planı Değişikliği yapma yetkisi Pozantı Belediye Meclisine aittir .

Adana Büyükşehir Belediye Meclisi, Pozantı Belediye Meclisinin Nazım İmar Planının yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, bir yıl geçtikten sonra, Uygulama İmar Planı Değişikliğini yapma yetkisine sahip olabilecekken, bir yıl yıllık süre dolmadan Pozantı Belediye Meclisinin, yetkisini gasp ederek uygulama imar planı değişikliğini gerçekleştirmiştir.

SORUNUN ÇÖZÜMÜ

Bu yetki gaspına bağlı olarak, yapılması düşünülen HES, hukuka aykırı bir zemin oluşturmuştur. Bu hukuka aykırılığı giderebilmek amacı ile, Hamidiye köyünden Huriye Dinç adlı bir vatandaşın, “ HES” yapımından kaynaklı rahatsızlığını iletmesi sonucu, tarafımıza verdiği yetki ile, hukuk aykırılığını ortadan kaldırabilmek amacı ile, Adana 2. İdare Mahkemesin de dava açılmış ve yürütmenin durdurulması talebinde bulunulmuştur. Adana 2. İdare Mahkemesi, öncelikli olarak, yürütmenin durdurulması talebini ele almış ve Adana Büyükşehir Belediye Meclisinin yaptığı, Uygulama İmar Plan Değişikliğinin, kanuna açıkça aykırı olduğu ve geri dönülemez zararlara sebebiyet vereceğinden dolayı, yürütmenin durdurulması kararını vermiştir.

KONYA’YA MÜRCAAT

Adana Büyükşehir Belediyesi, bu karar karşı, Konya Bölge İdare Mahkemesine başvurmuş ve yürütmenin durdurulması kararının bozulmasını talep etmiştir. Ancak, Konya Bölge İdare Mahkemesi de, ilgili işlemin kanuna aykırı olduğunu tespit edip, Adana Büyükşehir Belediyesinin talebini “RED” etmiştir.

YÜKÜMLÜLÜK YERİNE GETİRİLİYOR

Kararın kesinleşmesi ile, birlikte Adana Büyükşehir Belediyesi, yürütmesi durdurulan İmar Planı Değişikliği ile ilgili, YASAL yükümlülüklerini yerine getirmek zorunda kalmıştır. İmar Planı Değişikliği ile, ilgili işlemlerin durdurulması, Adana Büyükşehir Belediyesini, mahkeme kararını uygulama zorunluluğu ile karşı, karşıya, bırakmıştır. Adana 2. İdare Mahkemesinde, 21.09. 2017 tarihinde gerçekleşen duruşmada, alınan işlemle ilgili HUKUKA AYKIRILIK, Mahkemede de ifade idilmiş ve mahkemenin alınan, İmar Uygulama işlemenin iptali kararı vermesi ile, şimdilik KÖRKÜN ÇAYI üzerinde, yapılması planlanan HES’lerin, yasal bir zemini bulunmadığı açıkça ortaya konulmuştur.

Adana Büyükşehir Belediyesinin, İstinaf hakkı mevcut olsa da, alınan işlemle ilgili, kanuna aykırılık açık olduğundan, Konya Bölge İdare Mahkemesinin de, yürütmenin durdurulmasında olduğu gibi, alınan işlemin İptalini onaylayacağına olan inancımız tamdır” dedi.

ÖZEL HABER: TAMER ÜNAL

FOTOĞRAF: Hayriye EROĞLU

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER