1xbet betist supertotobet
Pozantı Gazetesi
webmaster forum

Elektrikteki KDV oranı sıfırlanmaladır.

Elektrikteki KDV oranı sıfırlanmaladır.
Bu haber 30 Ağustos 2021 - 12:05 'de eklendi ve 476 views kez görüntülendi.

Enerji özelleştirmeleri halkı daha çok yoksullaştırıyor

“Asgari ücretin 423 lirası elektrik faturasına gidiyor”

ADANA – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi Dr. Müzeyyen Şevkin, enerji özelleştirmelerinin vatandaşları daha çok yoksullaştırdığını vurguladı.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Adana Şube Başkanı Mehmet Mak ve Yönetim Kurulu üyeleriyle bir araya gelen Dr. Şevkin, asgari ücretli bir ailenin gelirinin yüzde 15‘ini elektrik faturasına harcamak zorunda kaldığını söyledi.

Dr. Şevkin, Türkiye’deki enerji sektörünün yüzde 80’inin özelleştirildiğini, üretim ve dağıtımdan sonra iletimin de özelleştirme girişimiyleriyle karşı karşıya kaldığını savundu. Türkiye Elektrik İletim A.Ş’nin (TEİAŞ) özelleştirilmesi halinde enerjideki fiyat artışının daha çok katlanacağını dile getiren Dr. Şevkin, enerjinin ekmek gibi su gibi bir insan hakkı olduğunu vurguladı. Enerjideki Katma Değer Vergisi (KDV) oranının yüzde 18 olmasının yanlışlığını dile getiren Dr. Şevkin, “Enerjide üretim, dağıtım ve iletim kamu eliyle gerçekleştirilmelidir. Görüldüğü gibi özel sektör vatandaşa sürekli zamlı faturalar ödetiyor. 2 bin 825 lira ücretle geçinmeye çalışan en az 4 kişilik bir aile, gelirinin 423,75 lirasını elektrik faturasına ödemek zorunda kalıyor. Enerji özelleştirmeleri zaten yoksullaşan halkı daha çok yoksullaştırıyor. Elektrikteki KDV oranı sıfırlanmalı, zamlar durdurulmalı, sosyal devlet ilkesinden hareketle yoksul ve geliri düşük vatandaşlardan gerekirse elektrik ücreti alınmamalıdır” diye konuştu.

MAK: ELEKTRİĞİN KALBİ ÇALINIYOR

Ziyareti için Dr. Şevkin’e teşekkür eden EMO Adana Şube Başkanı Mehmet Mak ise elektriğin kalbinin çalındığını belirtti. Mak, salgın koşullarına rağmen hız kesmeyen zamlarla birlikte elektrik fiyatlarındaki yıllık artış oranının yüzde 29’a ulaştığını söyledi. 1 Ocak 2018’den bu güne kadar sanayide 166,2, ticarethanelerde yüzde 169,4 ve meskenlerde ise yüzde 104,3 zam yapıldığına dikkat çeken Mak, “Türkiye`nin enerji üretiminde ithal kaynaklara bağımlılığı ve Türk Lirası`nda son dönemde yaşanan değer kaybının yanı sıra, yenilenebilir enerji, kömür ve doğalgaz santralları için verilen alım garantileri zamların bir kısır döngü şeklinde devam edeceğine işaret etmektedir. Elektrik fiyatlarındaki zam hemen hemen tüm ürünlerin fiyatlarının da artmasına neden olacak, ekonomik kriz ve salgın koşullarında zaten zor durumda olan geniş halk kesimlerinin sıkıntıları daha da artacaktır” diye konuştu. (Basın Bülteni)

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER