1xbet betist supertotobet
Pozantı Gazetesi
webmaster forum

YÜKSEK OKUL ÖĞRENCİLERİNİN “DRAMI”

YÜKSEK OKUL ÖĞRENCİLERİNİN “DRAMI”
Bu haber 16 Ekim 2017 - 10:44 'de eklendi ve 1.185 views kez görüntülendi.

Sıkıntılar Okulun Boyunu Aşıyor

YÜKSEK OKUL ÖĞRENCİLERİNİN “DRAMI”

Geçtiğimiz hafta 11 Ekim 2017 Çarşamba gün, öğle saatini geçen bir zaman diliminde, Çınaraltı Lokantasına karın doyurmak için uğradık. Ulu Çınarın altındaki masalar, biraz sonra Yüksek Okul Öğrencilerinin sesleri ile cıvıl, cıvıl, şenlendi. Onlarda bizim gibi, geciken bir öğle yemeği için, Çınaraltı Lokantasına gelmişlerdi. İki ayrı masada da öğrenciler yemeklerini yiyorlardı.

Yüksek Okul Öğrencilerinin, aralarındaki sohbete bizde kendimizi dahil ettik. Bir gazeteci olarak, Yüksek Okuldaki öğrencilerin genel sorunlarını önce, masadan masaya konuştuk. Sonrada, üç kişilik bir gurubu, masamıza davet ederek, sorunlarını masaya yatırdık.

SIKINTILAR DİZ BOYU

Ortak sıkıntıları, tüm öğrencilerimizi kapsayan “ EKONOMİK YETERSİZLİK” idi. Devletin kendilerine verdiği, aylık 425 Lira geri ödemeli burs, yetmeyi bir kenara bırakın, aylık harcamalarının yarısını da teşkil etmediğini bu sohbet sırasında da öğrenmiş olduk.

30 LİRA GÜNLÜK GİDER

Öğrenciler, günlük giderlerini kalem, kelam, açıkladılar. Ne harcamalarında, ne de, rakamlarından hiç bir abartma olmadığını göründük. Kılı kırk yararak, yaptıkları harcamaların tutarını öğrendiğimizde, adeta nutkumuz tutuldu. Yemekte olduğumuz, taze fasulye ile bulgur pilavı boğazımıza tıkılmaya başladı. Öğrencilerin dertleri bize yemeği unutturmuştu. Çatalı kaşığı bir kenara bıraktık. Sıkıntılarını dinlemeye başladık.

SIKINTILARI DA GETİRDİ.

Yüksek Okulun yeni yerine taşınması, beraberinde dolmuş ücretleri başta olmak üzere, bir dizi yükü de omuzlarına bindirdi. Hastane dolmuşunun, okul önüne kadar getirdiği öğrencilerden geliş- gidiş İkişer Liradan 4.00 Lira taşıla ücreti aylık 88.00 lira tutuyor.Öğle yemekleri için, çarşıya inemediklerinden 5.00 liralık döner siparişinin tutarı ise, ayda 110.00 TL ediyor.Öğrencilerin öğle yemekleri için, lokantaya gelebilmeleri halinde ödedikleri yemek ücreti ayda 44.00 Lirayı buluyor. Yanı sıra, Sabah Kahvaltısı için, ödedikleri 4.00 Lira ise, ayda 88 liraya ulaşıyor.

Akşam yemeğini ise kendileri hazırladıkları için, ortalama 5.00 Liralık tutarın aylık miktarı 110.00 Lirayı buluyor. Yanı sıra, bazılarının vaz geçemediği Sigaranın 10.00 liradan tutarı ise, ayda 300 Lirayı buluyor. Bir öğrencinin en kısıtlı şartlarda aylık masrafı ise yaklaşık 750 lira olurken, buna öğrencilerin ortaklaşa tutukları evin paylarına düşen 110 liralık kiranın eklenmesi ile, bir öğrencinin yaklaşık aylık gideri 900 Lirayı aşmakta olup, bunun 425 Lirasını devlet geri ödemeli burs olarak vermekte olduğundan, kalan 475 Lirayı ise, öğrenciler kendi imkanları ile karşılamak zorunda kalmaktadırlar.

İNŞAATLARDA ÇALIŞIYORUZ

Kendileri ile sohbet ettiğimiz öğrencilerinden birisi, ailevi durumunun kendisini okutmaya çok müsait olmadığını aradaki farkı kendisi karşılamak zorunda kaldığını ve bunun içinde, tatil günlerinden inşaatlarda 50 TL yevmiye ile çalıştığını belirterek şunları söyledi:

“Sizin de gördüğünüz gibi, açıkladığımız bu harcamalarda hiç bir abartı yok. bir kafede bile oturup sohbet edemiyoruz. Dolayısıyla da hiç bir sosyal etkinlikte bulunma imkanımız olamıyor. Ayrıca, Pozantı’da da zaten böyle bir imkan yok. ayda bir Adana’ya ailelerimizin yanına gittiğimizde, onların maddi katkıları birazda olsa bize destek oluyor. Başta yurt sorunu olmak üzere, servis, yemek, gibi, acil ihtiyaçlarımızın karşılanması halinde, nispeten maddi bir rahatlığa ulaşabiliriz. Bu da, derslerimizde daha başarılı olmamıza olanak tanır” dedi.

BİR SINFDA BİR ÖĞRENCİ

Turizm -Bahçe ve Organik Tarım ile, Muhasebe bölümlerinde eğitim vermekte olan, Yüksek Okulun en önemli sorunu olan, “YURT” konusunun halledilemeyişi, öğrenci sayısının giderek düşmesinin, en büyük sebebi. işin en ilginç yanı, Pozantı Meslek Yüksek Okulunun bir bölümünde, sadece bir öğrencinin okuyor olması. Bu da, Pozantı Meslek Yüksek Okulunun, geleceği üzerinden kara bulutların oluşmaya başlamasının sinyallerini veriyor.

KANTİN BİLE YOK

Meslek Yüksek Okulu bünyesinde çay, tost ve meşrubat gibi acil gıda ihtiyacını karşılaya bilecek bir kantinin olmaması, öğrencilerin içeceği bir bardak çayı bile temin etmeyi imkansız hale getirmektedir. Bu da, gösteriyor ki yüksek okula ilgiler gereken ilgiyi göstermemektedirler.

MÜDÜRÜN YÜZÜNÜ BİLE GÖREMEDİK

Bazı öğrenciler, ikinci yılında okudukları, Meslek Yüksek Okulu Müdürünün henüz yüzünü bile göremediklerini belirterek sorunlarının çözümleri ile ilgili yaptıkları çalışmaları ise şöyle anlattılar:

“ Sıkıntılarımızı, anlatmak üzere., Kaymakam ve Belediye Başkanı ile görüşmek istedik. Ancak başarılı olmadık. Dertlerimizi anlatacak bir makam bulamanın üzüntüsü içerisinde olup, sıkıntılarımızla baş başa bırakılmış olmamız da bizde çok büyük ölçüde moral motivasyonumuzu düşürmekte olup, buda derslerimize çok olumsuz bir şekilde yansımaktadır” dediler.

KISA YOL AÇILDI.

Pozantı, Meslek Yüksek Okulunu Demirci Sitesi yakınından ana yola bağlayacak olan, kısa yol geçtiğimiz hafta içerisinde açıldı.Belediye Başkanı Mahmut Sami Baysal’ın, talimatı ve Belediye Fen İşleri Müdürü Recep Koca’nın, bizzat ilgilenmesi sonrası, ulaşıma açılan kısa yolun öğrenciler tarafından hemen kullanılmaya başlanmış olması da, önemini bir kere daha ortaya koymuş oldu. Toprak hali ile kullanılmaya başlanan bu yola, kış şartlarına hazır hale getirilmesi için, üzerine mıcır dökülmesi bekleniyor.

Özel Haber: Tamer Ünal Fotoğraflar Hayriye Eroğlu

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER