1xbet betist supertotobet
Pozantı Gazetesi
webmaster forum

ANNEM BAYRAM

ANNEM BAYRAM
Bu haber 09 Ekim 2023 - 13:01 'de eklendi ve 338 views kez görüntülendi.

ÇGC Eski Başkanı Erdoğan Varol’un Kaleminden.

ANNEM BAYRAM

Gazetemizin haberlerinde “Gastronomi Treni” ve “Adana Lezzet Festivali” haberlerini okuyunca, aşağıdaki anılarımı anlatmak istedim. Adana’da yaşadığım süre içinde, çok gittiğıim bir mekandan ve onun ustasından  söz etmek istiyorum. Mekan, Kazancılar Çarşısı içinde bulunan meşhur “İstanbul Ocakbaşı”  Ustası  da, upuzun bir mangalın arkasında tek başına çalışan bir usta: “Annem Bayram…

Öyle ki, meşhurlukta mekan mı önde, ustası mı önde karar vermek çok zor.

“Annem Bayram” mekanın tek hakimi. Belli bir süre sonr,a kendi de ufak ufak demlenmeye başlar ve kısık sesle şarkı söyler. Ancak çok sert kuralları vardır. Bir kere onun mekanında, “spor” ve “siyaset’ten bahsetmek yasaktır ve “Artık İstanbul’u Hiç Sevmiyorum” şarkısını söyleyemezsiniz.

Bu kurallara uyduğunz sıürece, Bayram Usta ile aranızda hiçbir sorun çıkmaz. Dört dörtlük hizmet alırsınız.

Ocak başında Adana kebap, tike et, şiş ciğer gibi kebaplar ve içki servisi yapılır. Serhoş olup cıvıtmadığınız ve terbiyenizi bozmadığınız sürece, bu hizmetlerden yararlanabilirsiniz.

O zamanlar çok maliyetli de değildi. Ancak şimdi ne durumda bilmiyorum.

Günümüzde ise,  kapalı çarşıda pazar günleri sabahın erken saatlerinden sonra, şiş- ciğer yenilip  rakı içiliyormuş. Benim zamanında yoktu. Ancak “Adana Lezzet Festivali”nin orijinal isminin “Adana Rakı Festivali” olduğunu ve resmi tepkiler sonunda, değiştirildiğini de anımsıyorm. .

Neyse biz dönelim esas konumuz ocakbaşına, daha doğrusu “Annem Bayram”a…

Bayram Usta’nın sesi çok güzeldi. Ve demini bulduktan sonra, ocakbaşında hem işini yapar hem de şarkı söylerdi. Sesi güzeldi. Makam bilgisi tamdı. Ritim duygusu çok iyiydi. Bu özelliğinden dolayı, mekanı kapattıktan sonra çağırıldığı dost meclislerine gider ve oralarda da gece yaşamına katılırdı.

*****

O tarihlerde Seyhan Barajı kıyısında “Beyaz Saray” diye belediyeye ait bir tesis vardı. Bura da, yemekli toplantılar yapılır ve çoğunlukla da siyasi  partiler adına düzenlenirdi.

Birinde,  bir siyasi  partinin kadınlar kolunun yaptığı bir toplatıya  “Annem Bayram” da şarkı söylemesi için çağrılmıştı. Bayram Usta da almış sazı eline “Bu dünyada Sevmeyen ya deli, ya divane” adlı bir şarkıyı başlamış terennüm ediyor… Ancak her zaman yaptığı gibi, güfteyi kendi kafasına göre değiştiririp “Bu Dünyada ….meyen ya deli ya divane” şeklinde söylüyor. Bayan başkan “Ne yaptın Bayram?” deyince de, hiç bozunduya vermeden “…tim gitti.” diye yanıt verip devam ediyor veee büyük alkış alıyor.

İçtenliği, doğallığı ve art niyet taşımaması, sanatçı kişiliğin alkış almasına sebep oluyor.

Malum, alkış sanatçının en çok istediği hizmet ve nimet…

Bayram Ustanın, namı diyar  Annem Bayram’ın bu alkışlara çok sevindiğini görmek de, olayın başka bir rengi…

*****

Yazımı kaleme almadan önce, yine her zaman olduğu gibi “Google Amca’ya sordum Kazancılar Çarşısını. Lokantaların, meyhanelerin, eğlence yerlerinin açık olduğunu öğrendim.  Bayağı tanınan bir yer olduğunu gördüm. Hem sevindin hem gururlandım. “İstanbul Ocakbaşı’nın açık olup olmadığını ise öğrenemedim. “Annem Bayram’ın memleketi olan Uşak’a döndüğünü biliyorum. Vefat ettiyse Tanrı’dan rahmet, yaşıyorsa da selamet ve uzun ömür diliyorum.

Bu seferlik de bu kadar.

Kalın Sağlıcakla.

Pozantı Gazetesi’nde beni okumaya devam edin.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER