1xbet betist supertotobet
Pozantı Gazetesi
webmaster forum

“ÇİLEĞE VİRÜS DARBESİ”

“ÇİLEĞE VİRÜS DARBESİ”
Bu haber 30 Mart 2020 - 11:11 'de eklendi ve 2.352 views kez görüntülendi.

Adana Büyükşehir Fide Dağıtım Yapmayacak

    “ÇİLEĞE VİRÜS DARBESİ”

Pozantı’nın Karakışlakçı Mahallesi, hep “İLK” lerle anılır. Damlama sulama sisteminin henüz gelmediği, ark tipi sulamanın ise,  yüksek kesimlere ulaşmaması nedeni ile, çorak ve kıraç bir araziye sahip olan Karakışlakçı, bu nedenlerden dolayı geçimi için, başta İstanbul olmak üzere, çeşitli yerlere  dağılmış bir  topluluk idi.

Tatlı imalatında adını duyuran Karakışlakçı, bu konu da marka idi. Damlama- sulama sisteminin, Karakışlakçıya gelmesi ile birlikte, kıraç topraklar ziraat ve tarım üretiminde adeta patlama yaptı. Çok kısa sürede, büyük aşamalar kayıt edildi. Çilek başta olmak üzere, kiraz, elma,  ceviz, üzüm Asması fidanlarının  kazandırılması,  üreticiler için önemli bir gelir kaynağı olmaya başladı. Ayrıca, Karakışlakçı’nın en önemli atılımı  ve  yörenin ilk ekonomik getirisi olan  bal üretimi ise, Türkiye’de tercih edilen bir marka haline geldi.

ŞOK

Bütün dünyayı etkisi altına alan Korona Virüsün, her geçen gün yayılıyor olması, Karakışlakçı ekonomisine de, bu yıl büyük darbe vurdu.

Büyükşehir Belediyesinin  dağıtmakta olduğu, çilek fidesi başta olmak üzere,  ceviz,  kiraz, üzüm asması  fidanlarının, virüs salgını nedeni ile bu yıl  dağıtılmayacağının açıklanması, adeta bir “ ŞOK” etkisi  yarattı. Karakışlakçı Mahallesi Muhtarı Harun  Yetkin, bu olumsuzlukla ilgili olarak, aşağıdaki açıklamayı yaptı:

VİRÜS ENGELİ

“Değerli çiftçilerimiz. Üzücü, ama gerçek olan bir gelişmeyi, Milli Mücadelenin Kalesi Pozantı Gazetesi aracılığıyla, sizlerle paylaşmak zorundayım. 20 Nisan 2020 Tarihinde, Adana Büyükşehir Belediyemiz tarafından, çiftçilerimize destek amaçlı dağıtılması planlanan çilek fideleri, yayınlanan COVİT- 19 ( CORONA VİRÜS )Genelgeleri kapsamından dolayı, iptal edilmiştir. Rabbim hakkımızda hayırlısını versin inşallah.

BOŞA GİTTİ

Adana Büyükşehir Belediyesinden, her yıl  olduğu gibi, bu sene de Karakışlakçı olarak, yine destek alacağımız umudu ile, çilek fide dikim hazırlıklarına, sonbaharın son aylarında başladık. Önce, traktörlerle tarlaları sürdürdük. Hayvan gübreleri attık. Arkasından, karık yapma makinası ile, hazırlıkları yoğunlaştırdık. Damlama -sulama borularını döşedik. Daha sonraki aşamada ise,  çilek naylonlarını karıkların üzerine örttük. Fide dikimine hazır  hale getirdik. Bu hazırlıklar çilek üreticisine, dönüm başına 5 – 6 Bin TL arasında mal oldu.  Mart ayının ilk haftasına kadar da, bu hazırlık çalışmaları, yoğun bir şekilde devam etti.

ŞOK HABER

Ancak Adana Büyükşehir Belediyesinden, bize iletilen bir haberle, büyük “ ŞOK” içerisinde  kaldık.  İlgili daire müdürleri, COVİT  -19 korona virüsünden  dolayı, çilek fide ihalesinin iptal edildiğini belirttiler. Bu biz üreticiler için, adete bir yıkım oldu. Ve şuanda da, çaresizlik içerisindeyiz.

100 LİRA VERDİK

 Karakışlakçı Mahallesi Muhtarı Harun Yetkin, yine Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından, geçen yıl da dağıtılan, çilek fideleri ile ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:

“ Büyükşehir Belediyesince Bin  adeti 400 TL’ye alınarak, çilek üreticisine verilen, fide karşılığında, biz 100 TL katkı payı koyduk. Kalan 300 TL’yi, Büyükşehir Belediyesi karşılamış oldu. Ancak, bu yıl çilek fidesinin dağıtılamayacak olması, bizleri kara- kara düşündürmeye başladı. Ancak, bu bizi yıldırmadı.”

ARAŞTIRIYORUZ.

Muhtar Harun Yetkin, çilek fidesini  üreticilerin kendi imkanları dahilinde, temin edilebilmesi konusunda, çalışmalar başlattığını belirterek şunları söyledi:

“ Büyükşehir Belediyesine, çilek fidesi verecek olan, firma yetkilisi ile görüştüm. Üretici olarak, kendi imkanlarımızla, çilek almak isteğimizi belirttim. Firma yetkilisi cevaben, fide başına 50 kuruştan olmak üzere,1000 adeti için,  500 Lira istediklerini söyledi.

Bir dönüme, 3000 çilek fidesi dikildiğini düşünürsek, dönüm başına sadece çilek maliyeti, 1.500 Lira olacaktır. Çilek dikim alanlarının, büyüklüğü göz önüne alındığında maliyette, büyük oranlarda artacaktır.

DİĞER GİDERLER

Bu rakama, diğer girdileri de  eklediğimizde, bir dönüm  çileğin maliyeti,  yaklaşık 7 Bin Lirayı bulacak olup, buda üreticinin adeta belini kıracaktır. Biz, yine de büyükşehir den umudumuzu hala kesmedik. Kendilerinden, dolaylı bir destek alacağımıza da inanıyoruz.”  dedi.

ARAŞTIRDIK

Muhtar Harun Yetkin’nin, yukarıdaki açıklaması sonrası, bizde bir araştırma yaptık. Ulaştığımız sonuçlar ise, çilek üreticisinin bir araya gelerek, fidelerini kendilerinin temin etmesinin,  çok büyük bir ekonomik krize  sebep olmayacağını, rakamlarla tespit ettik.

Buna göre, Pozantı ve yöresindeki tüm çilek üreticileri, öncelikle bir araya gelerek kooperatifleşmeliler.  Böylece, talep edilen çilek fidesi sayısı, yaklaşık 1. 500 Milyona ulaşacaktır.  Tarım İlçe Müdürlüklerine de yapılacak destek müracaatlarının, olumsuz karşılanacağını da asla  düşünmüyoruz.  

AYDA SEKİZ HASAT

Çilek, olgunlaştıktan sonraki beş ay içerisinde, haftada iki defa hasat edilmek üzere, dönüm başına bir defada, 160 kilo meyve vermektedir. Bu da, bir ayda 8 hasat eder. Çileğin kilosunun, üretici tarafından, 5.00.00 TL’ye satıldığı düşünüldüğünde bir dönümden, bir ayda 6.400 TL ekonomik girdi sağlanmaktadır.

Yaklaşık olarak, 5 ay ürün veren bir dönümlük çilek bahçesi bir sezonda, ortalama 32.000 TL gelir getirmektedir. Kaldı ki çilek üreticileri, bir dönümün çok üstünde dikim yapmaktadırlar. Hal böyle olunca da, kendi fidelerini kendileri de, rahatlıkla temin edebilecek konumdadırlar. Tek sorun, bir araya gelerek ortak bir tavır içerisinde, çilek fidesi üreticileri ile pazarlığa oturarak, fiyatları ne kadar aşağı çekebileceklerinin, arayışı içerisinde olmalıdırlar. Bunun, yanı sıra da gelecek yıllarda kendi fidelerini yetiştirecekleri gibi satış da yaparak, bundan da  kazanç  sağlayacak olmanın, hazırlıklarını şimdiden yapmaya başlamalıdırlar.  

TALEP

Gazetemizin bu konudaki araştırmasında, Adana Büyükşehir Belediyesine  Pozantı ve yöresinden toplam, Bir Milyon Sekizyüz Bin adet çilek fidesi  talebi yapıldığı da öğrenildi.

FİDAN DA YOK

Korona Virüsü, sadece çilek fidesi dağıtımını deği, geçmiş yıllarda yapılan kiraz, ceviz, elma, üzüm asması gibi diğer fidanlar da, bu yıl dağıtılamayacak. Üreticilerin, bununla da ilgili olarak,   şimdiden kendi başlarının çaresine bakması gerekiyor.  

Yörenin sorunları konusunda, son derece duyarlı olan Milli Mücadelenin Kalesi Pozantı Gazetesi olarak, çilek üreticilerini bu konuda cesaretlendirerek, kendilerini teşvik etmekte, bizim mesleki  görevlerimizden biridir.  ( Özel Haber: Tamer Ünal)

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER